CHP Grup Baskanvekili Günaydin, gündemi degerlendirdi: Gazi Nogay- "(TBMM Baskani Kurtulmus'un parti gruplarina anayasa ziyaretleri) Eger bir randevu talebinde bulunursa, kuskusuz CHP Genel Baskani Meclis Baskani'na bir randevu verecek ve kendisini dinleyecektir" - "Geçmiste Berberoglu ve Gergerlioglu için uygulanan bu sürecin elbette Can Atalay için de uygulanmasi gerekir. Ancak Yargitay'in Anayasa Mahkemesini islevsiz kilma çabasina TBMM de herhangi bir ses çikartmamaktadir"

CHP Grup Baskanvekili Günaydin, gündemi degerlendirdi: Gazi Nogay- "(TBMM Baskani Kurtulmus'un parti gruplarina anayasa ziyaretleri) Eger bir randevu talebinde bulunursa, kuskusuz CHP Genel Baskani Meclis Baskani'na bir randevu verecek ve kendisini dinleyecektir"
- "Geçmiste Berberoglu ve Gergerlioglu için uygulanan bu sürecin elbette Can Atalay için de uygulanmasi gerekir. Ancak Yargitay'in Anayasa Mahkemesini islevsiz kilma çabasina TBMM de herhangi bir ses çikartmamaktadir"

TBMM (AA) - CHP Grup Baskanvekili Gökhan Günaydin, Meclis Baskani Numan Kurtulmus'un yeni anayasa çalismasina yönelik parti gruplarini ziyaretine iliskin, "Eger bir randevu talebinde bulunursa kuskusuz CHP Genel Baskani Meclis Baskani'na bir randevu verecek ve kendisini dinleyecektir." dedi.

Günaydin, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yili'nin basladigini animsatarak, Meclis Genel Kurulunun ilk çalisma gününü dün geride biraktiklarini söyledi.

Bugün de Genel Kurul gündeminde, bir yildir bekletilen uluslararasi sözlesmelerin disinda bir konu olmadigini belirten Günaydin, vatandaslarin yasadigi sorunlarin çözüm merkezi olan TBMM'nin gündeminin bos olmasinin dogru olmadigini dile getirdi. Günaydin, AK Parti'nin 7 Ekim'de yapacagi kongreye hazirlandigi için Türkiye'nin ve Meclisin gündeminin bos tutuldugunu, bunun kabul edilemez bir durum oldugunu ifade etti.

TÜIK'in dün açikladigi enflasyon rakamlarina göre son bir yilda gida harcamalarinin yüzde 75,14; ulastirma harcamalarinin yüzde 76,06; saglik harcamalarinin 79,79; egitim harcamalarinin da yüzde 80,96 arttigini kaydeden Günaydin, Türkiye'nin enflasyon artisi konusunda Avrupa'da birinci, G20 ülkeleri arasinda ikinci, dünyada da altinci sirada yer aldigini belirtti. Türkiye'de derin bir yoksulluk yasandigini öne süren Günaydin, "Meclisin gündemini böylesine bos tutmak yerine neden emeklilerin hiç olmazsa mutfagini kaynatabilecek bir maas düzeyine kavusturulabilmesi için bir yasal düzenlemeyi iktidar partisi gündeme getirmiyor, bizim önerilerimiz neden reddediliyor? Bunu kamuoyunun vicdanina birakmak istiyorum." diye konustu.

Günaydin, dünkü Genel Kurul görüsmelerinde muhalefet partilerinin mülakat uygulamasiyla ilgili gündem önerilerinin AK Parti ve MHP oylariyla reddedildigine isaret ederek, "Yani demek istiyorlar ki 'biz bu mülakata devam edecegiz, sizlerin hakkini yemeye de devam edecegiz.' Bunlar memlekette çocuklarimizin, gençlerimizin gözleri önünde oluyor. Bunlari da hep beraber düsünmek zorundayiz." dedi.

- Yargitay'in Can Atalay karari

Yeni yasama döneminin yargi kararlarinin gölgesiyle basladigini savunan Günaydin, Anayasa Mahkemesinin ek motorlu tasitlar vergisi alinmasinin iptaline yönelik basvurularini reddettigini, Yargitay 3. Ceza Dairesi'nin de Gezi Parki Davasi ile ilgili kararlarini yayimladigini hatirlatti. Yarginin "araçsallastirildigini ve siyasallastirildigini" iddia eden Günaydin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yargitay 3. Ceza Dairesi adeta diyor ki 'memlekette anayasal gösteri ve toplanti yapmak için sokaga çikan herkesi, hükümeti ortadan kaldirmaya yönelik islere tesebbüs etmek üzerinden 18 yilla cezalandirabilirim.' Tabii AKP trolleri derhal Gezi Olaylari sirasinda ortaya çikan kamu zararinin fotograflarini paylasiyorlar. Bir ceza hukukçusu çok iyi bilir ki kamu malina zarar vermek hiç kimsenin hakki ve lüksü degildir. Bunu yapanlar varsa somut suçluyu bulmak ve cezalandirmak kamunun, kolluk kuvvetlerinin ve adaletin ortak görevidir. Bunlari yapma, sen Gezi'yi yönettigi iddiasiyla bütün bu olaylardan bir avuç insani sorumlu tut ve onlara 18'er yil ceza ver. Bu kabul edilebilecek bir sey degildir."

Gezi Parki davasinda Türkiye Isçi Partisinden milletvekili seçilen Can Atalay'a verilen 18 yil hapis cezasinin da onandigini animsatan Günaydin, benzer senaryonun daha önce de Enis Berberoglu ile Ömer Faruk Gergerlioglu'nda da yasandigini, ardindan Anayasa Mahkemesinin hak ihlali karari vermesinin ardindan Berberoglu ve Gergerlioglu'nun yeniden yargilanma sürecinde yasama faaliyetlerine devam ettiklerini anlatti. Günaydin, "Geçmiste Berberoglu ve Gergerlioglu için uygulanan bu sürecin elbette Can Atalay için de uygulanmasi gerekir. Ancak Yargitay'in Anayasa Mahkemesini islevsiz kilma çabasina TBMM de herhangi bir ses çikartmamaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Deprem zararinin yarisini KKM zarari üzerinden kendiniz ürettiniz"

Günaydin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Hafize Gaye Erkan'in dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptigi sunumda, açik yüreklilikle verileri paylasmasini yararli ve olumlu bir adim olarak degerlendirdiklerini söyledi.

Erkan'in, Kur Korumali Mevduat (KKM) uygulamasina iliskin maliyetleri de paylastigini animsatan Günaydin, "6 Subat depremlerindeki konut yikiminin maliyetinin 56 milyar dolar civarinda oldugunu hesapladilar. Yani 1,5 trilyon liralik toplam maliyeti var. KKM'nin de bir yillik maliyetinin 700 milyar lira civarinda oldugu ifade ediliyor. Demek ki siz bütün deprem zararinin yarisini KKM zarari üzerinden kendiniz ürettiniz. Deprem bir dogal afet. Ekonomi yönetimi de bir dogal afet mi? Bu akil disi uygulamalarin Türkiye'ye maliyeti gerçekten neredeyse 6 Subat deprem maliyetine yaklasmaktadir." ifadelerini kullandi.

Günaydin, "TBMM Baskani Numan Kurtulmus'un yeni anayasa çalismasina iliskin ziyaretleri kapsaminda CHP'den randevu talep edildi mi?" sorusuna, "Sayin Kiliçdaroglu'na yönelik bir randevu talebinin dün itibariyla ne genel merkeze ne de meclis grubuna gelmedigini biliyoruz. Numan Bey'in elbette kendi takdiridir. Eger bir randevu talebinde bulunursa, kuskusuz CHP Genel Baskani Meclis Baskani'na bir randevu verecek ve kendisini dinleyecektir." yanitini verdi.