Pakistan, IMF ile anlasmaya varmak için ABD'nin destegini ariyorMuhammet Nazim Tasci

Pakistan, IMF ile anlasmaya varmak için ABD'nin destegini ariyorMuhammet Nazim Tasci

LAHOR (AA) - Pakistan'in, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ile anlasmaya varmak için ABD’nin destegini aradigi bildirildi.

The News gazetesindeki habere göre, IMF, Pakistan’dan 6-7 milyar dolarlik dis finansal açigin Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Katar ve diger çok tarafli kredi kuruluslarindan Haziran 2023’e kadar temin edileceginin garantisini talep etti.

IMF’yi ikna edemeyen Pakistan ise anlasmaya varmak için ABD’nin destegini ariyor.

Kaynaklar, Gelir ve Maliye Bakani Ishak Dar’in ABD’nin Islamabad’daki diplomatlari ile temas kurarak, konuyla ilgili yardim talep ettigini belirtti.

ABD’nin Islamabad Büyükelçisi Donald Blome, baskentte bir etkinlikte yaptigi açiklamada, Washington’un Islamabad’in ekonomik sorunlarini çözmek için çözüm bulmaya çabaladigini vurguladi.

Blome, IMF ile anlasmaya varilmasinin da bu çabalarin içerisinde olduguna isaret etti.

- Merkez Bankasi döviz rezervleri 4,3 milyar dolar

Pakistan ile IMF arasinda 1,17 milyar dolarlik kredinin serbest birakilmasina iliskin görüsmeler sürüyor.

IMF, Pakistan'dan vergi matrahinin artirilmasi, ihracat sektörüne yönelik ayricaliklara son verilmesi ve enerji fiyatlarinin yükseltilmesini talep ediyor.

Nominal gayrisafi yurt içi hasilasi 350 milyar dolar olan Pakistan'da, Merkez Bankasinin Çinli iki bankadan gelen kredi destekleri sonrasi 4,3 milyar dolar döviz rezervi bulunuyor.

- IMF ile anlasma

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlik ekonomik kurtarma paketi için anlasmisti.

Temmuz 2022'de yeniden masaya oturulmus ve IMF, toplam kredi miktarinin 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çikarildigini açiklamisti.

Varilan anlasma kapsaminda IMF, sartlarin saglanmasi halinde Pakistan'a 1,17 milyar dolar krediyi serbest birakacagini belirtmisti.

- Dis borç 274 milyar dolar

Siyasi krizler ve enflasyonun artmasinin yani sira geçen sene yasanan yikici sel felaketi ve enerji sikintisi, ülke ekonomisi üzerindeki baskiyi daha da artirdi.

Pakistan'in ulusal borcu 274 milyar dolar civarinda ve bu borç, gayrisafi yurt içi hasilanin yaklasik yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bu durum, ülkeyi ekonomik soklara karsi savunmasiz hale getiriyor.