KKTC Cumhurbaskani Tatar, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Tugba Altun,Mustafa Deveci,Salih Okuroglu,Mehmet Sah Yilmaz- "Türk dünyasinin Dogu Akdeniz’deki serhat bekçileri olmaya, sizlerin de destegiyle dimdik ayakta durmaya devam edecegiz" - "Sizlerden istirhamim hakli davamizda bizleri desteklemeniz, Kibris Türk halkiyla dayanismanizi her platformda göstermeniz ve Türk dünyasinin hak ve çikarlarinin bölgedeki temsilcisi olan devletimizin uluslararasi alanda hak ettigi statüyü elde etme mücad

KKTC Cumhurbaskani Tatar, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Tugba Altun,Mustafa Deveci,Salih Okuroglu,Mehmet Sah Yilmaz- "Türk dünyasinin Dogu Akdeniz’deki serhat bekçileri olmaya, sizlerin de destegiyle dimdik ayakta durmaya devam edecegiz"
- "Sizlerden istirhamim hakli davamizda bizleri desteklemeniz, Kibris Türk halkiyla dayanismanizi her platformda göstermeniz ve Türk dünyasinin hak ve çikarlarinin bölgedeki temsilcisi olan devletimizin uluslararasi alanda hak ettigi statüyü elde etme mücad

ANKARA (AA) - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Türk dünyasinin Dogu Akdeniz’deki serhat bekçileri olmaya, sizlerin de (Türk Devletleri Teskilati) destegiyle dimdik ayakta durmaya devam edecegiz." dedi.

Tatar, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

Cumhurbaskani Tatar, 6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin herkesi derinden üzdügünü belirterek, hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar ve Türk halkina geçmis olsun dileklerini iletti.

KKTC’nin de diger ülkeler gibi imkanlari çerçevesinde uzman personeli olabildigince hizli sekilde deprem bölgesine gönderdigini söyleyen Tatar, Kibris Türk halkinin da çesitli kampanyalar düzenleyerek yardimlari Türkiye’ye ilettigini belirtti.

Tatar, depremin ardindan Türkiye’ye TDT basta olmak üzere çok sayida ülkeden yardima geldigine isaret ederek, "Teskilatimiza üye devletler de dahil olmak üzere onlarca devletin yardima kosmasi da Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararasi alanda kurmus oldugu iliskilerin ne kadar saglam oldugunu göstermesi açisindan büyük önem tasimaktadir." dedi.

Türkiye’nin büyük ve güçlü bir devlet oldugunu dile getiren Tatar, "Türkiye Cumhuriyeti yaralarini en kisa zamanda sarmaya muktedir yüce bir devlettir. Bu çabalarinda, süphem yoktur ki, bizler KKTC olarak ve hepimiz TDT’yi olusturan ülkeler olarak, Türkiye Cumhuriyeti’yle dayanisma içerisinde üzerimize düsen ne varsa tüm imkanlarimizi seferber ederek yerine getirecegiz." diye konustu.

Tatar, deprem felaketinin yaralarinin sarilmasina yogun sekilde devam edildigi bu günlerde düzenlenen bu zirvenin hem zamanlama hem de dayanismanin artirilmasi açisindan çok önemli oldugunun altini çizdi.

Bu baglamda "Türk Devletleri Teskilati Sivil Koruma Mekanizmasi"nin olusturulmasina yönelik mutabakatin son derece önemli oldugunu vurgulayan Tatar, yapilacak çalismalara imkan, tecrübe ve kabiliyetleriyle katki vermeye hazir olduklarini ve bu zirvenin tüm katilimci kardes devletlere faydali olmasini diledigini belirtti.

- "KKTC, Dogu Akdeniz'de Türk dünyasinin hak ve çikarlarinin temsilcisi"

KKTC'nin Dogu Akdeniz’deki Türk varliginin, Türk dünyasinin hak ve çikarlarinin temsilcisi ve yilmaz bekçisi oldugunun altini çizen Tatar, "1983 yilinda büyük mücadelelerle, kendi kaderimizi tayin etme hakkimizi kullanarak kurdugumuz devletimizi tüm zorluklara ragmen ileriye tasima yönünde mücadelemize devam ediyoruz." dedi.

Tatar, Rum liderliginin maksimalist ve uzlasmaz tutumundan dolayi müzakere sürecinin sürekli basarisizliga ugradigini belirterek kendi cumhurbaskanligi döneminde ana vatan Türkiye'nin destegiyle uluslararasi alanda yeni bir vizyon ortaya koydugunu ifade etti.

Bu baglamda Tatar, "Kibris Türk halkinin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsü müktesep hakkimizdir. Biz mevcut olan hakkimizin tescil edilmesini istiyoruz. Adayi paylastigimiz, kendi devletlerimizin sinirlari içerisinde yan yana yasadigimiz Kibris Rum halki ne kadar egemense benim halkim da o kadar egemendir. Kibrisli Rumlar hangi hakka sahipse benim halkim da o haklara sahip olmalidir." diye konustu.

Tatar, KKTC için adil, esit ve sürdürülebilir bir uzlasinin formülü ve zemininin, egemen esitlik ve esit uluslararasi statü temelinde iki devletin isbirliginden geçtigini vurguladi.

Bugün "Birligimiz gücümüzdür" temasi altinda bir araya geldiklerini aktaran Tatar, "Kibris Türk halkinin yürütmekte oldugu varolus mücadelesinde sizlerin dayanismasi ve destegi bizler için çok önemlidir. Bugün Rum liderliginin halkima uygulanan insanlik disi izolasyonu muhafaza etme hatta daha da kötülestirme politikasi artarak devam etmektedir. Bizim çocuklarimiz, gençlerimiz, sanatçilarimiz, kadinlarimiz kisaca tüm insanimiz sportif, sanatsal, kültürel müsabakalara ve etkinliklere dahi bu izolasyon nedeniyle katilamamaktadir." seklinde konustu.

Tatar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Birlesmis Milletlerin 77. Genel Kurulu konusmasina atif yaparak KKTC’nin resmi olarak taninmasi ve Kibris halkina uygulanan izolasyonun kaldirilmasi çagrisinin TDT üye devletleri için de büyük önem tasidigina inandigini söyledi.

- "Kibris Türk halki, Türk dünyasinin ayrilmaz bir parçasi"

Özbekistan'in Semerkant kentinde 11 Kasim 2022'de gerçeklestirilen 9'ncu Türk Devletleri Teskilati Zirvesi'nde KKTC'nin gözlemci üyeliginin oy birligiyle kabul edilmesinin ülkesinde memnuniyetle karsilandigini dile getiren Tatar, zirve bildirgesine de atifta bulunarak, "Kibris Türk halki, Türk dünyasinin ayrilmaz bir parçasidir ve Türk devletleri ile her alanda iliski kurup gelistirmeye hazirdir." ifadesini kullandi.

Kibris konusunda TDT üyelerinden destek bekledigini dile getiren Tatar, sözlerine söyle devam etti:

"Degerli liderler, birligimiz gücümüzdür. Sizlerden istirhamim hakli davamizda bizleri desteklemeniz, Kibris Türk halkiyla dayanismanizi her platformda göstermeniz ve Türk dünyasinin hak ve çikarlarinin bölgedeki temsilcisi olan devletimizin uluslararasi alanda hak ettigi statüyü elde etme mücadelesine katki koymanizdir. Halkima uygulanan insanlik dis izolasyonu da birlikte asacagimiza inaniyor, bu dogrultuda sizlerden somut adimlar bekledigimizi de ifade ediyorum."

Tatar, "Mücadelemiz büyüktür, zorludur. Ancak bu dava ortak davamizdir. Bu noktada Türk dünyasinin Dogu Akdeniz'deki serhat bekçileri olmaya ve sizlerin de destegi ile dimdik ayakta durmaya devam edecegiz. Unutulmamasi gerekir ki bizim varlik mücadelemiz Kibris Adasi'ndaki Türk varligini unutturmak isteyenlere ve onu yok sayanlara karsidir." seklinde konustu.