Japonya, Ingiltere ve Italya ortak savas uçagi gelistirme projesine yönelik taahhütlerini yinelediAhmet Furkan Mercan

Japonya, Ingiltere ve Italya ortak savas uçagi gelistirme projesine yönelik taahhütlerini yinelediAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya, Ingiltere ve Italya Savunma Bakanlari, üç ülkenin 2035 yilina kadar ortak savas uçagi gelistirme projesine yönelik taahhütlerini yineledi.

Hint-Pasifik'te mevcut bölgesel tehditler karsisinda Japon hükümeti, NATO bünyesindeki dost ülkelerle savunma proje ve isbirliklerine hiz vermeyi planliyor.

Japonya Savunma Bakani Hamada Yasukazu, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Italya Savunma Bakani Guido Crosetto ile Tokyo’da görüstü.

Japon Bakan, basina açik bölümde yaptigi konusmada, ortak projenin, üç ülkenin savas uçagi teknolojilerini bir araya getirecegi için oldukça önemli oldugunu söyledi.

Görüsmede bakanlar, Aralik 2022'de üç ülkenin açikladigi, 2035'e kadar savas uçagi gelistirilmesini kapsayan ortak projeye yönelik taahhütlerini teyit etti.

Japonya Savunma Bakanligina göre, projede ana üstleniciler Japonya'dan Mitsubishi Heavy, Ingiltere'den BAE Systems ve Italya'dan Leonardo S.P.A'dan olusuyor.

Japon hükümeti, Hava Öz Savunma Kuvvetleri bünyesindeki yaklasik 90 F-2 savas uçagini emekliye ayirarak, yeni savas uçaklarini konuslandiracak.

Liderler, o dönemki açiklamasinda, uzun vadeli savunma iliskilerinin yani sira tedarik zincirleri ve endüstriyel tesislerin güçlendirilmesi taahhüdünde bulunmustu.

Basbakan Kisida Fumio'nun 2022'de Madrid'deki NATO Zirvesi'ne katilan "ilk Japon basbakan" olmasiyla birlikteki dostlariyla isbirligini derinlestirmeyi sürdürüyor.