Emekli edebiyat ögretmeni, Namik Kemal'in vatan sevgisini 26 yildir gençlere anlatiyorMesut Karaduman- Namik Kemal Evi Sorumlusu ve Namik Kemal Dernegi Baskani Sezai Kurt: - "Namik Kemal'in vatan sevgisini, hürriyet askini ve adalet kavraminin önemini halkimiza ve özellikle gençlerimize her daim her saat, her dakika anlatmaya çalisiyoruz"

Emekli edebiyat ögretmeni, Namik Kemal'in vatan sevgisini 26 yildir gençlere anlatiyorMesut Karaduman- Namik Kemal Evi Sorumlusu ve Namik Kemal Dernegi Baskani Sezai Kurt:
- "Namik Kemal'in vatan sevgisini, hürriyet askini ve adalet kavraminin önemini halkimiza ve özellikle gençlerimize her daim her saat, her dakika anlatmaya çalisiyoruz"

TEKIRDAG (AA) - MESUT KARADUMAN - Tekirdag'da yasayan emekli edebiyat ögretmeni Sezai Kurt, Namik Kemal'in vatan sevgisini 26 yildir gençlere aktariyor.

Kurt, Osmanli mimarisiyle 19. yüzyilda insa edilen ve 1993'te restore edilerek ziyarete açilan Namik Kemal Evi'nde 26 yildir gönüllü olarak görev yapiyor.

Evin kurucusu sair Mehmet Serez, 1997'de evin bütün sorumlulugunu 65 yasindaki Kurt'a birakti.

Kurt, 26 yildir her gün Namik Kemal Evi'nde esyalarin bakimini yapip, ayni zamanda ziyaretçilere Namik Kemal'in vatan sevgisini anlatiyor.

Namik Kemal Evi Sorumlusu ve ayni zamanda Namik Kemal Dernegi Baskani Sezai Kurt, AA muhabirine, Namik Kemal Evi'nde ünlü sairin eserleri ile vatandaslarin evlerinden getirdigi tarihi ve kültürel esyalarin yer aldigini söyledi.

Evde, vatan sairinin eserleri, arsivi, kitaplari, fotograflari ve çikarmis oldugu gazetelerin yani sira, kentin tarihi ve kültürel eserlerinin de yer aldigini aktaran Kurt, "Tarihi Tekirdag evleri örnek alinarak yapilan ve esyalarin toplanmasina Tekirdaglilarin katki sundugu ev, geçmisle bugün arasinda da köprü görevi yapiyor. Ziyaretçilerine tarihe yolculuk yaptiran ve arastirmacilara kaynak olan ev, her dönem yerli ve yabanci turistlerin de ilgi odagi oluyor." dedi.

Edebiyatçi olmasi dolayisiyla yaptigi ise gönül verdigini aktaran Kurt, "1997 yilinda Mehmet abi bana evin anahtarlarini teslim etti. Özellikle Trakya, Kirklareli ve Namik Kemal üniversitelerinin ögrencileri son yillarda çok daha fazla ziyaret eder oldular. Istanbul, Izmir, Edirne, Kirklareli ve diger sehirlerden gelenler de Namik Kemal Evi'ni ziyaret ediyorlar." diye konustu.

- "Namik Kemal'in hürriyet askini ve adalet kavramini gençlere aktariyoruz"

Kurt, Namik Kemal'in sair, devlet adami, edebiyatçi, gazeteci, tarihçi, romanci ve tiyatro yazarligindan dolayi çok yönlü bir kisi oldugunu dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Namik Kemal vatan sevgisini, hürriyet askini, adalet kavramini eserlerinde isliyor. Ama Atatürk'ün bir sözü var. Atatürk 'Benim bedenimin babasi Ali Riza Efendi, fikirlerimin babasi Ziya Gökalp, duygularimin babasi ise Namik Kemal'dir' demistir. Dolayisiyla Namik Kemal burada çok önemli bir kisilik. Namik Kemal'in vatan sevgisini, hürriyet askini ve adalet kavraminin önemini halkimiza ve özellikle gençlerimize her daim her saat, her dakika anlatmaya çalisiyoruz. Yillardir gelen misafirlerimize hep Namik Kemal'i anlattik. Inaniniz heyecanimizdan bir sey gitmedi. Ayni heyecanla bunu yapmaya çalisiyoruz."

Evi gezen Mert Kazanci da Namik Kemal Evi'nin ziyaretçilerini geçmise götürdügünü belirterek, herkesin gelip evi görmesi gerektigini ifade etti.

- Namik Kemal'in eserleri

Ünlü sairin eserlerinden bazilari söyle:

"Vatan yahut Silistre", "Gülnihal", "Akif Bey", "Zavalli Çocuk", "Kara Bela", "Celaleddin Harzemsah", "Intibah", "Cezmi", "Barika-i Zafer", "Devr-i Istila", "Evrak-i Perisan", "Silistre Muhasarasi", "Kanije", "Osmanli Tarihi Medhali", "Bahar-i Danis", "Terceme-i Hal-i Nevruz Bey", "Mukaddeme-i Celal", "Tahrib-i Harabat", "Takip", "Irfan Pasa'ya Mektup", "Hürriyet Kasidesi", "Vaveyla", "Murabba", "Vatan Mersiyesi", "Renan Müdafaanamesi", "Osmanli Tarihi" ve "Büyük Islam Tarihi."