Yemen hükümeti ile Husiler arasinda esir takasi basladiZeynep Hilal Karyagdi Duran- Ilk asamada bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kisinin serbest birakilmasi bekleniyor

Yemen hükümeti ile Husiler arasinda esir takasi basladiZeynep Hilal Karyagdi Duran- Ilk asamada bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kisinin serbest birakilmasi bekleniyor

ISTANBUL (AA) - Yemen hükümeti ile Iran destekli Husiler arasinda esir takasina baslandigi bildirildi.

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Adnan Huzam, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Isviçre'de varilan anlasma uyarinca Yemen hükümeti ile Husiler arasinda karsilikli esir degisimi operasyonuna baslandigini söyledi.

Esirlerin ailelerine kavusmalarinin mutluluk verici oldugunu belirten Huzam, ayni zamanda bunun Yemen'deki çatisan taraflar arasinda iliski kurulmasinda önemli bir adim oldugunu ifade etti.

Huzam, bu gibi adimlar sayesinde daha fazla esir degisimi yapilmasini temenni ettigini dile getirdi.

Öte yandan yerel kaynaklardan alinan bilgiye göre, Husilerin serbest biraktigi esirlerin ICRC uçagiyla Aden Uluslararasi Havalimani'na varmasiyla es zamanli Yemen hükümetinin serbest biraktigi kisiler de Sana'ya ulasti.

Husiler tarafindan serbest birakilanlar arasinda yer alan eski Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardesi Nasir Mansur ve eski Savunma Bakani Mahmud es-Sabihi'yi karsilamak üzere Yemen Savunma Bakani Muhsin ed-Dairi, Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles ile bazi hükümet yetkililerinin Aden Uluslararasi Havalimani'nda bulundugu aktarildi.

Takasin ilk asamasi kapsaminda bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kisinin serbest birakilmasi bekleniyor.

- Toplam 887 kisinin serbest birakilmasi öngörülüyor

Yemen hükümeti ile Husiler, Birlesmis Milletler gözetiminde 11 Mart'ta Isviçre'de esir takasi görüsmelerine baslamisti.

Taraflar müzakereler sonucu 20 Mart'ta, aralarinda 4 gazeteci ile taninmis siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulundugu 887 kisinin karsilikli olarak serbest birakilmasi konusunda anlasmaya varmisti.