BM Nüfus Fonu Bölge Direktörü'nden depremler nedeniyle uluslararasi topluma yardim çagrisiSerife Çetin

BM Nüfus Fonu Bölge Direktörü'nden depremler nedeniyle uluslararasi topluma yardim çagrisiSerife Çetin

BIRLESMIS MILLETLER (AA) - Birlesmis Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Dogu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, Türkiye'de 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin yarattigi yikimin çok büyük olduguna dikkati çekerek, uluslararasi yardim çagrisinda bulundu.

Bauer, Türkiye ziyareti sirasinda BM'de düzenlenen günlük basin toplantisina çevrim içi baglandi.

AA muhabirinin sorusunu yanitlayan Bauer, UNFPA'nin yetki alani disinda deprem bölgesindeki temel ihtiyacin barinma olduguna isaret etti.

Bölgedeki yetkililerin bu baglamda sundugu çözümlerin yakin zamanda meydana gelen sellerden dolayi olumsuz etkilendigini aktaran Bauer, kendi alanlarinda ise temel ihtiyaçlarin üreme sagligi destegi oldugunu kaydetti.

Bauer, krizlerde ve dogal afetlerde en fazla etkilenen kesimin her zaman kadinlar olduguna dikkati çekerek, bölgede yaklasik 160 bin kadinin hamile oldugunu ve altyapida meydana gelen hasar nedeniyle hamilelik ve dogum süreçlerinde ciddi sikintilarla karsilastiklarini belirtti.

BM'nin Türkiye için baslattigi 1 milyar dolarlik insani yardim çagrisinin sadece yüzde 14'ünün karsilandigini bildiren Bauer, "Uluslararasi toplum, Türk hükümetinin krize cevap verdigini görüyor. Ancak depremin yarattigi yikimin boyutu önceden tahmin edilmeyecek sekilde öyle büyük ki uluslararasi toplumun Türk hükümetiyle isbirligi yaparak bosluklari doldurmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.