Beylikdüzü'nde Murat Kartal'in öldürülmesine iliskin 11 sanigin yargilanmasina baslandiMelike Gallenkus

Beylikdüzü'nde Murat Kartal'in öldürülmesine iliskin 11 sanigin yargilanmasina baslandiMelike Gallenkus

ISTANBUL (AA) - Istanbul Beylikdüzü'nde Murat Kartal'in öldürülmesine iliskin eski milletvekili Abdulsamet Turgut ve 2 polisin de aralarinda bulundugu 11 sanigin, agirlastirilmis müebbet ile 7'ser yildan 20'ser yila kadar degisen hapis cezalari istemiyle yargilanmasina baslandi.

Bakirköy 23. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, 8 tutuklu sanik ile bir tutuksuz sanik katildi. Iki tutuklu sanik ise Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya baglanirken, taraflarin avukatlari da durusmada hazir bulundu.

Savunma yapan tutuklu sanik Abdulsamet Turgut, milletvekilligi yapmis bir insan oldugunu ve böyle bir ise karisacak kadar gözü kararmis biri olmadigini belirterek, ölen kisiyle bir tanisikliginin olmadigini ve suçsuz oldugunu söyledi.

Durusmaya tekerlekli sandalye ile katilan tutuklu sanik Mehmet Emin Baybasin de "Olayla ilgili hiçbir bilgim yoktur. Ben olayi emniyette duydum. Daha öncesinde olaya dahlim yoktur. Oglumun öldürülmesi olayi nedeniyle Murat Kartal ve ailesine husumetim yoktu. Oglumun öldürülmesi davasina hiç katilmamistim. Maktulü tanimam. Olaydan 1-2 ay önce felç geçirdim. Evde tedavim devam ediyordu. Desteksiz yürüyemiyorum. Yavuz Yavuztürk ile aile sorunlari nedeniyle 4 yildir görüsmüyorduk. Evimde çikan peruk oglumun peruguydu, annesi sakliyordu. Beraatimi istiyorum." dedi.

Sanik Metin Atalan da savunmasinda sunlari söyledi:

"Yavuz Yavuztürk dayima o gün telefon geldi. Sinirlendi. Birlikte yola çiktik. Bilmedigim bir yerde beklerken polis oldugunu anladigim iki kisi Murat Kartal'i getirdi. Arabaya soktular. Dayim, 'Bizden habersiz polislerle is çevirmisler.' dedi. Sonra satoya geçtik. Sonra Mehmet Selim Baybasin geldi. Gelir gelmez sahsin nerede oldugunu sordu. Sonra bize kizarak, 'Siz buradan uzak durun.' dedi. Mehmet Selim, Murat Kartal'a 'Sen benim yegenimi nasil öldürürsün?' diye hakaretler ediyordu. Sonrasinda aracin içerisinde Mehmet Selim, Murat'a kiziyordu. Araci Faysal sürüyordu, yanina ben oturdum, arkada da Murat Kartal ile Mehmet Selim vardi. Murat hayattaydi, oturuyordu, darp edilmemisti."

Satonun disina çiktiklarinda yanlarindan ekip arabasi geçince sanik Faysal Gezen'in üzerindeki silahi disari attigini, biraz daha ilerleyince Mehmet Selim Baybasin'in 'Burada durun.' dedigini ve Murat Kartal ile Mehmet Selim Baybasin'in asagi indigini anlatan sanik Atalan, Baybasin'in kendilerini satoya gönderdigini, 15-20 dakika sonra satoya dönen Yavuz Yavuztürk'e sahsi metrobüse biraktiklarini söyledigini aktardi.

Sanik avukati söz alarak "Google'a Mehmet Selim Baybasin yazdigimda atli fotografi çikiyor. Bu kisi geçen yil ölmüs. Saniga bu fotograf gösterilebilir mi?" diye sordu. Sanik Atalan da fotograftaki kisinin satoya gelen Mehmet Selim Baybasin oldugunu söyledi.

Söz verilen sanik Mehmet Emin Baybasin, "Mehmet Selim Baybasin, benim agabeyimin ogludur." dedi.

Bir diger sanik Faysal Gezen de Mehmet Selim Baybasin'in talimatiyla Metin Atalan ile araca bindiklerinde Murat Kartal'in basinin öne düsük vaziyette oldugunu ve kendisine ses vermedigini, hep birlikte onu arabadan tasiyip bos arazide bir çukura biraktiklarini anlatti.

Murat Kartal'i gözaltina alan polislerden sanik Erdem Öntürk savunmasinda, saniklardan Yavuz Yavuztürk'ün Murat Kartal'a ulasmak için kendisinden yardim istedigini anlatarak, "Bana Murat Kartal'in telefon numarasini verdi. Ben de meslektasim Fatih'ten yardim istedim. O da Murat Kartal'in fotografini ve evraklarini buldu. Olay günü Murat Kartal'a bir kafenin disinda ulastik. Kendisine ifade vermesi gerektigini söyledik. O da 'Tamam' diyerek araca bindi. Sonra Yavuz'u aradik ve bulustuk. Murat, Yavuz'u görünce, 'Beni polise mi aldirtiyorsunuz?' dedi. Birbirlerinin üstüne yürüdüler." dedi.

Sanik Öntürk, "Biz de gidecektik fakat Fatih'in omzu kötü olunca gitmemeye karar verdik. Biz Silivri'ye dönünce Yavuz Yavuztürk'ün yegeni Hasan beni aradi. Bana, 'Adam gebermis gitmis bu konuyu kapatalim.' dedi. Benim dünyam basima yikildi. Fatih ile kurban mi olduk diye düsündüm. Ne oldugunu netlestirelim diye kolluk birimlerine gittik. Iyi niyetimizin kurbani olduk." dedi.

Diger savunma yapan saniklar da suçlamalari reddetti.

Mahkeme, saniklarin savunmalarinin alinmasina devam edilmek üzere durusmayi yarina erteledi.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligina hazirlanan iddianamede, müsteki Döndü Kartal'in 20 Ocak 2022'de oglu Murat Kartal'in kayip oldugunu beyan ettigi, maktul Kartal'in Beylikdüzü'nde 4 Subat 2022'de ölü bulundugu ve sorusturmanin basladigi belirtiliyor.

Iddianamede, Silivri Ilçe Emniyet Müdürlügünde görevli polis memuru saniklar Erdem Öntürk ve Fatih Erkut'un suç tarihinde maktul Murat Kartal'i Maltepe'den alarak kendi araçlarina bindirdikleri, ardindan Istanbul Adliyesi yakininda Yavuz Yavuztürk ve yanindaki diger saniklara teslim ettikleri anlatiliyor. Yavuztürk'ün yaninda bulunan diger saniklarla maktul Kartal'i cebir ve siddet kullanarak kendi araçlarina bindirdikleri bildirilen iddianamede, Beylikdüzü'nde "kösk" diye tabir edilen kendilerine ait bir yere götürdükleri ifade ediliyor.

Maktulden bir daha haber alinamadigi, kösk ve çevresinde yapilan arastirmalarda maktule ait oldugu degerlendirilen kan ve benzeri bulgular ile bir ayakkabinin ele geçirildigi de iddianamede kaydediliyor.

Iddianamede, Mehmet Emin Baybasin ve Yavuz Yavuztürk'ün aralarinda bulundugu 9 sanik hakkinda "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis ile "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçundan da 4'er yildan 14'er yila kadar hapis cezasi talep ediliyor.

Ayrica iddianamede, sanik olan iki polis memuru Erdem Öntürk ve Fatih Erkus hakkinda da "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis ile "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" ve "verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme" suçlarindan toplam 7'ser yildan 20'ser yila kadar degisen hapis cezasi isteniyor.