AB Irak'in bölgesel istikrara yaptigi katkidan memnunSelen Temizer

AB Irak'in bölgesel istikrara yaptigi katkidan memnunSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Irak'in, Iran ve Suudi Arabistan arasindaki iliskilerin normallesmesine yaptigi katkidan memnuniyetini dile getirerek, AB ile Irak'in terörle mücadele, bölgesel istikrar ve refah gibi birçok konuda ayni yaklasima sahip oldugunu söyledi.

AB ve Irak arasinda isbirligi konseyi toplantisinin üçüncüsü düzenlendi.

Borrell ve Irak Disisleri Bakani Fuad Hüseyin, toplantisi öncesinde basina açiklamalarda bulundu.

Yedi yilin ardindan gerçeklesen ilk konsey toplantisi olduguna dikkati çeken Borrell, "Irak'in artik iddiali bir iç gündemi olan bir hükümeti var. Buna pek çok reform dahildir ve Basbakan'i yolsuzlukla mücadeleyi hükümeti için yüksek bir öncelik haline getirdigi için takdir ediyorum. Bu tür reformlari desteklemeye hevesliyiz ve Irakli dostlarimizi söylemde kalmaya davet ediyorum." diye konustu.

Borrell, Irak'in, Iran ve Suudi Arabistan arasindaki iliskilerin normallesmesine yaptigi katkiya deginerek, "Sadece kendi ülkenize istikrar getirmekle kalmiyor, ayni zamanda bölgenin istikrarina katkida bulunuyorsunuz." dedi.

AB Yüksek Temsilcisi, AB ile Irak'in terörle mücadele, bölgesel istikrar ve refah gibi birçok konuda ayni yaklasima sahip oldugunun altini çizdi.

Hüseyin de AB ve Irak arasindaki ikili iliskilerin çok iyi boyutta oldugunu belirterek, ülkesinin sadece "petrol ülkesi" olmakla kalmayip, dogal gaz konusunda da yatirimlar yaparak gaz merkezi olmayi hedefledigini dile getirdi.

"Avrupa da dahil olmak üzere diger ülkelere gaz satmak istiyoruz." diyen Hüseyin, ülkesinin bölgenin güvenlik ve ekonomi açisindan kalkinmasina katkida bulunmayi hedefledigini vurguladi.