Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazi gelistirdiHatice Senses Kurukiz- Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic Ltd Sti Ortagi Yüksek Optik Mühendisi Amir Han: - "Türkiye'de her yil düzenli olarak 84 bin adedi askin rigid endoskop kullaniliyor. Bunlarin ortalama piyasa maliyeti 200 milyon avro civarinda. Bu piyasanin alabildigimiz kadar yüksek bir payini almak istiyoruz. Bunun disinda yurt disina da açilmak istiyoruz"

Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazi gelistirdiHatice Senses Kurukiz- Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic Ltd Sti Ortagi Yüksek Optik Mühendisi Amir Han:
- "Türkiye'de her yil düzenli olarak 84 bin adedi askin rigid endoskop kullaniliyor. Bunlarin ortalama piyasa maliyeti 200 milyon avro civarinda. Bu piyasanin alabildigimiz kadar yüksek bir payini almak istiyoruz. Bunun disinda yurt disina da açilmak istiyoruz"

ISTANBUL (AA) - HATICE SENSES - Türk mühendisler tarafindan gelistirilen yerli ve milli rigid endoskop cihazi, hem yurt içinde hem yurt disinda kullanima sunuldu.

"Optik endüstrisinin en yeni teknolojilerini kullanarak, müsterilerine dünya standartlarinda rigid endoskopi cihazlari alaninda üretici çözümleri sunmak" ilkesiyle yola çikan mühendisler tarafindan kurulan Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic Ltd Sti çatisi altinda gelistirilen endeskop cihazi, yerli AR-GE sonucu tasarlandi.

Dünyanin en iyi endeskoplarinin en iyi özelliklerini tasiyan cihaz, Türkiye'nin ilk endeskop üretim tesisinde üretiliyor. Üretimin yani sira teknik altyapi ve servis destegi de saglayan marka, 180 çesit modelle genis bir ürün yelpazesi sunuyor.

Konuya iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulunan Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic Ltd Sti Ortagi ve Üretim Müdürü Yüksek Optik Mühendisi Amir Han, rigid endeskop cihazinin kapali ameliyatlarda kullanilan, vücut içerisinden disariya görüntü aktarmaya yarayan bir optik cihaz oldugunu, bunlarin Türkiye'de çok yaygin bir sekilde kapali cerrahide kullanilan sistemler oldugunu ifade etti.

Ancak ülkede su ana kadar herhangi bir üretici olmadigini, kendilerinin 2008'den 2016'ya kadar bunun arastirmalarini, çalismalarini yaptiklarini, bilgi birikimi olusturduklarini, 2016-2017 yillari arasinda AR-GE proje yaptiklarini, 2020-2021 yillari arasinda da uluslararasi belgelerini alarak üretime geçtiklerini dile getiren Han, söyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz hem yurt içindeki ekonomiye katkida bulunmak, teknoloji gelistirmeye katki saglamak. Bunun disinda basta Türk Cumhuriyetleri, Arap ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bu ürünün satisini gerçeklestirmek istiyoruz.

Türkiye'de her yil düzenli olarak 84 bin adedi askin rigid endoskop kullaniliyor. Bunlarin ortalama piyasa maliyeti 200 milyon avro civarinda. Bu piyasanin alabildigimiz kadar yüksek bir payini almak istiyoruz. Bunun disinda yurt disina da açilmak istiyoruz."

- "3-5 gün arasinda bir üretim süresine sahibiz"

Amir Han, Arap ve Afrika ülkelerinde bu teknolojinin çok yaygin kullanilmadigini, kendilerine buralarda hazir, açik bir pazar gördüklerini aktararak, cihazin kullanim avantajlarina iliskin su bilgileri verdi:

"Türkiye'de sadece yurt disi distribütörlükler olarak bu cihazlar tabii ki satiliyor ve uzun yillardir kullaniliyor. Ama bizim disimizda baska bir üretici de yok. Bu ürünler su ana kadar yurt disindan geldigi için bunu satin alan firmalar, hastaneler bazen çok uzun süreler beklemek zorunda kaliyor. Biz ise 3-5 gün arasinda bir üretim süresine sahibiz.

Ikincisi, diger firmalara kiyasla biz kendi ürünümüze teknik servis hizmeti veriyoruz. Digerleri ise 'Bunun tamiri olmuyor.' diyerek bunlara exchange öneriyorlar. Üçüncüsü de biz ürünlerimiz, diger bütün üreticilerin üretmis ve kurmus olduklari endeskop kulelerine uygun bir sekilde üretiyoruz ve bizim ürünlerimiz bu sistemlere de tamamen uyumlu.

Hasta açisindan tamamen güvenilir bir ürün. Biz bunlarin CE belgelerini aldik, Ürün Takip Sistemi (UTS) kayitlarini tamamladik. Bizim cihazimiz bu alanda Türkiye'nin ilk yerli ve milli cihazidir. Tamamen Türk mühendisler tarafindan gelistirilen ve yurt içinde kurmus oldugumuz tesiste üretilen bir sistemdir."

Han, bundan sonraki süreçte var olan ürünlerle ilgili optimizasyon çalismalarini sürdürmeyi düsündüklerini, rigid endoskop disinda ürettikleri endoskopik kamera, isik kaynaklari ve kuleyi olusturan diger elektronik cihazlarin üretimlerinin, AR-GE çalismalarinin devam ettigini anlatarak, ayni zamanda bunlarla beraber kullanan birinci, ikinci cerrahi sistemlerin üretimlerin de sürdügünü, bu ürünleri de yakin zamanda kullanima sunmayi planladiklarini sözlerine ekledi.