DSÖ: Sodyum alim miktarini azaltmanin hayat kurtarici etkisi bulunuyorMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ: Sodyum alim miktarini azaltmanin hayat kurtarici etkisi bulunuyorMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), birçok hastaligi tetikleyen fazla sodyum aliminin azaltilmasinin, hayat kurtarici etkisinin oldugunu bildirdi.

DSÖ, ilk kez sodyum tüketiminin azaltilmasina iliskin küresel rapor yayimladi. Rapora göre, dünya, 2025'e kadar sodyum aliminin küresel olarak yüzde 30 azaltilmasina yönelik hedefinden uzaklasiyor.

Temel bir besin maddesi olan sodyum, fazla tüketildiginde kalp hastaligi, felç ve erken ölüm riskini artiriyor.

Sodyumun temel kaynagi sofra tuzu (sodyum klorür) olurken sodyum glutamat gibi diger lezzetlendiriciler de bunlar arasinda yer aliyor.

DSÖ üyesi ülkelerin yalnizca yüzde 5'i zorunlu ve kapsamli sodyum azaltma politikalariyla korunurken üye ülkelerin yüzde 73'ü, bu tür politikalari tam anlamiyla uygulamiyor.

Uygun maliyetlerle uygulanabilecek sodyum kullanimin azaltma politikalariyla, dünya genelinde 2030'a kadar yaklasik 7 milyon kisinin hayati kurtulabilir. Ancak bugün yalnizca Brezilya, Sili, Çekya, Litvanya, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, Ispanya ve Uruguay, sodyum kullanimini azaltmak için önerilen politikalari uyguluyor.

- Küresel olarak DSÖ'nün tavsiyesinin iki kati

Raporda görüslerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sagliksiz beslenme, küresel olarak önde gelen ölüm ve hastalik nedenidir, asiri sodyum kullanimi da sorunlarin ana kaynagindan birisidir." ifadelerini kullandi.

Ghebreyesus, raporun, birçok ülkenin zorunlu sodyum azaltma politikasini benimsemedigini ve insanlarin kalp krizi, felç ve diger saglik sorunlari riskiyle karsi karsiya birakildigini yansittigini kaydetti.

DSÖ'nün tüm ülkelere sodyum kullanimini azaltma çagrisini hatirlatan Ghebreyesus, üreticilere de gidalardaki sodyum içerigi için DSÖ kriterlerini uygulama tavsiyesinde bulundu.

Küresel ortalama tuz aliminin günde 10,8 gram oldugu tahmin edilirken bu rakamin, DSÖ'nün günde 5 gramdan (bir çay kasigi) daha az tuz tavsiyesinin iki kati oldugu belirtiliyor.