Yahudi yerlesimciler Bati Seria ve Dogu Kudüs'te Filistinlilerin araçlarina saldirdiEnes Canli- Fanatik yerlesimciler isgal altindaki Dogu Kudüs ve Bati Seria'da Filistinlilere ait araçlarin tekerleklerini patlatti, irkçi sloganlar yazdi - Israil polisi, Dogu Kudüs'teki olayla ilgili bir Yahudi yerlesimcinin gözaltina alindigini açikladi

Yahudi yerlesimciler Bati Seria ve Dogu Kudüs'te Filistinlilerin araçlarina saldirdiEnes Canli- Fanatik yerlesimciler isgal altindaki Dogu Kudüs ve Bati Seria'da Filistinlilere ait araçlarin tekerleklerini patlatti, irkçi sloganlar yazdi
- Israil polisi, Dogu Kudüs'teki olayla ilgili bir Yahudi yerlesimcinin gözaltina alindigini açikladi

KUDÜS (AA) - Fanatik Yahudi yerlesimciler, isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Seyh Cerrah Mahallesi ile Bati Seria'nin Selfit kentinde Filistinlilere ait araçlara biçakla saldirip lastiklerini patlatti, üzerlerine irkçi sloganlar yazdi.

Dogu Kudüs'teki Seyh Cerrah Mahallesi'nde yasayan Filistinlilerin aktardigina göre, saat 03.00 civarinda mahalleye gelen Yahudi yerlesimciler ellerindeki biçaklarla bazi araçlarin lastiklerini patlatti.

Bazi araçlarin dört lastigi birden patlatilirken bazilarinin üzerine Ibranice "Bedelini ödeyeceksiniz" yazildigi ve Yahudiligin sembolü "Davud Yildizi" çizildigi görüldü.

- "Kameralar her yerde ama yerlesimcilerin saldirilarini görmüyorlar"

Filistinli Mahmud es-Sau, AA muhabirine yaptigi açiklamada, mahalle sakinlerinin bu tür saldirilara artik aliskin oldugunu söyledi.

Bu tür olaylarin yasanmasinda Israil'in asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir'in Yahudi yerlesimcilere yaktigi yesil isigin etkili oldugunu vurgulayan Sau, söyle konustu:

"Her tarafta Israil polisinin kamerasi var. Karincayi bile izleyebiliyorlar. Biz evden çikar çikmaz kameralara yansiyor ama Yahudi yerlesimcilerin saldirilarini görmüyorlar. Israil hükümetine güvenmiyoruz."

Mahalle sakinlerinin Yahudi yerlesimcilerin saldirilarina karsi gece nöbet tuttugunu aktaran Sau, son olayin saat 03.00 civarinda gece nöbeti bittikten kisa bir süre sonra yasandigini dile getirdi.

- Israil polisi bir Yahudi yerlesimciyi gözaltina aldi

Öte yandan Israil polisinden yapilan yazili açiklamada, Seyh Cerrah Mahallesi'ndeki araçlara zarar verdigi gerekçesiyle Bati Seria'da yasayan 20'li yaslardaki bir Yahudi yerlesimcinin gözaltina alindigi belirtildi.

Sorgu için merkeze götürülen Yahudi yerlesimcinin yarina kadar gözaltinda tutulacagi aktarildi.

- Bati Seria'da Filistinlilere ait 25 aracin lastigi patlatildi

Isgal altindaki Bati Seria'nin Selfit kentinde de Filistinlilere ait 25 aracin lastikleri fanatik Yahudi yerlesimciler tarafindan patlatildi.

Yahudi yerlesimciler, Dogu Kudüs'tekine benzer sekilde araçlarin üzerine sprey boyayla Davud Yildizi çizdi, Ibranice "Bedel ödeyeceksiniz" yazdi.

Israilli insan haklari örgütü Yesh Din'in paylastigi güvenlik kamerasi görüntülerinde, kapüson takan ve yüzlerini maskeyle kapatan Yahudi yerlesimcilerin araçlarin lastiklerini patlattigi görüldü.

Öte yandan Israil ordusu, Bati Seria'nin Ramallah kenti yakinlarindaki Nalin beldesinde bir Filistinliye ait aracin lastiklerini patlatip camlarini kirarken güvenlik kamerasina yakalanan askerler hakkinda sorusturma açildigini duyurdu.

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te yer alan Seyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli ailelerden bazilari, evlerinden zorla çikarilma tehdidi altinda yasiyor. Yahudi yerlesimcilerin, isgal altindaki Bati Seria ve Dogu Kudüs'te Filistinlilere, mülklerine ve araçlarina saldirilari sikça yasaniyor.

Israil'de Basbakan Binyamin Netanyahu'nun 2022 sonunda kurdugu koalisyon hükümetinde, Filistinlilere yönelik irkçi eylem ve söylemleriyle taninan, Yahudi yerlesimcilerin destekçisi asiri sagci Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi isimler kritik görevlere getirilmisti.

Bati Seria'nin kuzeyindeki Huvvara beldesinde 26 Subat'ta iki Yahudi yerlesimcinin silahli saldirida öldürülmesinin ardindan yüzlerce fanatik Yahudi, Israil ordusunun gözetiminde Huvvara'ya gelerek Filistinlilere karsi toplu intikam saldirilari düzenlemisti.

Yerlesimciler, beldede onlarca evi ve araci kundaklamis, bazi Filistinlilere linç girisiminde bulunmus ve bir kisiyi öldürmüstü.

Israil ordusunun Yahudi yerlesimcilerin bu saldirilarini engellemedigi, buna karsin Filistinlilere karsi güç kullandigi aktarilmisti.

Israil'in asiri sagci Maliye Bakani Smotrich, Huvvara beldesinin "yeryüzünden silinmesi gerektigini" söylemis ancak uluslararasi tepki karsisinda birkaç gün sonra "ifadeleri yanlis seçtigini" belirterek geri adim atmisti.