TCMB'den bankalara deprem bölgesinde kullanilacak kaynaklar için talimat Murat Aslan

TCMB'den bankalara deprem bölgesinde kullanilacak kaynaklar için talimat Murat Aslan

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), yurt disindan deprem bölgesine saglanacak fonlara kolaylik saglamak amaciyla Döviz Karsiligi Türk Lirasi Swap Piyasasi'nda kotasyon yöntemiyle ve 1 hafta vadeli olarak gerçeklestirilen islemlerin, fonlarin kullandirilmasina aracilik edecek bankalarla daha uzun vadelerde de gerçeklestirilebilecegini bildirdi.

Alinan bilgiye göre, TCMB, bankalara deprem bölgesiyle ilgili Döviz Karsiligi Türk Lirasi Swap Piyasasi islemlerinin vadesine iliskin talimat mektubu gönderdi.

Buna göre, 6 Subat'ta yasanan deprem felaketi sonrasi uluslararasi kalkinma ve yatirim bankalarinin saglayacaklari acil destek fonlarinin veya bu amaçla yurt disindan saglanacak fonlarin deprem bölgesinde kullandirilmasi amaciyla kotasyon yöntemi ve 1 hafta vadeli islemlerin vadelerinin uzatilmasinin uygun olacagi belirtildi.

Kotasyon yöntemiyle gerçeklestirilecek uzun vadeli swap islemlerine iliskin uygulama ve esaslarin da aktarildigi talimatta, sunlar kaydedildi:

"Islemler sadece döviz piyasalarinda islem yapmaya yetkili ve söz konusu fonlarin kullandirilmasinda aracilik edecek bankalar ile gerçeklestirilir. Bankalar, islem taleplerini islem tarihinden önce Döviz Piyasalari Müdürlügü'ne iletir. Islemler kotasyon yöntemiyle ve ABD dolari/avro karsiligi Türk lirasi cinsinden ve valörde döviz karsiligi Türk lirasi satisi seklinde gerçeklestirilir. Islemlere iliskin bilgiler, islem gerçeklestirilecek günlerde saat 10.00'da PVDS araciligi ile DV013 sayfasinda ilan edilir."