Ülkelerin saglik sistemleri, Kovid-19'un ardindan ilk büyük iyilesme belirtilerini gösterdiMuhammet Ikbal Arslan

Ülkelerin saglik sistemleri, Kovid-19'un ardindan ilk büyük iyilesme belirtilerini gösterdiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Kovid-19 salginin baslangicindan bu yana ülkelerdeki saglik sistemlerinin genel olarak "ilk büyük iyilesme belirtilerini" göstermeye basladigini ancak aksamalarin sürdügünü açikladi.

DSÖ, "Kovid-19 salgini sirasinda temel saglik hizmetlerinin sürekliligine iliskin küresel nabiz arastirmasinin dördüncü turu: Kasim 2022–Ocak 2023" baslikli raporu açikladi.

Rapora göre, arastirmaya katilan 139 ülkenin yaklasik dörtte biri saglik hizmetlerindeki kesintilerin devam ettigini bildirdi.

Ülkeler, 2023'ün baslarinda rutin saglik hizmetlerinin verilmesinde "daha az aksama" yasadiklarini aktarirken, gelecekte saglik sistemlerinde daha güçlü iyilesme ve dayanaklilik için yatirim yapilmasinin gerektigini vurguladi.

Saglik hizmetleriyle ilgili trend analizinin mümkün oldugu 84 ülkede kesintiye ugrayan saglik hizmetleri, Temmuz-Eylül 2020 döneminde yüzde 56 iken Kasim 2022-Ocak 2023'te yüzde 23'e geriledi.

Devam eden aksamalar hem arz hem de talep yönlü faktörlerden kaynaklandi. Toplumlarda saglik hizmeti taleplerinin düsük olmasi ile diger saglik hizmeti kaynaklarinin sinirli olmasinin bunda etkili oldugu kaydedildi.

2022'nin sonlarinda birçok ülke, saglik sistemleri ve hizmetlerinde yasanan kismi iyilesmeleri rapor ederken, üreme sagligi, cinsel saglik, beslenme, çocuk ve ergen sagligi, bulasici hastaliklar ile yasli insanlar için bakim gibi alanlarda genel olarak bu iyilesme hissedildi.

Ulusal tedarik zinciri sistemlerinde aksama oldugunu bildiren ülke sayisinda ise geçen yil yaklasik dörtte bir düsüs yasandi.

Saglik hizmetlerinde üç yilin ardindan ilk büyük iyilesme belirtilerine ragmen hizmet kesintileri tüm bölgeler ve ülkelerde sürüyor.

- Kovid-19 tedavisi temel saglik hizmetlerine entegre edildi

Ülkeler, insanlarin zamaninda bakima erisemedigi için olumsuz sonuçlara yol açabilen ve bulasici olmayan hastaliklarin taranmasi, teshisi ile tedavisine yönelik hizmetlerin yani sira artan hizmet yigilmalariyla da mücadele ediyor.

Birçok ülkenin Kovid-19'a yönelik tedavileri temel saglik hizmetlerine entegre etmesi yasanan bir diger ilerleme oldu.

Raporda görüslerine yer verilen DSÖ Entegre Saglik Hizmetleri Direktörü Dr. Rudi Egger, ülkelerin çogunda saglik sistemlerinin salgin öncesi haline dönmeye baslamasinin, salgin sürecinde yeterli hizmet alamayan milyonlarca kisi için olumlu bir haber oldugunu belirtti.

Egger, "Tüm ülkelerin saglik hizmetlerini iyilestirmek için bu açigi kapatmaya devam etmesini, daha saglikli ve dirençli saglik sistemleri insa etmek için alinan derslerin uygulanmasini saglamaliyiz." ifadelerini kullandi.