AB, elektrikli araç sarj istasyonlarini artiracakAta Ufuk Seker- Elektrikli arabalar için ana yollarda 2026'ya kadar her 60 kilometrede bir sarj istasyonu kurulacak

AB, elektrikli araç sarj istasyonlarini artiracakAta Ufuk Seker- Elektrikli arabalar için ana yollarda 2026'ya kadar her 60 kilometrede bir sarj istasyonu kurulacak

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) kurumlari, elektrikli otomobillere daha fazla sarj istasyonu kurulmasi konusunda uzlasi sagladi.

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasinda ulasim sektörünün karbon ayak izinin azaltilmasi için alternatif yakit altyapisi kurulumunun hizlandirilmasina yönelik düzenlemede anlasma saglandigini açikladi.

Buna göre, gelecek yillarda Avrupa genelinde alternatif yakitli araçlar için daha fazla sarj ve dolum istasyonu kurulacak.

Bütün kara ve deniz tasitlarinin alternatif yakit ikmaline yönelik yeterli altyapiya sahip olmasi saglanacak.

Limanlardaki gemilerin ve havalimanlarindaki uçaklarin motorlarinin çalisir durumda tutulmasina gerek kalmamasi için çözümler gelistirilecek.

Alternatif yakit dolum sistemlerinin AB genelinde uyumlu çalismasi saglanacak.

Araba ve kamyonlar için alternatif yakitlara yönelik altyapinin konuslandirilmasi konusunda ülkelere zorunlu hedefler getirilecek.

Ana yollarda 2026'ya kadar elektrikli arabalar için 400 kilovatsaat (kWh) çikisa sahip sarj istasyonlarinin her 60 kilometrede bir konuslandirilmasi gerekecek. Bu sarj istasyonlarindaki güç çikisinin 2028 yilina kadar 600 kilovatsaate çikmasi gerekecek.

Ana yollarin yarisinda 2028'e kadar her 120 kilometrede bir kamyon ve otobüslere yönelik elektrikli sarj istasyonu yer alacak. Bu istasyonlarin çikis gücü 1.400 kilovatsaat ila 2 bin 800 kilovatsaat arasinda olacak.

Ayrica, 2031’e kadar en az her 200 kilometrede bir hidrojen yakit ikmal istasyonu kurulacak.

Anlasma, AP ve üye ülkelerin resmi onayinin ardindan yürürlüge girecek.