Ingiltere, savunma harcamalarini 5 milyar sterlin artiracakZuhal Demirci

Ingiltere, savunma harcamalarini 5 milyar sterlin artiracakZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere, artan küresel tehditlere karsi koymak için gelecek 2 yilda savunma yatirimlarini 5 milyar sterlin artiracagini bildirdi.

Ingiliz hükümeti, ülkenin güvenlik, savunma ve uluslararasi politikasini kapsayan ve ilk kez 2021'de duyurulan "Integrated Review (Entegre Inceleme)" stratejisiyle ilgili güncelleme raporunu açikladi.

Ingiltere'nin giderek daha degisken ve karmasik hale gelen küresel zorluklara karsi koymak için savunma yatirimlarini artiracagi belirtilen raporda, "Nükleer dayaniklilik ve konvansiyonel stoklarin öncelikli alanlarina odaklanarak, Savunma Bakanligi gelecek 2 yilda 5 milyar sterlin ek fon alacak." ifadesine yer verildi.

Raporda, söz konusu fonun, hayati önem tasiyan mühimmat stoklarinin yenilenmesi, Ingiltere'nin nükleer girisiminin modernize edilmesi ve AUKUS denizalti programinin bir sonraki asamasinin finanse edilmesi için kullanilacagi kaydedildi.

Rusya, "kisa ve orta vadede en acil ulusal güvenlik ve dis politika önceligi" olarak tanimlanirken, Çin ise uluslararasi düzen için "çag belirleyici ve sistemik meydan okuma" olarak nitelendirildi.

- "Ulusal savunmamizi güçlendirecegiz"

Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, rapora iliskin yaptigi degerlendirmede, "Dünya, daha degisken bir hal aldikça ve devletler arasindaki rekabet daha da yogunlastikça Ingiltere, kendi ayaklari üzerinde durmaya hazir olmali." ifadesini kullandi.

Rusya'nin Ukrayna'yi isgalinin enerji ve gida fiyatlarini artirmasiyla küresel krizin etkilerinin çok açik sekilde görüldügünü söyleyen Sunak, "Bir daha asla düsman bir gücün eylemlerine karsi savunmasiz kalmamak için ekonomik güvenlikten teknoloji tedarik zincirlerine ve istihbarat uzmanligina kadar ulusal savunmamizi güçlendirecegiz." dedi.

- "Tehditler büyüdü ve sistematik rekabet artti"

Raporu, parlamentoya sunan Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly de burada yaptigi konusmada, 2021'deki son incelemeden bu yana tehditlerin büyüdügünü ve sistematik rekabetin yogunlastigini dile getirdi.

Cleverly, bu nedenle ülkesinin savunma yatirimlarina odaklanacagina isaret ederek, "Önümüzdeki 2 yilda savunma harcamalarini 5 milyar sterlin daha artiracagiz." açiklamasinda bulundu.

Çin'e iliskin de degerlendirmelerde bulunan Cleverly, Çin'in büyüklügü ve öneminin, bu ülkeyi neredeyse tüm küresel meselelere bagladigina isaret etti.

Bakan Cleverly, "Çin Komünist Partisi'nin, Tayvan Bogazi'ndaki gerilimi körüklemek dahil giderek artan agresif askeri ve ekonomik davranislarina karsi kör olamayiz." ifadesini kullandi.