Suudi Arabistan Boeing'den 37 milyar dolarlik 121 uçak satin alacakTugçenur Akgün

Suudi Arabistan Boeing'den 37 milyar dolarlik 121 uçak satin alacakTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - Suudi Arabistan, ABD'li uçak üreticisi Boeing'den 37 milyar dolarlik siparisle 121 uçak satin alacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Suudi Arabistan'in Boeing'den 787 Dreamliner tipi uçak satin almasina iliskin yazili açiklama yayimladi.

Geçen ay Boeing'in Air India'nin ticari filosunun genisletilmesini desteklemek için sattigi 200'den fazla uçak ile tarihteki en büyük ikinci ticari islemini tamamladigini kaydeden Jean-Pierre, bugün de Suudi Arabistan ile uçak satisi konusunda iki anlasma imzalandigini duyurdu.

Jean-Pierre, Boeing'in, GEnex motorlariyla donatilmis 121 adet Boeing 787 Dreamliner uçagi üretmek için Suudi Arabistan ile iki anlasma imzaladigini, anlasmalarin degerinin 37 milyar dolar oldugunu açikladi.

"Boeing, haftalar içinde sirket tarihindeki en büyük iki islemini tamamladi." ifadesini kullanan Jean-Pierre, bu anlasmalarin 44 eyalette havacilik tedarik zincirinde bir milyondan fazla Amerikalinin isine katki saglayacagini vurguladi.

Jean-Pierre, Suudi Arabistan ile yapilan anlasmalarin, çogu dört yillik üniversite diplomasi gerektirmeyen 140 binden fazla is olanagi sunacagina dikkati çekti.

"Boeing'in, yillarca süren görüsmeler ve son aylarda yapilan yogun müzakerelerin ardindan Suudi Arabistan ile bu anlasmalari nihayet sonuçlandirabilmesinden özellikle memnunuz." diyen Jean-Pierre, bu ortakligin, ABD ile Suudi Arabistan endüstrileri arasindaki 80 yillik isbirliginde bir baska "dönüm noktasi" oldugu degerlendirmesinde bulundu.