AB temiz teknoloji üretimini artirmak istiyorAta Ufuk Seker

AB temiz teknoloji üretimini artirmak istiyorAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), 2030'a kadar Birligin temiz teknoloji ürünü ihtiyacinin yüzde 40'inin Avrupa'da üretilmesini hedefliyor.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Frans Timmermans ve AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Brüksel'de Net Sifir Sanayi Yasasi ve Avrupa Hidrojen Bankasi yol haritasi hakkinda basin toplantisi düzenledi.

Timmermans, net sifir teknolojiler ve yenilenebilir enerjinin, Avrupa'nin iklim dostu kita olma hedefini yakalamasinda kritik önemi bulundugunu söyledi.

Temiz teknolojilerin gelisen bir pazar olduguna isaret eden Timmermans, Avrupa'nin bu alanda rekabet avantajini gelistirmesi gerektigini anlatti.

Timmermans, iklim hedeflerine ulasilmasi için sanayideki dönüsümün bütün imkanlarinin kullanilmasi, batarya, günes paneli, isi pompasi ve rüzgar türbini gibi temiz teknoloji üretimine yatirimlarin artirilmasi gerektigini belirtti.

Net Sifir Sanayi Yasasi'nin, AB'de net sifir teknoloji üretimini daha rekabetçi bir duruma getirecegine isaret eden Timmermans, yasayla AB'nin 2030'a kadar ihtiyaç duydugu temiz teknoloji ürünlerinin en az yüzde 40'inin Avrupa'da üretilecegini vurguladi.

Timmermans, yasanin yüzde 40'lik hedefin yakalanmasi için temiz teknoloji üretimini canlandirmaya yönelik uygun düzenleyici kosullari ortaya çikaracagina dikkati çekti.

- Hidrojen bankasi hazirligi

Hidrojen bankasi konusunda Timmermans, AB'nin hidrojen yatirimlari konusunda lider konumda oldugunu, bu durumun korunmasi için yatirim boslugunun giderilmesinin önem tasidigini söyledi.

Timmermans, "Hidrojen bankasinin yurt içi ve yurt disi olmak üzere 2 ayagi olacak. AB'de üretilen yenilenebilir hidrojen için yenilenebilir hidrojen üretme maliyeti ile piyasanin ödemeye razi oldugu fiyat arasindaki farki banka karsilayacak." diye konustu.

Bu primin rekabetçi bir ihale süreci sonucunda belirlenecegini anlatan Timmermans, 800 milyon avroluk ilk islemin sonbaharda gerçeklestirilecegini, banka faaliyetlerinin detaylarinin ileride netlik kazanacagini ifade etti.

Söz konusu yasa teklifinin bu asamadan sonra AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafindan onaylanmasi gerekiyor.