Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, deprem bölgesindeki çalismalara iliskin bilgi verdi:Harun Kutbe- "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabanci uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandasimizi kaybetmis bulunmaktayiz" - "Türkiye Tek Yürek kampanyasinda taahhüt edilen miktarin 82 milyar 454 milyon 611 bin lirasi bagisçilarimiz tarafindan AFAD hesaplarina yatirilmistir" - "Su ana kadar da ikametgah degisimi yapan 345 bin 97 vatandasimiz bulunmaktadir"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, deprem bölgesindeki çalismalara iliskin bilgi verdi:Harun Kutbe- "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabanci uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandasimizi kaybetmis bulunmaktayiz"
- "Türkiye Tek Yürek kampanyasinda taahhüt edilen miktarin 82 milyar 454 milyon 611 bin lirasi bagisçilarimiz tarafindan AFAD hesaplarina yatirilmistir"
- "Su ana kadar da ikametgah degisimi yapan 345 bin 97 vatandasimiz bulunmaktadir"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabanci uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandasimizi kaybetmis bulunmaktayiz." dedi.

Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan yürütülen çalismalara iliskin bilgi verdi.

Fuat Oktay, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 108. yil dönümü dolayisiyla tüm sehitler ve Kahramanmaras merkezli depremler ile sel felaketlerinde hayatini kaybedenler için Allah'tan rahmet, yakinlarina ve millete bassagligi ile sabir diledi.

Devletin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in baskanliginda, tüm afet alanlarinda, bakanlari, belediye baskanlari, kamu kurumlari ve STK'leriyle her türlü problemi gidermek için canla basla çalistigini belirten Oktay, "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabanci uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandasimizi kaybetmis bulunmaktayiz." diye konustu.

Oktay, sel felaketinin yasandigi ilk andan itibaren Adiyaman ve Sanliurfa'da AFAD, jandarma, emniyet ve TSK personelinin arama kurtarma faaliyetlerinde görev yaptigini, sel felaketinde 18 vatandasin hayatini kaybettigini ve 3 vatandas için arama çalismalarinin sürdügünü bildirdi.

Adiyaman'da elektrik kesintisi bulunmadigini, Sanliurfa'da ise birkaç abone hariç elektrigin tamamen verildigini aktaran Oktay, Sanliurfa merkez sebeke suyu aritma tesisine su saglayan Atatürk Baraji su alma tünelindeki sorunlarin giderildigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Dün gece saat 22.00 itibariyla sebeke suyu aritma tesisi tam kapasite olarak devreye alinmis ve merkez ilçelere su verilmeye baslanmis olup, abonelerin yaklasik yüzde 50'sine su ulasmistir. Bu gece itibariyla da bu bölgenin tamamina ulasmis olacaktir.

Depremden etkilenen illerimize AFAD tarafindan 22 milyar 328 milyon 330 bin lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluslarimiz tarafindan toplam 31 milyar lira ödenek gönderilmistir. Türkiye Tek Yürek kampanyasinda taahhüt edilen miktarin, 82 milyar 454 milyon 611 bin lirasi bagisçilarimiz tarafindan AFAD hesaplarina yatirilmistir. Illere gönderdigimiz ödenekler ve toplanan yardimlar afet bölgemizin yeniden ayaga kalkmasi ve vatandaslarimizin ihtiyaçlari için kamu kurumlarimizin planlamalari dikkate alinarak degerlendirilmekte, kullanilmaktadir. Halihazirda önceligimiz barinma, beslenme ve sehirleri yeniden ayaga kaldirma çalismalaridir. Asrin felaketinde vatandaslarimizin geçici barinma ihtiyacini karsilamak amaciyla bölgeye ilk andan itibaren baslattigimiz çadir ve konteyner kurulumlari araliksiz sürmektedir. Su ana kadar 354 çadir kent alanlari olusturulmustur. Bireysel talepleri ile birlikte 480 bin çadir kurulumu tamamlanmistir. Kurulan çadirlarda 1 milyon 921 bin vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Ayrica depremden etkilenen illerimizde 245 konteyner kent alani ve toplam 108 bin 155 konteyner kurulumu planlanmistir. Su ana kadar 25 bin konteyner kurulumu tamamlanmistir. Kurulan konteynerlerde toplam 96 bin 444 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir."

- "Her bir vatandasin yasalardaki hakkini kullanmasini arzu ediyoruz"

Oktay, çadir ve konteyner kentlerdeki her bir konteyner ve çadirin ikametgah olarak belirlendigini ve ikametgah olarak tescil edildigini bildirdi. Seçim sürecine girildigini hatirlatan Oktay, her bir vatandasin yasalardaki hakkini kullanmasini arzu ettiklerini ifade etti.

Depremzede vatandaslarin oy kullanmak için baska bir yere ikametlerini aldiklarinda herhangi bir hak kaybi yasanmayacagini ve depremzede vatandaslarin bulunduklarin yere ikametgahlarini çok rahat alabilecegini vurgulayan Oktay, "Su ana kadar da ikametgah degisimi yapan 345 bin 97 vatandasimiz bulunmaktadir." dedi.

Afet bölgesinde ve afet bölgesi disinda çadir, konteyner, GSB yurtlari, oteller, kamu misafirhaneleri, MEB tesisleri ve diger tesislerde toplam 2 milyon 343 bin vatandasa barinma hizmeti sunuldugunu aktaran Oktay, deprem bölgesine depremin yasandigi ilk günden itibaren isitici, yatak ve battaniye dagitimina devam edildigini söyledi.

Oktay, kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslari vasitasiyla günde 2,5 milyon kisiye 3 ögün sicak yemek verildigine isaret ederek, depremden etkilenen illerde beslenme ihtiyacini karsilamak için gerekli tüm seyyar mutfaklarin hizmet verdigini kaydetti.

Oktay, deprem bölgesinde ramazan hazirliklarinin devam ettigini ve bununla ilgili çadir ve konteyner kentlerde gerekli ihtiyaçlar için çalismalarin yapildigini belirterek, deprem bölgesindeki vatandaslar basta olmak üzere tüm Türkiye'nin ramazan ayini tebrik etti.

Gerek selden kaynakli hasar tespiti gerek deprem afeti sebebiyle gerekenlerin el birligiyle yürütüldügünü dile getiren Oktay, 10 bin lira tutarindaki Hane Basi Destek Ödemesi, toplam 13 milyar 769 milyon 850 bin liranin depremzede ailelerin hesaplarina yatirildigini söyledi.

Oktay, ailelere 15 bin lira tutarinda toplam 3 milyar 926 milyon 355 bin lira tasinma yardimi yapildigini ve ödeme islemlerinin devam ettiginin anlatarak, sunlari kaydetti:

"Psikososyal desteklerimiz, çocuklarla ilgili çalismalarimiz afetin etkisinin giderilmesine karsi çok yakinen sürdürülmektedir ve takip edilmektedir. Tüm diger vatandaslarimiza da bu çerçevedeki hizmetlerimiz yine psikososyal hizmetlerimiz devam etmektedir. Egitim alaninda afet bölgelerimizde 403 anasinifi, 134 ilkokul, 176 ortaokul, 277 lise ve 59 özel egitim okulu olusturulmustur. Ayrica depremlerden etkilenen illerimizde ögrencilerimizin LGS ve YKS'ye hazirlik sürecine destek amaciyla Destekleme ve Yetistirme Kursu verilmektedir. Deprem bölgelerinde toplam 1783 noktada farkli alanlarda kurslar devam etmektedir. Milli Egitim Bakanligimiz ve Milli Savunma Bakanligimiz çadir kent ve konteyner kent alanlarinda Mehmetçik Okullari ve halk egitim kurslarimiz devam etmekte, bildiginiz gibi de Maras, Hatay, Adiyaman ve Malatya illerimiz disinda tüm illerimizde normal egitim süreci baslamistir. Diger illerimizle ilgili de hazirliklar yine Milli Egitim Bakanligimiz ve ilgili bakanliklarimiz ve yereldeki arkadaslarimiz tarafindan yürütülmektedir."

- Insa edilecek yeni konutlar

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, depremden etkilenen illerde su ana kadar 5 milyon 337 bin 674 bagimsiz bölümden olusan 1 milyon 847 bin 409 binanin yerinde incelendigini ve hasar tespitlerinin yapildigini belirterek, 876 bin 569 bagimsiz bölümden olusan 298 bin 448 binanin yikik, acil yikilacak, agir hasarli ya da orta hasarli oldugunun tespit edildigini bildirdi.

Enkaz kaldirma isleminin devam ettigini hatirlatan Oktay, bugüne kadar enkazin yüzde 22'ye yakininin kaldirildigini söyledi.

Oktay, acil ihtiyaç olan 75 bin köy evinin ve toplam 319 bin konutun insasinin bir yil içinde tamamlanacagini anlatarak, çalismalar neticesinde, toplamda 653 bin konutun yapiminin gerçeklestirilecegini kaydetti.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca, 154 alanda, 49 bin 835 metre sondajla zemin etüt çalismasi yürütüldügünü aktaran Oktay, depremden etkilenen sehirlerin ihya sürecini farkli uzmanlik alanlarindan bilim insanlarinin olusturdugu heyetle gerçeklestirdiklerini aktardi.

Oktay, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin TOKI eliyle ilk etapta 35 bin konutun insasina basladigini, gelecek hafta itibariyla hazirliklari tamamlanan 20 bine yakin konutun temelinin de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tesrifleriyle 11 ilde es zamanli atilacagini bildirdi.