Polonya Cumhurbaskani Duda, Çekyali mevkidasi Pavel ile görüstüBüsra Selvi Ögütcen

Polonya Cumhurbaskani Duda, Çekyali mevkidasi Pavel ile görüstüBüsra Selvi Ögütcen

VARSOVA (AA) - Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, ülkesini ziyaret eden Çekya Cumhurbaskani Petr Pavel ile bir araya geldi.

Çekya'daki cumhurbaskanligi seçimlerini kazanan ve 9 Mart'ta resmen göreve baslayan Pavel, Polonya'ya resmi ziyarette bulundu.

Cumhurbaskani Pavel, baskent Varsova'da Polonyali mevkidasi Duda ile bir araya geldi.

Liderlerin, görüsmenin ardindan yaptiklari ortak basin toplantisina göre, görüsmede, temmuzda Litvanya'da düzenlenecek NATO Zirvesi için yapilan hazirliklar çerçevesinde bölgesel güvenlige dair konular masaya yatirildi.

Rus enerji tedarikine bagimliligi kesecek boru hatti sisteminin gelistirilmesi ve demir ile kara yolu altyapisinin artirilmasinin ele alindigi görüsmede, yeniden insasi konusunda Ukrayna'ya destegin sürdürülecegi taahhüt edildi.

Pavel, ülkesi ile komsusu Polonya arasindaki iliskinin muhtemelen simdiye kadar hiç olmadigi kadar iyi bir seviyede oldugunu ifade etti.

Çekya Cumhurbaskani Pavel, Ukrayna-Rusya Savasi'nin, gerçek degerlerin nerede oldugunu ve müttefikler ve dostlarla isbirliginin degerini herkesin ciddi bir biçimde fark etmesini sagladigini söyledi.

Duda da ülkesinin Ukrayna'ya vermeyi planladigi bir düzine MiG-29 savas uçagindan 4'ünü ileriki günlerde tedarik edeceklerini belirtti.