Rusya: ABD’ye ait MQ-9 IHA Karadeniz’de geçici durum alanini ihlal ettiAli Cura

Rusya: ABD’ye ait MQ-9 IHA Karadeniz’de geçici durum alanini ihlal ettiAli Cura

MOSKOVA (AA) - Rusya Savunma Bakanligi, Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansiz hava aracinin (IHA) Ukrayna’daki operasyon nedeniyle uluslararasi standartlara uygun olarak tüm hava sahasi kullanicilarina bildirilen geçici durum alanini ihlal ettigini açikladi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, sabah saatlerinde Kirim yarimadasi bölgesinde Karadeniz sulari üzerinde Rus hava kuvvetlerinin hava sahasi kontrol araçlarinin, Amerikan MQ-9 IHA’sinin Rusya devlet sinirlarina yöneldigini tespit ettigi belirtildi.

ABD'ye ait IHA’nin hava sahasi kullanimina yönelik "geçici durum alani" sinirlarini ihlal edecek sekilde transponderlerini kapatarak gerçeklestirdiginin alti çizilen açiklamada, bu alanin "özel askeri operasyon" yürütmek amaciyla olusturuldugu, bu bilginin uluslararasi hava sahasinin tüm kullanicilarina iletildigi ve uluslararasi standartlara uygun olarak yayimlandigi hatirlatildi.

Söz konusu alani ihlal edenin kimligini tespit amaciyla görev basindaki hava savunma kuvvetlerine ait savas uçaklarinin havalandigi kaydedilen açiklamada, "Moskova saati ile 09.30 siralarinda yapilan keskin manevra sonucunda MQ-9 IHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçusa geçti ve su yüzeyine çarpti. Rus savas uçaklari silah kullanmadi, IHA ile temas kurmadi ve güvenli bir sekilde üsse döndü.” ifadeleri kullanildi.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanligi (EUCOM) iki Rus Su-27 uçaginin, Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 tipi IHA'yi taciz ettigini, uçaklardan birinin çarptigi MQ-9’un uluslararasi sulara düstügünü duyurmustu.