Azerbaycan'da, Müslüman karsitligi konusunda uluslararasi konferans düzenlendiRuslan Rehimov- Prof. Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu: - "Islamofobi eski bir hastaliktir. Bazi Avrupa ülkelerinde tarihi miras olarak günümüze gelmistir" - Islam Isbirligi Gençlik Forumu Baskani Taha Ayhan: - "Bati'nin iki yüzlü ve çift tarafli tutumunu buradaki tüm uluslararasi örgüt temsilcileri ve katilimcilar olarak görüyoruz. Umuyorum ki bir arada yapacagimiz mücadelede basarili olacagiz ve Islamofobi'yi yenecegiz"

Azerbaycan'da, Müslüman karsitligi konusunda uluslararasi konferans düzenlendiRuslan Rehimov- Prof. Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu:
- "Islamofobi eski bir hastaliktir. Bazi Avrupa ülkelerinde tarihi miras olarak günümüze gelmistir"
- Islam Isbirligi Gençlik Forumu Baskani Taha Ayhan:
- "Bati'nin iki yüzlü ve çift tarafli tutumunu buradaki tüm uluslararasi örgüt temsilcileri ve katilimcilar olarak görüyoruz. Umuyorum ki bir arada yapacagimiz mücadelede basarili olacagiz ve Islamofobi'yi yenecegiz"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'in baskenti Bakü'de, "Spesifik Bir Irkçilik ve Ayrimcilik Biçimi Olarak Islamofobi" baslikli uluslararasi konferans düzenlendi.

Bakü Uluslararasi Multikültüralizm Merkezi, Azerbaycan Uluslararasi Iliskilerin Analizi Merkezi ve G20 Dinlerarasi Forumu tarafindan "15 Mart Islamofobi ile Mücadele Uluslararasi Günü" dolayisiyla düzenlenen konferansa dünyanin 34 ülkesinden bilim insanlari, din adamlari ve uzmanlar katildi.

Birlesmis Milletler Medeniyetler Ittifaki Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, konferansa video mesaj gönderdi.

Moratinos mesajinda, "Müslüman karsitligi (Islamofobi) sadece Islam dinine ve Müslüman toplumuna karsi olmak degil, tüm insanliga ve insan haklarina karsi olmaktir." ifadelerini kullandi.

Konferansta, Müslüman karsitligi ile mücadelede farkli yaklasimlar, Avrupa ülkelerinde Müslüman karsitligi, dünya medyasinda Müslüman karsitligi gibi konularda konusmalar ve sunumlar yapildi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasinda yasanan sorunlarin da konusuldugu konferansta, Ermenistan'in isgal döneminde Azerbaycan'a karsi isledigi suçlar ve yaptigi yikimlar da anlatildi.

- "Müslüman karsitligi eski bir hastaliktir"

Katilimcilardan Prof. Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu, konferans sonrasinda basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Müslüman karsitliginin tüm dünyayi maceraya sürükleyebilecek bir tehlike oldugunu söyledi.

Ihsanoglu, Bati dünyasinda Islam karsitligi egiliminin yeni olmadigini belirterek, "Islamofobi eski bir hastaliktir. Bazi Avrupa ülkelerinde tarihi miras olarak günümüze gelmistir. Bati dünyasindaki Islam'a karsi, Kur'an'a karsi peygambere karsi, Müslümanlara karsi olan bu düsmanliklar bizleri rahatsiz ettigi gibi bütün dünyayi rahatsiz ediyor." ifadesini kullandi.

- "Islamofobi'yi yenecegiz"

Islam Isbirligi Gençlik Forumu (ICYF) Baskani Taha Ayhan, dünyada, özellikle de Avrupa'da Müslüman karsitligi ve irkçilik dalgasinin yükseldigini söyledi.

Fransa'da Islam inancina dair emarelerin, kamuda basörtüsünün yasaklandigini hatirlatan Ayhan, "Bunun yeni bir sey olmadigini geçmisten gelen bir kültür oldugunda biliyoruz. Örnegin, Azerbaycan'la çatismada Ermenistan haksiz olmasina ragmen Ermenistan yanlisi yasalar çikartildigina da sahidiz. Bati'nin iki yüzlü ve çift tarafli tutumunu buradaki tüm uluslararasi örgüt temsilcileri ve katilimcilar olarak görüyoruz. Umuyorum ki bir arada yapacagimiz mücadelede basarili olacagiz ve Islamofobi'yi yenecegiz." seklinde konustu.