Londra kütüphaneleri koleksiyon büyüklügü kadar mimari özellikleriyle de dikkati çekiyorBehlül Çetinkaya- Yaklasik 200 milyonluk koleksiyonuyla dünyanin en büyük kütüphanesi kabul edilen British Library'nin raf uzunlugu 750 kilometreyi asiyor, en yogun kütüphanelerden Canada Water, hem 60 derece egik yapisi hem de dönüsüm projesinin özellikleriyle taniniyor - Gotik mimarisiyle ilgi gören Maughan Kütüphanesi, Ingiliz Disisleri Bakanliginin 60 bin tarihi belgesine ev sahipligi yapiyor, Kraliçe Eli

Londra kütüphaneleri koleksiyon büyüklügü kadar mimari özellikleriyle de dikkati çekiyorBehlül Çetinkaya- Yaklasik 200 milyonluk koleksiyonuyla dünyanin en büyük kütüphanesi kabul edilen British Library'nin raf uzunlugu 750 kilometreyi asiyor, en yogun kütüphanelerden Canada Water, hem 60 derece egik yapisi hem de dönüsüm projesinin özellikleriyle taniniyor
- Gotik mimarisiyle ilgi gören Maughan Kütüphanesi, Ingiliz Disisleri Bakanliginin 60 bin tarihi belgesine ev sahipligi yapiyor, Kraliçe Eli

LONDRA (AA) - BEHLÜL ÇETINKAYA - Dünyanin en büyük halk kütüphanesi agina sahip Londra'nin kütüphaneleri hem koleksiyon büyüklügüyle hem de mimari özellikleriyle dikkati çekiyor.

AA muhabirinin derledigi bilgilere göre, 325 halk kütüphanesinin bulundugu Londra'da özel ve üniversite kütüphaneleriyle bu sayi 600'ü asiyor.

Kentteki kütüphanelerin bir kismini siir, suç, mühendislik ya da sanat gibi sadece bir alana odaklanmis olanlar olustururken dünyanin en büyük koleksiyonuna sahip kütüphane de Londra'da yer aliyor.

Sehrin merkezinde bulunan British Library, Ingiltere'nin milli kütüphanesi olsa da tarihi çok da eskiye gitmiyor. Çikarilan yasa sonucu 1973'te kurulan kütüphane, British Museum'un koleksiyonunu transfer etmesiyle olusturuldu.

Kütüphanenin bugün kullandigi St. Pancras binasi ise 1998'de eski Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafindan açildi. Bugün önemi nedeniyle birinci derece sit alani olarak korunan kütüphane binasi, farkli noktalarda farkli kat sayisina sahip bulunsa da en yüksek noktasinda 14 kat yer aliyor.

Bu noktada 9'u yer üstünde 14 kati bulunan kütüphanenin yer altindaki 5 kati, 8 katli bir binayla ayni yükseklige sahip. Yerin yaklasik 25 metre altina kadar inen bu bölüm, Londra Metrosu'nun Victoria hattina kadar ulasiyor.

Toplam 112 bin metrekarelik alana sahip kütüphane, Ingiltere'de 20. yüzyilda insa edilmis en büyük bina özelligini de tasiyor.

- Deposu kendisinden büyük

Bugün yaklasik 200 milyonluk koleksiyonuyla dünyanin en büyük kütüphanesi kabul edilen British Library'nin raf uzunluklari 750 kilometreyi asiyor, buna her yil ortalama 8 kilometre daha ekleniyor.

Her gün kütüphanedeki basili materyalden 5'i incelenmek istense tüm koleksiyon ancak 80 bin yilda tamamlanabiliyor, sadece HD kalitedeki görüntülü materyalleri izlemek ise 3,5 yil aliyor.

Magna Carta'nin orijinalinden Aristo'nun "Atinalilarin Devleti"ne, Kral 3. George'un 50 yilda biriktirdigi harita koleksiyonundan bugüne ulasan en eski bazi Kur'an nüshalarina kadar dünyaca ünlü ve önemli çok büyük eserlere ev sahipligi yapan British Library'deki en eski eser ise yaklasik 3 bin yillik oldugu tahmin edilen Fal Yazitlari.

Çin'deki Shang Hanedani dönemine ait oldugu düsünülen yazitlar, büyükbas hayvanlarin kürek kemiklerine islenmis ve bunlardan kütüphanede 450 adet bulunuyor.

Kütüphanenin kendisinden büyük bir de deposu var. Ingiltere'nin kuzeyindeki Boston Spa'da yaklasik 180 bin metrekarelik alana sahip British Library subesi, ayni zamanda kütüphanenin deposu olma özelligi de tasiyor.

Iki kütüphane arasinda her gün yaklasik 1000 materyal kamyonlarla tasiniyor.

- Ingiliz Disisleri Bakanliginin tarihi belgeleri Maughan Kütüphanesi'nde

Bugün King's College London (KCL) bünyesinde bulunan Maughan Kütüphanesi ise British Library'den farkli olarak Gotik mimarisiyle dikkati çekiyor.

Hem içi hem de disi, Londra'da çekilen birçok film ve diziye ev sahipligi yapan müzenin merkezindeki cam kubbeli salon, hem birçok kütüphaneye ilham oldu hem de Harry Potter filmlerindeki Dumbledore karakterinin ofisine.

KCL Rektörü'nün lojmanina da ev sahipligi yapan Maughan, 11. yüzyil kilisesinin üzerine insa edilen ekler ve genislemelerle bugünkü halini 1800'lerin ortalarindan itibaren almaya basladi.

Ulusal arsiv binasi olarak 1990'lara kadar kullanilan bina, 2001'de KCL'ye geçti ve kütüphane olarak hizmet vermeye basladi.

Bugün 750 binden fazla materyale ev sahipligi yapan kütüphanenin en önemli koleksiyonunu ise Ingiliz Disisleri Bakanliginin tarihi belgeleri olusturuyor.

Disislerine ait yaklasik 60 bin belgenin arasinda Britanya Imparatorlugu dönemine ait çok sayida yazisma ile savas karari bulunuyor. Bunlarin arasinda en çok Ingiltere'nin ABD'ye 1812'de açtigi savasin kararnamesi dikkati çekiyor.

- Mimarileriyle öne çikan kütüphaneler

Londra kütüphaneleri arasinda koleksiyonu ya da tarihiyle degil mimari özellikleriyle ön plana çikan kütüphaneler de bulunuyor. Bunlarin basinda açilisini 1964'te Kraliçe Elizabeth'in yaptigi ve açilis konusmasinda mimarina övgüler dizdigi Swiss Cottage Kütüphanesi geliyor.

Simetri hastalarinin ugrak noktasi bu kütüphane, ince uzun bir yapi olarak dikkati çekiyor. Dis cephesindeki 238 kanatla ses yalitimi yapilan bina, modernist mimari akimin en önemli örnekleri arasinda sayiliyor.

Londra'nin bir diger modern mimarisiyle dikkati çeken kütüphanesi ise kentin güneyindeki Canada Water'da bulunuyor. Canada Water Kütüphanesi, Londra'nin en yogun kütüphanelerinden biri olarak öne çikarken hem 60 derece egik yapisi hem de içinde bulundugu dönüsüm projesinin özellikleriyle taniniyor.