Isi pompasi satislari 2022'de dünyada yüzde 11, Avrupa'da yüzde 40 arttiNuran Erkul Kaya- Uluslararasi Enerji Ajansi'nin analizine göre, isi pompasi satislari 2022'deki büyümeyle üst üste iki yil çift haneli artis gösterdi

Isi pompasi satislari 2022'de dünyada yüzde 11, Avrupa'da yüzde 40 arttiNuran Erkul Kaya- Uluslararasi Enerji Ajansi'nin analizine göre, isi pompasi satislari 2022'deki büyümeyle üst üste iki yil çift haneli artis gösterdi

LONDRA (AA) - Isi pompasi satislari geçen yil dünyada yüzde 11, Avrupa'da ise yüzde 40 rekor artis gösterirken, enerji krizi esnasinda görülen bu büyümede güçlü politika destegi ve tesvikler etkili oldu.

Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) dünya çapinda isi pompasi satislarini içeren ilk kapsamli analizini yayinladi. Analize göre, isi pompasi satislari 2022'deki büyümeyle üst üste iki yil çift haneli artis gösterdi.

Isi pompasi satislari küresel enerji krizinin derinlestigi 2022'de dünyada yüzde 11, Avrupa'da ise yüzde 40 artti. Geçen yil Avrupa'da yaklasik 3 milyon adetle rekor isi pompasi satisi görüldü.

Isi pompasi satislarindaki büyümede enerji krizi nedeniyle yüksek seyreden dogal gaz fiyatlari karsisinda saglanan tesvikler ve politika destegi ile emisyonlari düsürmek için ortaya konulan çabalar etkili oldu.

Dünyanin en büyük isi pompasi piyasasina sahip Çin'de geçen yil satislar ülkedeki ekonomik aktivitenin yavaslamasi nedeniyle yatay seyretti. Çin hali hazirda dünyanin en büyük isi pompasi üreticisi ve ihracatçisi konumunda bulunuyor ve ihracatinin büyük bir kismini Avrupa'ya gerçeklestiriyor.

Dünyada bugün 100 milyondan fazla hanede, yani her 10 haneden birinde, isinma için isi pompasi kullaniliyor.

Isi pompalari emisyonlarin düsürülmesinde kilit teknolojilerden biri olarak öne çikarken, 2030'a kadar hedeflenen emisyon azaltiminin saglanmasi için isi pompalarinin dünyada isinma amaçli ihtiyacin yüzde 20'sini karsilamasi gerekiyor.

IEA, isi pompasi satislarinin son iki yildaki seviyede devam etmesi durumunda bu hedefe ulasilabilecegini öngörüyor. Ancak, emisyonlarin 2050'de sifir seviyesine çekilebilmesi için küresel isi pompasi satislarinin gelecek 10 yilda yillik yüzde 15'in üzerinde büyümesine ihtiyaç duyuluyor.

Isi pompasi satislarindaki büyümenin devamliligi için ise tedarik zincirlerinin güvenliginin ve esnekliginin saglanmasi gerekiyor.