AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, altili masanin ekonomik vaatlerini degerlendirdi:Özcan Yildirim- "Kur Korumali Mevduat sistemi uygulamadan kaldirildiginda, buradaki paranin tamami dövize yönelecek, dolarin fiyati patlayacaktir. Böyle bir tabloda, altili masanin elinde dolarin fiyatinin kontrolden çikmamasi için faiz oranlarini artirmaktan baska bir seçenegi bulunmamaktadir" - "Altili masa, EYT'lilerin emekli maaslarini ödeyemeyecektir. Emekli maaslarinin ve hatta memur maaslarinin öden

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, altili masanin ekonomik vaatlerini degerlendirdi:Özcan Yildirim- "Kur Korumali Mevduat sistemi uygulamadan kaldirildiginda, buradaki paranin tamami dövize yönelecek, dolarin fiyati patlayacaktir. Böyle bir tabloda, altili masanin elinde dolarin fiyatinin kontrolden çikmamasi için faiz oranlarini artirmaktan baska bir seçenegi bulunmamaktadir"
- "Altili masa, EYT'lilerin emekli maaslarini ödeyemeyecektir. Emekli maaslarinin ve hatta memur maaslarinin öden

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, altili masanin Kur Korumali Mevduat sistemini uygulamadan kaldiracagina yönelik vaadiyle ilgili, "Buradaki paranin tamami dövize yönelecek, dolarin fiyati patlayacaktir. Böyle bir tabloda, altili masanin elinde dolarin fiyatinin kontrolden çikmamasi için faiz oranlarini artirmaktan baska bir seçenegi bulunmamaktadir." degerlendirmesini yapti.

Canikli, sosyal medya hesabindan, altili masanin mutabakat metnindeki ekonomi vaatlerine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Altili masanin mutabakat metninin ekonomiyle ilgili bölümünde en dikkat çekici vaatlerin para politikasi alanini ilgilendirdigini belirten Canikli, sunlari kaydetti:

"Metinden, altili masanin iktidara geldiklerinde pozitif reel faiz politikasini uygulayacaklari anlasilmaktadir. Kisaca enflasyon oraninin üzerinde nominal faiz olarak tanimlanabilecek pozitif reel faiz hususu mutabakat metninde açikça yer almamaktadir. Ancak, Ekonomi, Finans ve Istihdam baslikli bölümdeki 261 adet hedef ve öneri arasinda, pozitif reel faizin etkili bir sekilde uygulanacagini desifre eden birçok öneri bulunmaktadir."

- "Altili masa faizi enflasyonun üzerine yükseltecektir"

Söz konusu vaatlerin altili masanin pozitif reel faiz politikasina geçecegini ve mevcut negatif reel faiz politikasinin terk edilecegini açikça gösterdigini vurgulayan Canikli, altili masanin Kur Korumali Mevduat hesabi açilmasini durduracagina iliskin vaadiyle ilgili su tespitlerde bulundu:

"Kur Korumali Mevduat uygulamasi özellikle hane halkinin dövize yönelik talebini büyük oranda engellemistir. Hatta döviz tevdiat hesaplarinin bir bölümünün TL'ye dönüsümünü saglayarak döviz üzerindeki baskiyi ciddi ölçüde hafifletmistir. Su ana kadar ters para ikamesine (ters dolarizasyon) geçiste dikkate alinmasi gereken önemli bir katki saglamistir. Kur Korumali Mevduat sistemi uygulamadan kaldirildiginda, Kur Korumali Mevduat hesaplarindaki paranin tamami dövize yönelecek, dolarin fiyati patlayacaktir. Böyle bir tabloda, altili masanin elinde dolarin fiyatinin kontrolden çikmamasi için faiz oranlarini artirmaktan baska bir seçenegi bulunmamaktadir. Altili masa da faiz oranini hane halkinin dövize yönelmesini engelleyecek bir orana, asgari olarak enflasyon oraninin üzerine yükseltecektir."

- "Hazine çok büyük miktarda ilave faiz yükü ile karsi karsiya kalacak"

Canikli, pozitif reel faiz uygulamasinin basta bütçe dengesi, cari denge üretim ve istihdam olmak üzere makro yapisal degiskenlere etkisine deginerek devletlerin piyasadan borçlanmalari karsiliginda borç aldiklari kesimlere faiz ödediklerini hatirlatti. Faiz ödemelerinin bütçelere gider yazilarak yapildigini ve bunlarin büyük rakamlara tekabül ettigini kaydeden Canikli, Hazine'nin bugün yüzde 10-11 gibi son derece düsük bir faiz oraniyla borçlandigini belirtti.

"Enflasyon oraninin yüzde 55 oldugu dikkate alinirsa Hazine'nin ne kadar büyük avantajli negatif reel faizle borçlandigi görülecektir." ifadelerini kullanan Canikli söyle devam etti:

"Eger, Hazine, altili masayi olusturan partilerin uygulayacaklarini taahhüt ettikleri pozitif reel faiz orani ile borçlanmis olsaydi Hazine'nin borçlanma faizi en düsük yüzde 56 olacakti. Yani, enflasyon oraninin en az 1 puan üzerinde faiz orani ortaya çikacakti. Faiz oraninin yükselmesi en fazla Hazine'yi, yani Bütçeyi olumsuz yönde etkileyecek ve Hazine'nin faiz yükü artacakti. Hazine çok büyük miktarda ilave faiz yükü ile karsi karsiya kalacakti."

- "IMF'nin parasal genislemeye yol açacak uygulamaya izin vermeyecegi açik"

Altili masanin olasi uygulamalariyla borçlanmalarin ve faiz politikasi arasindaki faiz yükü farkinin yaklasik 284 milyar lira civarinda olacagina dikkati çeken Canikli, sunlari kaydetti:

"2023 bütçesinde 284 milyar liralik ilave faiz ödemesi için dogal olarak herhangi bir ödenek tahsis edilmemistir. Bu noktada sorulmasi gereken soru sudur: Altili masa bu parayi nereden bulacaktir? Iki seçenek söz konusudur. Birincisi; 284 milyar liralik ilave faiz ödemesi dogrudan veya dolayli olarak Merkez Bankasi tarafindan finanse edilebilir. Altili masa bu yöntemi kullanamaz. Çünkü, mutabakat metninin para politikasi basligi altinda yer alan vaat geregi, parasal genislemeye yol açacak bir uygulamanin yapilmayacagini ifade ederek kendilerini baglamislardir. Ayrica, altili masanin IMF ile bir stand-by düzenlemesi yapacaklari hususu dikkate alindiginda ve parasal sikilastirmanin da IMF programlarinin vazgeçilmez unsurlarindan biri oldugu göz önünde bulunduruldugunda, IMF'nin parasal genislemeye yol açacak bir uygulamaya izin vermeyecegi açiktir. Ikincisi; diger yöntem, Hazine'nin 284 milyar milyarlik ilave faiz ödemesi için borçlanmaya gitmesidir. Altili masanin bu yöntemi kullanma imkani da bulunmamaktadir. Parasal sikilastirmayi merkeze alan bir para politikasinin uygulandigi dönemde Hazine para piyasasina 284 milyar lira tutarinda bir miktarla alici olarak girdiginde faiz oranlari uçusa geçer."

- "Sosyal güvenlik harcamalarindan kesinti yapacak"

Altili masanin bir IMF programi uygulayacagi dikkate alindiginda sadece yatirim harcamalari, sosyal harcamalar ve sosyal güvenlik harcamalarindan kesinti yapabilecekleri sonucuna ulasilacagini belirten Canikli, "Sosyal harcamalar, fakir fukaraya aktarilan kaynaklardir. Sosyal güvenlik harcamalari, emekli maaslari için SGK'ye aktarilan kaynaklardir." ifadelerini kullandi.

Altili masanin, uygulayacagini vaat ettigi yüksek faiz politikasina bagli artan faiz harcamalari nedeniyle sosyal harcamalardan kesinti yapacagini anlatan Canikli,"Yani altili masa EYT'lilerin emekli maaslarini ödeyemeyecektir. Emekli maaslarinin ve hatta memur maaslarinin ödenmemesi tehlikesi geçmiste de gündeme gelmistir. Faiz ödemelerinin bütçe içindeki payinin yüksek oldugu dönemlerde, bütçe ödeneklerinin önemli bir bölümü (yüzde 43'e kadar yükselmistir) faiz harcamalarina aktarilinca, devlet yatirima, sosyal alanlara ve sosyal güvenlige kaynak bulmakta zorlanmistir." degerlendirmesini yapti.