Sirbistan'in Sancak bölgesi, dogal güzelliklere ve ilginç efsanelere ev sahipligi yapiyorVesna Besic,Lejla Biogradlija- Uvac Kanyonu manzarasiyla dikkati çekerken, Balkanlar'in en yüksek yaylasi konumunda olan Pester de bölgenin en önemli turizm noktalarindan biri olarak görülüyor - Pester, 319 yillik Osmanli mirasi Askerli Camisi'ne de ev sahipligi yapiyor, dilden dile aktarilan efsaneler de bölgenin öne çikan özellikleri arasinda yer aliyor

Sirbistan'in Sancak bölgesi, dogal güzelliklere ve ilginç efsanelere ev sahipligi yapiyorVesna Besic,Lejla Biogradlija- Uvac Kanyonu manzarasiyla dikkati çekerken, Balkanlar'in en yüksek yaylasi konumunda olan Pester de bölgenin en önemli turizm noktalarindan biri olarak görülüyor
- Pester, 319 yillik Osmanli mirasi Askerli Camisi'ne de ev sahipligi yapiyor, dilden dile aktarilan efsaneler de bölgenin öne çikan özellikleri arasinda yer aliyor

SJENICA (AA) - VESNA BESIC - Sirbistan'da Bosnak nüfusun yogun yasadigi Sancak bölgesi, sakli dogal güzellikleri ve efsaneleriyle kesfedilmeyi bekliyor.

Kivrimli yapisiyla dikkati çeken, hem manzarasiyla hem de özel bir tür olan kizil akbabaya da ev sahipligi yapan Uvac Kanyonu ve 1200 metrelik rakimiyla Balkanlar'in en yüksek yaylasi konumundaki Pester, bölgenin önemli turizm noktalarindan biri olarak görülüyor.

Uvac Kanyonu Doga Koruma yetkilisi Miloje Kovacevic AA muhabirine, kanyonda koruma altina alinan kizil akbabalara ait yuvalarin her yerde oldugunu belirterek, "Burasi daha 1990'li yillarda koruma altina alindi. O zaman 5 çift kizil akbaba vardi. Simdi ise 500'den fazlasi göklerde uçuyor." dedi.

Turistlerin bölgeye en çok kizil akbabalari görebilmek için geldigini aktaran Kovacevic, Uvac Gölü'nün de dogaseverlerin ilgisini çektigini söyledi.

Uvac Kanyonu yakinlarindaki mütevazi evlerinde yasayan Bajro ve Nafija Muhovic çifti de kanyon civarinda bulunan tek evin, kendi evleri oldugunu, bu nedenle evlerinin, bölgeyi ziyarete gelen turistlerin dinlenme yeri haline geldigini kaydetti.

Bajro Muhovic, bölgede dogup, büyüdügünü anlatarak, "Bütün hayatim burada geçti. Elimizdeki sartlar sadece tarim ve hayvancilikla ugrasmaya müsait. Biz de bunlari yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

Çocuklarinin daha iyi bir hayat için yurt disina göçtügünü ifade eden Bajro, esi Nafija ile her sabah saat 06.00'da kalkarak günlük islerle ugrastiklarini söyledi.

- 319 yillik Osmanli mirasi Askerli Camisi

Sancak bölgesinin en yüksek rakimli yaylasi Pester ise dondurucu soguk ve karli havasi nedeniyle halk arasinda "Balkanlar'in Sibirya'si" olarak da nitelendiriliyor.

Bölgede rehber olarak görev yapan Sabahudin Abdagic, Sirbistan hükümetinin Pester'i 2016'da koruma altina aldigini söyleyerek, "Pester'in eteklerinde bulunan Karajukic kaynaklari eski Yugoslavya ülkelerindeki en soguk bölge olarak niteleniyor. Hava sicakliginin sifirin altinda 40 dereceye kadar düstügü biliniyor." bilgisini paylasti.

Pester Gölü'nün 170'den fazla kus türüne ev sahipligi yaptigina isaret eden Abdagic, Osmanli mirasi Askerli Camisi'nin de bölgenin en eski camilerinden birisi oldugunu aktardi.

Abdagic, Osmanli tarafindan 1704'te insa edilen caminin tarih boyunca birçok kez hasar aldigini belirterek, "En son 1976'da yenilendi. Cami, o dönemde tüm bölge için oldukça önemliydi. Caminin içerisindeki ahsap isçiligi oldugu gibi korunmus." diye konustu.

- "Perili orman" ve "sevgi agaci" efsaneleri

Sancak halki arasinda bilinen bir efsaneye göre, Ugao köyündeki ormanlik alanin "perili" olduguna inaniliyor.

Söz konusu efsanede, bir adamin ormandaki agaç kesme yasagini delip, insa ettigi evinde kullanmak üzere bir agaci kestigi, bu olaydan birkaç gün sonra köyde bir firtina çiktigi ve adamin evine yildirim düstügü anlatiliyor.

Firtinadan sonra halkin, "ormanin perili oldugunu" dilden dile aktararak, efsanenin bugüne ulasmasini sagladigi ifade ediliyor.

Sancak'ta dilden dile aktarilan bir diger efsane ise "sevgi agaci veya yalniz agaç" hikayesi olurken, burayi ziyaret eden turistler söz konusu agaca sarilip pozitif enerji aldiklarini söylüyor.

Konuya iliskin açiklamada bulunan Abdagic, bahsi geçen agacin birçok kez yildirim çarpmasina maruz kalmis bir sögüt oldugunu ifade ederek, ilginç ve yalniz görüntüsüyle agacin zamanla halk arasinda bir kült haline geldigini anlatti.

Abdagic, Sancak'in hem havasi ve dogal güzellikleri hem de efsaneleriyle önemli bir bölge oldugunu dile getirerek, "Yilin her zamani burayi ziyaret edebilirsiniz. Buraya gelisinizde bölgenin mucizevi güzellikleri sizi karsilayacak." diye konustu.