ABD ve Etiyopya, iliskileri yeniden güçlendirme karari aldiTufan Aktas

ABD ve Etiyopya, iliskileri yeniden güçlendirme karari aldiTufan Aktas

ISTANBUL (AA) - ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Etiyopya'da iç savas sonrasi imzalanan ateskes anlasmasinin uygulanmasinin önemine dikkati çekerek, iki ülkenin ortakligi yeniden canlandirmak için uzlastigini bildirdi.

Afrika turunun Etiyopya ayaginda Basbakan Abiy Ahmed ve Disisleri Bakani Demeke Mekonnen'le bir araya gelen Blinken, Tigrayli isyancilar ve hükümet arasinda imzalanan ateskesin uygulanmasina iliskin süreci ele aldiklarini kaydetti.

Blinken, Twitter hesabinda, "Düsmanliklarin sona erdirilmesi anlasmasinin uygulanmasina iliskin süreci ve kalici barisa ulasabilmek için hesap verilebilirlige olan ihtiyaci görüsmek için Basbakan Abiy Ahmed'le bir araya geldim." ifadesini kullandi.

Iki ülkenin, "güçlü ortakligini" yeniden canlandirma konusunda mutabik kaldigina isaret eden Blinken, insan haklari örgütlerinin gözlem için çatismadan etkilenen bölgelere kisitlama olmaksizin girmesine izin verilmesi gerektigini belirtti.

Ziyareti sirasinda Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) temsilcileriyle de bir araya gelen Blinken ayrica Etiyopya için 330 milyon dolarlik yeni insani yardim paketini açikladi.

Ülkenin kuzeyinde 2020-2022 döneminde yasanan iç savasla birlikte Etiyopya ve ABD iliskileri durma noktasina gelmisti.

Addis Ababa hükümeti, ABD'yi isyancilara destek olmakla suçlamis, ABD ise Etiyopya'ya bazi ekonomik yaptirimlar uygulamisti.