Istanbul otogarinin depreme dayanikli olmadigi uyarisiFatih Ulas,Hikmet Faruk Baser,Ferhat Yasak- Istanbul Arel Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: - "Kolon, kiris ve bunlarin tasiyici elemanlarinin birlesim noktalarindaki etriye sikliginin '2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeligi'ne uygun olmadigi görülmektedir. Bu yönetmelige uygun hale getirilmesi lazim" - "Deprem için su anki durumuyla risk olusturuyor. Biz, tasiyicilarimizin projeye göre yapilip, projey

Istanbul otogarinin depreme dayanikli olmadigi uyarisiFatih Ulas,Hikmet Faruk Baser,Ferhat Yasak- Istanbul Arel Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan:
- "Kolon, kiris ve bunlarin tasiyici elemanlarinin birlesim noktalarindaki etriye sikliginin '2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeligi'ne uygun olmadigi görülmektedir. Bu yönetmelige uygun hale getirilmesi lazim"
- "Deprem için su anki durumuyla risk olusturuyor. Biz, tasiyicilarimizin projeye göre yapilip, projey

ISTANBUL (AA) - Istanbul Arel Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Büyük Istanbul Otogari'ndaki kolon, kiris ve bunlarin tasiyici elemanlarinin birlesim noktalarindaki etriye sikliginin "2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeligi"ne uygun olmadiginin görüldügünü belirterek, "Bu yönetmelige uygun hale getirilmesi lazim." dedi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin ardindan Istanbul'da yapilarin dayanikliligi konusunda tartismalar devam ederken her gün binlerce insanin kullandigi Büyük Istanbul Otogari'nin son durumu gündeme geldi.

Esenler'de bulunan otogardaki birçok kolon ve kirisin sivalarinin döküldügü, içerisinde bulunan demirlerin açiga çiktigi, bazilarinin zamanla korozyona ugrayarak paslandigi görüldü.

Prof. Dr. Altan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, fotograflarda ve görüntülerde görüldügü kadariyla tasiyici niteligindeki çelik çubuklarin, insaat demiri denilen kisimlarin ve koruyucu beton tabakalarin soyulmus vaziyette görüldügünü söyledi.

Demirin korozyona ugramamasi için disina 4-5 santimetre beton kaplama yapildigini, böylece oksijenin demire ulasmasinin ve paslandirmasinin önüne geçildigini dile getiren Prof. Dr. Altan, "Bu beton tabakaya biz pas payi diyoruz. Bu tabaka buradan kaybolmus durumda. Demirler gözle de görülebilir hale gelmis. Bu durumdan dolayi da demir, oksijenle temas kurdukça oksitlenmektedir. Halk diliyle paslanmakta, korozyona ugramaktadir." diye konustu.

Prof. Dr. Altan, önlem alinmazsa korozyona ugrayan demirin çapinin gün geçtikçe küçülecegini ve tasiyiciligini yitirecegini aktararak, yapilacak çalismayla demirin bir an önce güçlendirilebilecegini, en azindan beton kaplamasinin yapilip demirin hava ile temasinin kesilmesi gerektigini bildirdi.

- "Yeni yönetmelige göre tekrar takviye edilmesi lazim"

Eski yapilarda birlesim noktalarina da dikkat ettiklerinin altini çizen Altan, "Kolon, kiris ve bunlarin tasiyici elemanlarinin birlesim noktalarindaki etriye sikliginin '2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeligi'ne uygun olmadigi görülmektedir. Bu yönetmelige uygun hale getirilmesi lazim. Yani yeni bir çalisma yapilirsa buralarin elden geçip yeni yönetmelige göre tekrar takviye edilip, güçlendirilerek kullanisli hale gelmesi lazim." ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Altan, Büyük Istanbul Otogari gibi yapilarin zaman içinde aldigi dinamik yükler nedeniyle de yiprandigini söyledi.

Bakimi yapilmadiginda bu özel yapilarda korozyonlarla karsilasilabildigini dile getiren Altan, su degerlendirmeyi yapti:

"Deprem için su anki durumuyla risk olusturuyor. Biz, tasiyicilarimizin projeye göre yapilip, projeye göre de devam etmesini isteriz. Çünkü bir imalatin proje asamasi ve uygulama asamasi, bir de bakim asamasi vardir. Üçünü de tam yapmak lazim. Bu yapinin proje ve uygulama asamasi geçmis durumda. Bakim asamasinda problemler yasanmakta. Bir an evvel rutin biçimde bakilarak, önce güçlendirilmesi ve iyilestirilmesi lazim. Sonra da bakimlarin rutin olarak devam etmesi lazim ki hizmet ömrü uzasin."