Ingiliz yönetmen Christopher Hampton, film sektöründeki yolculugunu anlatti:Fatih Türkyilmaz,Salih Seref- "18 yasimdayken bir oyun yazdim ve üniversite tiyatrosunda oynadik. Çok basariliydi. Londra'da bir menajer araciligiyla oyunu gösterdim. O zamanlar ne kadar istisnai oldugunun tam olarak farkinda degildim ama sanirim Londra'da oyunu oynayan en genç oyun yazari olmustum" - "Insanlarin her zaman kendi baslarina olmamalarinin, insan gruplari arasinda bir tür dayanisma duygusunun olmasinin öneml
DOHA (AA) - FATIH TÜRKYILMAZ - SALIH SEREF - Ingiliz oyun yazari, senarist ve yönetmen Christopher Hampton, genç sinemacilara tavsiyelerde bulunarak, "Bir gergedan derisine sahip olmalisiniz. Yol boyunca çok fazla aksilik yasayacaginiz gerçegine aldiris etmemeli ve sadece savasmaya devam etmelisiniz. Sinema dünyasinin, film yapmamanizi isteyen insanlarla dolu oldugunu kabul etmeli veya anlamalisiniz." dedi.
Oscar, BAFTA ve Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen senarist ve yönetmen Hampton, sinema yolculugunu, kuluçka etkinliklerinin sektöre katkilarini ve yakin gelecekteki çalismalarini AA muhabirine anlatti.
Hampton, oyunculuga üniversite tiyatrosunda basladigini belirterek, "Üniversitede oyuncu olmak istiyordum. 18 yasimdayken bir oyun yazdim ve üniversite tiyatrosunda oynadik. Çok basariliydi. Londra'da bir menajer araciligiyla oyunu gösterdim. O zamanlar ne kadar istisnai oldugunun tam olarak farkinda degildim ama sanirim Londra'da oyunu oynayan en genç oyun yazari olmustum." ifadelerini kullandi.
Entelektüel bir ailede dünyaya gelmedigini aktaran Hampton, babasi ve erkek kardesinin tenis ve yatçilik gibi hobileri oldugunu, kendisinin ise çocuklugunu evde kitap okuyup, yazi yazarak geçirdigini söyledi.
- "Insanlari cesaretlendirmenin çok önemli oldugunu düsünüyorum"
Christopher Hampton, kuluçka etkinligi olarak tanimladigi Qumra Sinema Günleri gibi festivallerin, yönetmenlik ve senaristlik için önemine isaret ederek, sunlari kaydetti:
"Sinemacilarla bulusmayi dört gözle bekliyorum. Potansiyel film yapimcilari ve gençlerle konusmayi severim. Insanlari cesaretlendirmenin çok önemli oldugunu düsünüyorum. Çünkü sinema dünyasinda bu konuda ilerlemenizi saglamak çok zor. Söylemenin önemli oldugunu düsündügüm o kadar çok aksilik, zorluk ve sorun var ki... Kendinize biraz güvenin ve ne yaptiginiza inanin. Devam edin ve savasin."
Dünya sinemasinda kaliteli filmlerin belirli bir sebep olmaksizin dönem dönem ülkeden ülkeye siçradigina vurgu yapan usta yönetmen, "Böylece bir anda Iran, Çin, Meksika ya da Italya'dan çok güzel film çikiyor. Tam olarak ne zaman oldugunu bilmiyorsunuz. Fransiz Yeni Dalgasi zamaninda oldugu gibi... Bu yüzden insanlarin her zaman kendi baslarina olmamalarinin, insan gruplari arasinda bir tür dayanisma duygusunun olmasinin önemli oldugunu düsünüyorum. Bana öyle geliyor ki özellikle de sinemada insanlarin ittifak kurmalari ve gelecek için plan yapmalari çok önemli." seklinde konustu.
Basarili yönetmen, Türkiye'de iyi yönetmen ve yapimcilarin oldugunu dile getirerek, Nuri Bilge Ceylan'i tanidigini ve bütün filmlerini izledigini vurguladi.
Bagimsiz sinemaya olan destegin ve ilginin azaldigini söyleyen Christopher Hampton, sözlerini söyle sürdürdü:
"10 yil önce Los Angeles'ta Universal için bir senaryo yaziyordum. Senaryoyu bitirdim ve gönderdim. Daha önce o sirkete 'Kefaret' adli bir filmin senaryosunu yazmistim. Oradaki yöneticileri taniyordum. Içlerinden biri beni aradi ve 'Özür dilerim, çok üzgünüm, artik böyle bir film yapmamaya karar verdik. Sadece kisa film, 5 milyon dolara kadar komediler ve 100 milyon dolarin üzerinde büyük filmler yapacagiz' dedi. Bagimsiz filmler artik büyük yapimcilar tarafindan desteklenmiyor. Sinemanin da tiyatronun da her zaman iyi, kötü ve zor dönemleri olmustur. Bu sadece tarihin bir akisi."
- "Bir gergedan derisine sahip olmalisiniz"
Yönetmen Hampton, sinemanin tiyatrodan daha genis bir kitleye ulastigina dikkati çekerek, tiyatroyu tek seferlik essiz bir deneyim, sinemayi ise daha rahat bir ortam olarak gördügünü aktardi.
Genç sinemacilara tavsiyelerde de bulunan Hampton, "Bir gergedan derisine sahip olmalisiniz. Yol boyunca çok fazla aksilik yasayacaginiz gerçegine aldiris etmemeli ve sadece savasmaya devam etmelisiniz. Sinema dünyasinin, film yapmamanizi isteyen insanlarla dolu oldugunu kabul etmeli veya anlamalisiniz. Film yapmak bir risktir. Bu yüzden zor bir meslek ama eger isler dogru giderse elbette harika sonuçlari olur." degerlendirmesinde bulundu.
Gelecek planlarindan da bahseden Christopher Hampton, yönetmen Stephen Frears ile ABD'li yönetmen Billy Wilder hakkinda bir film yapmayi planladiklarini ve gelecek sene mart ayinda çekime baslamayi düsündüklerini kaydetti.
- Christopher Hampton hakkinda
Christopher Hampton, 1946'da Portekiz'de dünyaya geldi. Kariyerine 18 yasinda "Annemi En Son Ne Zaman Gördünüz?" oyunuyla baslayan usta yönetmen, oyun yazarligi ve senaristligin yani sira çok sayida eserin tercümesini yapti.
Sinema ve televizyon dünyasindaki çalismalariyla 2 Oscar Ödülü ve 3 BAFTA ödülü alan Hampton ayrica bir Avrupa Film Ödülü, bir Amerika Yazarlar Birligi Ödülü, Cannes Film Festivali'nde ise Jüri Özel Ödülü olmak üzere çok sayida prestijli ödülün sahibi oldu.
Siyasi hicivden psikolojik dramaya kadar çok çesitli konulari ele alan Hampton, eserlerinde, insan ruhunun derinliklerine dalarken, güç, arzu ve ahlak gibi kavramlar üzerine yogunlasiyor.