Isviçre Merkez Bankasi, bankacilik krizine ragmen faiz oranlarini 50 baz puan artirdiBahattin Gönültas- Banka, politika faizini yüzde 1,5'e çikardi

Isviçre Merkez Bankasi, bankacilik krizine ragmen faiz oranlarini 50 baz puan artirdiBahattin Gönültas- Banka, politika faizini yüzde 1,5'e çikardi

BERLIN (AA) - Isviçre Merkez Bankasi (SNB), ülkenin en büyük bankalarindan Credit Suisse ile bankacilik sektöründe yasanan son çalkantilara karsin politika faizini 50 baz puan artirarak yüzde 1,5'e çikardi.

SNB'den yapilan açiklamada, politika faizinin 50 baz artirilarak yüzde 1'den yüzde 1,5'e çikarildigini belirtildi. Böylece analist beklentileri ile uyumlu hareket eden SNB, enflasyon baskisinda politika faizini art arda 4. kez artirmis oldu.

Enflasyonist baskidaki yenilenen artisa karsi koymak için ek parasal sikilastirmanin devreye alindigi aktarilan SBN açiklamasinda, orta vadede fiyat istikrarini saglamak için daha fazla faiz artisina isaret edildi. Açiklamada, gerekmesi halinde SNB'nin döviz piyasasina müdahale etmeye devam etme niyetine de yer verildi.

Bu yil için enflasyon tahminini yüzde 2,6 olarak duyuran SBN, enflasyonun 2024'te yüzde 2’ye gerileyecegi öngörüsünde bulundu.

Bu arada, SNB'nin faiz artirmasinin ardindan Isviçre frangi genel olarak güçlenirken, Isviçre'nin 2 yillik tahvil faizi yüzde 1,173 ile bir haftanin en yüksek seviyesine çikti.

Isviçre bankasi Credit Suisse'teki güven krizi, küresel finans piyasalarinda sok dalgalari yaratirken, UBS, 260 milyar dolara varan devlet ve merkez bankasi destegiyle 19 Mart'ta Credit Suisse'i 3 milyar franga satin alacagini duyurmustu.