California'da sel ve firtinalar büyük zarara yol açsa da kurakligi azalttiMücahit Oktay

California'da sel ve firtinalar büyük zarara yol açsa da kurakligi azalttiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD'nin California eyaletinde son zamanlarda etkili olan ve büyük felaketlere yol açan firtina ve sellerden sonra bir çok bölgede su kisitlamalari kaldirildi.

California'da siddetli sel ve toprak kaymalarina neden olan yagmur ve kar firtinalari sonrasi bazi yerel yetkililer, özellikle dis mekanlar için getirdigi haftada bir gün sulama kisitlamasina son verirken, ABD Kuraklik Monitörü adli kurum, eyaletteki kuraklik oraninin yaklasik yüzde 36'ya geriledigini açikladi.

Güney California Büyüksehir Su Bölgesi yaptigi açiklamada, eyaletin büyük bir bölümünü kaplayan Los Angeles, Ventura ve San Bernardino ilçelerinin bazi bölümleri için yürürlükteki su kullanimi kisitlamasina "ihtiyaç kalmadigini" belirtti.

Bu sezon California'da etkili olan ve "atmosferik nehir" diye adlandirilan 11 hava olayi sonucu, kuraklik sartlarinin hafifledigi ve eyaletin güneyinde yaklasik 7 milyon insan için "su tasarrufu uygulamasinin gevsetildigi" bildirildi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Idaresi'nin Iklim Tahmin Merkezi, eyaletin, geçen yilin ayni dönemine kiyasla "bu yil çok daha iyi durumda" oldugunu duyururken, yetkililer, kurakligin eyalet için hala endise kaynagi olmaya devam ettigi, gelecek yil tekrar etkili olabilecegi konusunda uyarida bulundu.

Güney Kaliforniya Metropolitan Su Bölgesi de, ülkenin batisindaki 7 eyalette 40 milyon civarinda kisinin ana su kaynagi olan Colorado Nehri için kuraklik probleminin devam ettigi, suyun "olabildigince verimli kullanilmasi" gerektigi konusunda uyardi.

California'da, 22 Haziran 2022'den bu yana, acil durum kisitlamalari çerçevesinde bahçe ve benzeri dis mekan sulamalari haftada bir günle sinirlandirilmisti.