ABD'de Delaware Nehri'ndeki kimyasal sizintinin ardindan "musluk sulari içilebilir" duyurusuSeyma Uzundere

ABD'de Delaware Nehri'ndeki kimyasal sizintinin ardindan "musluk sulari içilebilir" duyurusuSeyma Uzundere

ANKARA (AA) - ABD’nin Philadelphia sehrinde içme suyu kaynagi olan Delaware Nehri’nde kimyasal sizinti meydana gelmesinin ardindan yetkililer, bugün yerel saatle 23.59'a kadar musluk suyunun içmek için güvenli oldugunu bildirdi.

CNN'in haberine göre, dün yapilan basin konferansinda, Philadelphia Ulasim, Altyapi ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Mike Carroll, Philadelphia Baxter Içme Suyu Aritma Tesisi'nden en az gece yarisina kadar sehre güvenli su saglanacagini söyledi.

Water Philadelphia internet sitesinden yapilan duyuruda, yeni hidrolik modelleme ve numune sonuçlarinin "su anda siselenmis su almaya ihtiyaç olmadigini" gösterdigi belirtildi.

Açiklamada, Baxter tesisinden saglanacak suyun kimyasal sizinti sehre ulasmadan önce kontrolden geçirildigi, musluk suyunun kullanimina iliskin saat güncellemesinin de Delaware Nehri'nden tesise gelen su üzerinde yapilacak aritma islemlerine bagli degisecegi aktarildi.

- 24 Mart'ta kimyasal sizinti olmustu

ABD'nin Philadelphia sehrinde bulunan ve yaklasik 14 milyon kisinin içme suyu kaynagi olan Delaware Nehri üzerindeki bir tesiste, 24 Mart'ta kimyasal sizinti gerçeklesmisti.

Gönderdikleri telefon mesajlariyla sehir sakinlerini uyaran yetkililer, "yalnizca siselenmis su içilmesi" tavsiyesinde bulunmustu. Bunun üzerine marketlerde sise su stoklarinin azaldigi görülmüstü.

Pensilvanya Çevre Koruma Müdürlügünden yapilan açiklamada, Bristol'de akrilik reçine üretim tesisinden "bilinmeyen miktarda" kimyasal çözeltinin Delaware Nehri'ne karistigi belirtilmisti.