TBB, "Bankacilik Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu"nu hazirladiHatice Senses Kurukiz- Rapor, dünyada takip edilen sürdürülebilirlik temalarina paralel olarak, Türkiye'de finans ve bankacilik sektörünün izledigi gelismeleri, gelecek dönem hedeflerini ve iyi uygulama örneklerini ortaya koymak amaciyla hazirlandi
ISTANBUL (AA) - Türkiye Bankalar Birligi (TBB) tarafindan, Türkiye'de finans ve bankacilik sektörünün izledigi gelismeleri, gelecek dönem hedeflerini ve iyi uygulama örneklerini ortaya koymak amaciyla "Bankacilik Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu" hazirlandi.
TBB'den yapilan açiklamaya göre, finans ve bankacilik sektörü, sürdürülebilir kalkinma odakli yatirimlarin gerçeklestirilmesi, farkli sektörlerin yesil dönüsüm süreçlerinin tesvik edilmesi, iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik uygulamalarin benimsenmesi ve teknolojik gelismelerin hayat bulmasi için öncü ve sürükleyici bir rol oynuyor.
TBB, dünyada takip edilen sürdürülebilirlik temalarina paralel olarak, Türkiye'de finans ve bankacilik sektörünün izledigi gelismeleri, gelecek dönem hedeflerini ve iyi uygulama örneklerini ortaya koymak amaciyla "Bankacilik Sektöründe Sürdürülebilirlik: Sektör Görünüm Raporu"nu hazirladi.
Sektörün sürdürülebilirlik konusundaki yaklasimini içeren rapor ile TBB, bankalarin faaliyetleri için yön belirlemesini, iklim degisikliginden kaynaklanan risklerin ve firsatlarin daha etkin yönetilmesini, düsük karbon ekonomisine geçisin desteklenmesini ve sürdürülebilir bir gelecek için sektöre bilgi sunmayi hedefliyor.
Rapora göre, finans ve bankacilik sektörü, sürdürülebilir bir dünyanin gelismesi için kritik öneme sahip. Sürdürülebilir kalkinma odakli yatirimlarin gerçeklestirilmesi, farkli sektörlerin yesil dönüsüm süreçlerinin tesvik edilmesi, iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik uygulamalarin benimsenmesi ve teknolojik gelismelerin hayat bulmasi için finans kurumlari sürükleyici bir rol oynuyor.
Üstlendikleri bilinçlendirici ve yönlendirici rol ile müsterilerini, toplumu ve tüm paydaslarini bu konuda farkindalik sahibi olmaya yönelten finans kurumlari, sunduklari ürün ve hizmetlerle de tüm kesimlerin sürdürülebilirlik konusunda adim atmasini tesvik ediyor.
- "Bankacilik sektörü hem dünya hem Türkiye'de evriliyor"
Finans sektöründe karbonsuzlasma, karbondan çikis politikalari, uluslararasi kalkinma perspektifinde sürdürülebilir kalkinma finansmani uygulamalari ve benzeri ile finans sektörü sürdürülebilirlik gündeminde önemli bir yerde.
Ilave olarak, Yesil Mutabakat ve AB Taksonomisi gibi gelismeler sürdürülebilir finansman taniminin standartlasmasi yolunda bir çerçeve çizmekte ve sürdürülebilir finansmani tanimlayici kriterleri somutlastiriyor. Bu gelismeler isiginda bankacilik sektörü hem dünya hem Türkiye'de evriliyor.
Iklim degisikligiyle mücadele, karbonsuz bankacilik, dijitallesme ve etki yatirimi gibi alanlar bankalarin yeni strateji ve uygulamalar gelistirdigi alanlarin basinda geliyor.
Türkiye'de bankalar sürdürülebilirlik uygulamalarini sadece ürün ve hizmetleriyle degil, kurumsal yapilanmalari ve stratejileriyle de destekliyor.
Bankalarin çevresel konulara ilave olarak, sosyal kalkinma odakli finansman paketleri gelistirdigini, ayrica etki finansmani ve dijitallesmeye yönelik çalismalari da yakindan takip ettigini söylemek mümkün.
Dijitallesme, bankacilik süreçlerinin dijitallesmesinin yaninda blok zinciri uygulamalari, finteklerin desteklenmesi gibi inovatif yaklasimlari da destekleyen bir olgu. Gelecek dönemde bu alandaki çalismalarin daha da çesitlenmesi ve Türk bankacilik sektöründeki etki alanini genisletmesi beklenmekte.
Türkiye bankacilik sektörü, dünyadaki sürdürülebilirlik uygulamalari ile uyumlu bir gelisim gösteriyor. Iklim finansmani ve yesil finansman, mavi finansman, etki yatirimi, dijitallesme ve kurumsal sürdürülebilirlik alaninda yapilan çalismalar sektörün mevcut durumunun temelini olusturuyor.
Bankalarin gelecek dönemde bu konuda yaptiklari çalismalari daha da gelistirerek sektörü bir adim öteye tasimalari, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkinma patikasina önemli bir katki saglayacak.