BAE'den Yahudi yerlesimcilerin saldirilarina ugrayan Huvvara'ya 3 milyon dolar destekIyad Nabolsi,Halime Afra Aksoy

BAE'den Yahudi yerlesimcilerin saldirilarina ugrayan Huvvara'ya 3 milyon dolar destekIyad Nabolsi,Halime Afra Aksoy

ABU DABI (AA) - Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), isgal altindaki Bati Seria'da Yahudi yerlesimcilerin toplu saldirilari sonucu birçok ev ve aracin zarar gördügü Filistin beldesi Huvvara'ya 3 milyon dolar yardimda bulunacak.

BAE resmi ajansi WAM'in haberine göre, Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Nablus'un güneyindeki Huvvara beldesinin yeniden imari ve olaylardan zarar görenler için 3 milyon dolar destek saglanmasi talimati verdi.

Al Nahyan'in talimati üzerine Abu Dabi Belediyeler ve Ulastirma Dairesi, destek mekanizmasini görüsmek üzere bir toplanti düzenledi.

Toplantiya, Abu Dabi Belediyeler ve Ulastirma Dairesi Baskani Muhammed Ali es-Surafa, Huvvara Belediye Baskani Muin Damidi, Belediye Meclis üyeleri Celal Avde, Muhammed Abdulmecid'in yer aldigi Filistinli heyet ile BAE-Filistin Dostluk Grubu Baskani Ammar el-Kerad katildi.

Surafa, toplantidaki konusmasinda, ülkesinin Filistin halkinin desteklenmesine ve Huvvara'nin yeniden imarina katkida bulunmaya önem verdigini ifade etti.

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani ve Basbakan Seyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'den yarim milyon dolarlik hibe 12 Mart'ta Huvvara Belediyesine teslim edilmisti.

- Yerlesimcilerin Huvvara saldirilari

Israil askerleri 22 Subat'ta isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyindeki Nablus'a birkaç noktadan baskin düzenlemis ve bunu protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmustu. Olayda biri çocuk, ikisi yasli, 11 Filistinli hayatini kaybetmisti.

Bati Seria'nin kuzeyindeki Huvvara beldesinde 26 Subat'ta iki Yahudi yerlesimcinin silahli saldirida öldürülmesinin ardindan yüzlerce fanatik Yahudi, Israil ordusunun gözetiminde Huvvara'ya gelerek Filistinlilere karsi toplu intikam saldirilari düzenlemisti.

Yerlesimciler, beldede onlarca evi ve arabayi kundaklamis, bazi Filistinlilere linç girisiminde bulunmus ve 1 kisiyi öldürmüstü.

Israil ordusunun Yahudi yerlesimcilerin bu saldirilarini engellemedigi buna karsin Filistinlilere güç kullandigi aktarilmisti.