"Türkiye'deki KOBI'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunun sonuçlari açiklandiAbdulselam Durdak-Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott: -"Bugün yayinladigimiz rapor, KOBI'lerin yüzde 25'inin e-ticaret kullandigini gösteriyor ve KOBI'ler genellikle bunu yapmalarina yardimci olmasi için bir pazar yeri saglayicisiyla çalisiyorlar ancak yüzde 75’i henüz firsati degerlendiremiyor" -PwC Türkiye Ülke Kidemli Ortagi Cenk Ulu: -"Amazon Türkiye ile birlikte gerçeklestirdigimiz çalismamiz, firmalarin e-t

"Türkiye'deki KOBI'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunun sonuçlari açiklandiAbdulselam Durdak-Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott:
-"Bugün yayinladigimiz rapor, KOBI'lerin yüzde 25'inin e-ticaret kullandigini gösteriyor ve KOBI'ler genellikle bunu yapmalarina yardimci olmasi için bir pazar yeri saglayicisiyla çalisiyorlar ancak yüzde 75’i henüz firsati degerlendiremiyor"
-PwC Türkiye Ülke Kidemli Ortagi Cenk Ulu:
-"Amazon Türkiye ile birlikte gerçeklestirdigimiz  çalismamiz, firmalarin e-t

ISTANBUL (AA) - Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, e-ticaretin Türkiye'deki tüm KOBI'ler için çok büyük bir firsat oldugunu belirterek, "Bugün yayinladigimiz rapor, KOBI'lerin yüzde 25'inin e-ticaret kullandigini gösteriyor ve KOBI'ler genellikle bunu yapmalarina yardimci olmasi için bir pazar yeri saglayicisiyla çalisiyorlar ancak yüzde 75’i henüz firsati degerlendiremiyor." dedi.

Amazon Türkiye ile PwC Türkiye is birliginde bugün yayimlanan "Türkiye'deki KOBI'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunun sonuçlari, Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, PwC Türkiye Ülke Kidemli Ortagi Cenk Ulu, Türk Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (TÜSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan, Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Dijital Dönüsüm Komisyonu Baskani Öner Çelebi ve Bilisim Sanayicileri Dernegi (TÜBISAD) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Tombalak'in da aralarinda bulundugu çok sayida sivil ve özel sektör temsilcisini bir araya getiren toplantida paylasildi.

-"Amazon'da satis yapan KOBI'lerin sayisi 45 binin üzerine çikti"

Marriott, toplantida yaptigi konusmada, KOBI'lerin Türkiye'nin ekonomik kalkinmasi için hayati bir rol oynadigini, istihdam olusturdugunu, inovasyonu tesvik ettigini ve Türkiye'nin GSYH'sine önemli ölçüde katkida bulundugunu söyledi.

Türkiye'de Amazon'da satis yapan KOBI'lerin sayisinin 2022 yilinda yüzde 50'den fazla artarak 45 binin üzerine çiktigini bildiren Marriott, "KOBI'lerin ihracat satislari 2022'de bir önceki yila göre yüzde 60'in üzerinde artarak yaklasik 500 milyon avro oldu.

Bununla birlikte, KOBI'lerin bir dizi zorlukla karsi karsiya oldugunu kabul etmek de gerekiyor. Bu zorluklari ele almak ve KOBI'lerin büyümeleri ve gerçek potansiyellerine ulasmalari için elverisli bir ortam yaratmak çok önemli. Iste bu nedenle, Türkiye'deki KOBI'lere olan bagliligimizi bir kez daha göstermek amaciyla bu arastirma için PwC Türkiye ile is birligi yaptik." ifadelerini kullandi.

-"E-ticaret kullanmayan KOBI'lerin bir numarali nedeni bilgi eksikligi"

E-ticaretin Türkiye'deki tüm KOBI'ler için çok büyük bir firsat oldugunu belirten Marriott, "Bugün yayinladigimiz rapor, KOBI'lerin yüzde 25'inin e-ticaret kullandigini gösteriyor ve KOBI'ler genellikle bunu yapmalarina yardimci olmasi için bir pazar yeri saglayicisiyla çalisiyorlar ancak yüzde 75’i henüz firsati degerlendiremiyor." diye konustu.

Marriott, e-ticareti benimseyen KOBI’lerin yeni büyüme kaynaklari bulma, büyüme ve nakit akisi gibi avantajlara daha kolay ulastigini vurguladi.

KOBI’lerin e-ticarete baslamasi için belirli bir egitim sürecinden geçmesi gerektigine deginen Marriott, "Bu rapordan ögrendik ki günümüzde e-ticaret kullanmayan KOBI'lerin bir numarali nedeni bilgi eksikligi. Ve bu nedenle, Amazon'da KOBI'lere e-ticaret hakkinda bilgi vermek ve e-ticareti pazarlarla kullanmalarina ve ihracat yapmalarina yardimci olmak için çok çesitli araçlara sahibiz." dedi.

-"E-ticaret alanindaki büyüme, KOBI'lerin gelisiminde önemli rol oynayacak"

PwC Türkiye Ülke Kidemli Ortagi Cenk Ulu ise e-ticaretin küresel gelisiminin, internetin yayginlasmasiyla birlikte hiz kazandigini ve günlük hayatin vazgeçilmez bir parçasi haline geldigini söyledi.

Türkiye'nin dinamik tüketici profiliyle birlikte e-ticaret alanindaki büyümenin, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli isletmelerin ve girisimcilerin gelisiminde önemli rol oynayacagini belirten Ulu, "Türkiye'de faaliyet gösteren KOBI'lerin e-ticaret alaninda gelismis ve katma degeri yüksek bir ekosistemde basarili olmalari ve bu basariyi iç ve dis pazarlarda sürdürmeleri, ülkemizin sosyoekonomik kalkinmasina önemli ölçüde katki saglayacaktir.

Amazon Türkiye ile birlikte gerçeklestirdigimiz bu çalismamiz, firmalarin e-ticaret ve e-ihracat potansiyellerini açiga çikarmak ve ulusal düzeyde e-ticaretin gelisimine katkida bulunmak amaciyla yapilmistir. Çalismamizin, Türkiye'deki KOBI'leri yönlendirmesini, büyümelerine katkida bulunmasini, dis pazarlara açilmalarini tesvik etmesini ve ülke ekonomimiz için faydali olmasini temenni ederim." ifadelerini kullandi.

-"E-ticaret, KOBI'lerin gerçek bir siçrama yapmasi için gerekli potansiyele sahip bir alan"

TÜSIAD Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan da konusmasinda Türkiye'nin, büyük isletmeler ve KOBI'ler arasi dijital uçurum bulunan nadir ülkelerden birisi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Bunun temel sebepleri arasinda, KOBI'lerin kullanacaklari çözümler ve kullanim alanlariyla ilgili bilgi eksikligi ve finansal destek ihtiyaci bulunuyor. E-ticaret, KOBI'lerin gerçek bir siçrama yapmasi için gerekli potansiyele ve dinamizme sahip bir alan. Ülkemiz cografi konumu, girisimci refleksleri gelismis KOBI'leri ve dijital yeterliliklerinin gelisimine ilgi duyan genç nüfusuyla bu pazarda çok daha yüksek bir pay alabilir.

E-ticaretteki gelisimi ihracat basarisina dönüstürmek ve hatta gelecek rekabette ön siralarda yer alabilmek için dijitallesmenin getirdigi trendlerle gelisim sürecini pekistirmek büyük öneme sahip. Hizmet çesitliligini artirmak, otomasyon ve analitige yatirim yapmak, servisleri kisisellestirmek ve kullanici deneyimini iyilestirmek için yapay zekâ ile entegre çalismak önem tasiyor."

-"Arastirmalar, KOBI'lerin dijitallesmesinin henüz ilk fazinda oldugunu gösteriyor"

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Dijital Dönüsüm Komisyonu Baskani Öner Çelebi ise "Ülkemizdeki isletmelerin yüzde 99,7'sini olusturan, toplam cironun yüzde 44'ünü, ihracatimizin yüzde 30'unu, istihdamin yüzde 71'ini gerçeklestiren KOBI'lerimiz ekonomimizin ana dinamosu olmalarinin yani sira toplumsal refaha da etki ediyor. Biz de TÜRKONFED olarak yaptigimiz tüm çalismalarin merkezine KOBI'lerimizi aliyoruz. Sahadaki gözlemlerimiz ve yaptigimiz arastirmalar, KOBI'lerin dijitallesmesinin henüz ilk fazinda oldugunu gösteriyor." yorumunda bulundu.

TÜBISAD Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Ali Tombalak da KOBI'lerin dijitallesmede istenen seviyede olmadigini, KOBI'lerin sermaye konusunda daha güçlü olmalari, kârlarini yatirima daha çok ayirmalari gerektigini dile getirdi.

-"Türkiye'deki KOBI'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunun sonuçlari

Toplantida verilen bilgilere göre, Amazon Türkiye ve PwC Türkiye is birligi ile gerçeklestirilen arastirma, Türkiye'deki KOBI'lerinin e-ticaret ve e-ihracat faaliyetlerinin durumu hakkinda önemli iç görüler ortaya koyuyor. Verilere göre, Türkiye'deki KOBI'lerinin yüzde 25,3'ü hâlihazirda e-ticaret yaparken yüzde 19'u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete baslamayi planliyor. Bu çiktilar, isletmelerin önemli bir kisminin e-ticaretin sundugu firsatlari degerlendirerek mevcut faaliyetlerini büyütmeye hazir oldugunu gösteriyor.

Arastirma ayrica KOBI'ler arasinda e-ihracat penetrasyon oraninin 4,1 oldugunu, hedef pazar ve sektörel bilgi eksikliginin ise KOBI'lerin e-ihracata baslamalarinin önündeki en büyük zorluk oldugunu da ortaya koyuyor.

E-ihracat yapan KOBI'lerin yüzde 71'i, firma internet siteleri (yüzde 39), firma mobil uygulamalari (yüzde 22) ve sosyal medya platformlarina (yüzde 19) kiyasla pazaryerlerinin sundugu firsatlardan yararlanmayi tercih ediyor.

Raporda ayrica Türkiye'deki bes e-ticaret ve e-ihracat trendi de özetleniyor. Bunlar, sosyal medyada ticaretin yükselisi, mobil cihazlarla alisveris (m-ticaret), teslimat süreleri ve teslimat kosullarindaki iyilesmeler, kadinlara ait KOBI'lerin yükselisi ve degisen tüketici degerleri olarak siralaniyor.

"Türkiye'deki KOBI'lerin E-Ticaret Görünümü" raporunda, Türkiye genelinde 2 binden fazla KOBI'nin hem iç hem de dis pazarlara girisle ilgili ihtiyaçlarini ve karsilastiklari zorluklari daha iyi anlamak amaciyla yapilan anketin sonuçlari da yer aldi. Anket bulgulari, Türkiye'de e-ticaretin kanalinin daha olgun kanallara kiyasla gelisim asamasinda olmasina ragmen, artan internet penetrasyonu ve kaliteli çevrim içi ürünlerin artan bulunabilirligi sayesinde yükselise geçmeye hazir oldugunu ortaya koyuyor.

E-ticaretle ilgili ülke çapindaki istatistiklerine paralel olarak, raporda yer alan ankete katilan Türkiye'deki KOBI'lerin yüzde 25,3'ü e-ticaret faaliyetlerinde bulunduklarini, yüzde 19'u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete baslamayi planladiklarini belirtiyor. Bu sonuç isletmelerin önemli bir kisminin e-ticaretin sundugu firsatlari degerlendirerek mevcut faaliyetlerini büyütmeye hazir oldugunu gösteriyor.