ABD'li Vekil, Tayvan ziyareti nedeniyle Çin'in yaptirimina maruz kalmasini onur nisanesi addettiTugçenur Akgün

ABD'li Vekil, Tayvan ziyareti nedeniyle Çin'in yaptirimina maruz kalmasini onur nisanesi addettiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesi Baskani Michael McCaul, geçen haftaki Tayvan ziyareti nedeniyle Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafindan yaptirima tabi olmasinin kendisi için bir onur oldugunu belirtti.

Cumhuriyetçi Milletvekili McCaul, konuya iliskin yazili açiklamasinda, "ÇKP tarafindan yaptirima maruz kalmak bir onur nisanesidir." ifadesini kullandi.

Tayvan dahil ABD'yi özgür ve demokratik uluslari desteklemekten hiçbir seyin vazgeçiremeyecegini kaydeden McCaul, "Ise bakin ki bu temelsiz eylem, uluslararasi ortaklarimizin daha fazla dikkatini çekerek ve ÇKP'nin bariz saldirganligini ortaya çikararak ABD'nin çikarlarina hizmet ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

- ABD'li Vekile yaptirim uygulandigi açiklanmisti

Çin Disisleri Bakanligi yetkilileri, "Çin'in içislerine müdahale eden ve çikarlarina zarar veren söz ve eylemlerde bulundugunu" belirttigi McCaul'un Tayvan'i ziyaret etmesinin "tek Çin" prensibini ihlal ettigini ve bunun "Tayvan ayrilikçi güçlerine" yanlis sinyal gönderdigini belirtmisti.

Çinli yetkililer, bu nedenle McCaul'un, Çin'deki mal varliklarinin dondurulacagini ve ülkeye girisine izin verilmeyecegini açiklayarak, ABD'li vekile yaptirim uyguladiklarini açiklamisti.

Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD'deki temaslari kapsaminda, Tsai'nin ziyaret ettigi Hudson Enstitüsü, Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile bir araya geldigi Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesi ve yetkililerine de yaptirim uyguladi.