Avro Bölgesi'nde imalat sanayisindeki düsüs martta derinlestiBahattin Gönültas- Avro Bölgesi'nde subatta 48,5 olan imalat sanayi PMI, martta 47,3'e gerileyerek 9 aydir daralmaya isaret eden 50 puanin altinda kalmaya devam etti

Avro Bölgesi'nde imalat sanayisindeki düsüs martta derinlestiBahattin Gönültas- Avro Bölgesi'nde subatta 48,5 olan imalat sanayi PMI, martta 47,3'e gerileyerek 9 aydir daralmaya isaret eden 50 puanin altinda kalmaya devam etti

BERLIN (AA) - Avro Bölgesi'nde martta imalat sanayi faaliyetlerinde, artan yasam maliyetlerinin tüketicileri satin alma konusunda temkinli davranmaya zorlamasinin etkisiyle düsüs görüldü.

S&P Global, Avro Bölgesi'nin mart ayi imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nihai verisini açikladi.

Buna göre, Avro Bölgesi'ndeki fabrika faaliyetleri, alisilmisin disinda yüksek enflasyonun ardindan artan yasam maliyetleriyle tüketicilerin satin alma konusunda temkinli davranmasindan olumsuz etkilendi.

Avro Bölgesi'nde subatta 48,5 olan imalat sanayi PMI, martta 47,3'e gerileyerek 9 aydir daralmaya isaret eden 50 puanin altinda kalmaya devam etti.

S&P Global, öncü verilerde mart ayi imalat PMI'yi 47,1 puan olarak açiklamisti.

- "Avro Bölgesi'nde imalat sanayinin üretimi dalgali sularda olmaya devam ediyor"

S&P Global Bas Ekonomisti Chris Williamson, konuya iliskin degerlendirmesinde, "Fabrikalarin, artan yasam maliyeti, merkez bankalarinin daha siki para politikasi, sirketlerin stoklarini bosaltmaya baslamasi ve düsük tüketici güveninin ortasinda mal talebindeki azalisin 11 aydir art arda düstügünü bildirmesiyle Avro Bölgesi'nde imalat sanayinin üretimi dalgali sularda olmaya devam ediyor." ifadesini kullandi.

Daha düsük enerji maliyetleri ve iyilesen tedarik zincirleriyle üreticilerin üretim maliyetlerinin Temmuz 2020'den bu yana ilk kez düstügünü belirten Williamson, "Bu düsük maliyetler, satis fiyatlarindaki daha yavas artislari desteklerken, bu da tüketici fiyatlarinin düsmesine yardimci oluyor." degerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Avro Bölgesi'nde subatta yüzde 8,5 olan yillik enflasyon, Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) tarihindeki en agresif para politikasi sikilastirmasina ragmen martta enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle yüzde 6,9 seviyesinde belirlendi.

PMI verilerinde 50 puanin üstü büyümeye isaret ederken, 50 puanin alti daralmayi gösteriyor.