ABD: Iran nükleer programi müzakereleri konusunda isteksizse diplomasi son seçenegimiz degilKasim Ileri

ABD: Iran nükleer programi müzakereleri konusunda isteksizse diplomasi son seçenegimiz degilKasim Ileri

WASHINGTON (AA) – ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Iran’in nükleer programini durdurmaya yönelik öncelikli yöntemlerinin diplomasi oldugunu ancak Tahran isteksiz davrandigi takdirde son seçeneklerinin bu olmadigini söyledi.

Israil Savunma Bakani Yoav Gallant’in ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ile Tel Aviv’de düzenledigi ortak basin toplantisinda Iran'in nükleer programina yönelik “her türlü eyleme hazirlikli olmaliyiz." ifadeleri dikkatleri ABD baskenti Washington’a çevirdi.

AA muhabirinin, günlük basin toplantisinda Gallant’in açiklamalarini hatirlatarak “Iran nükleer programi konusunda siz de Israil ile ayni aciliyeti hissediyor musunuz?” sorusuna Price, Iran nükleer programinin acil bir sinama oldugunu kabul ettiklerini ve Iran’in nükleer silah elde etmesine müsaade etmeyeceklerine yönelik vaatlerine bagli olduklarini söyledi.

Price, “Bu kararliligimizi yerine getirmenin en etkili yolunun diplomasi olduguna inaniyoruz. Iran’in nükleer programindan kaynakli sorunlara kalici ve dogrulanabilir çözüm ancak diplomasi ile mümkün olabilir. Diplomasi her zaman bizim ilk tercihimiz olacaktir ancak karsimizda bu konuda isteksiz bir taraf varsa diplomasi bizim son tercihimiz olmaz.” diye konustu.

Muhabirin “Aciliyet konusunda Israil ile ayni noktada oldugunuz görünüyor ama buna karsilik yöntemleriniz farkli duruyor. Israil ile Iran konusunda farkli pozisyonlara sahip oldugunuzu düsünüyor musunuz?” sorusuna ise Price, yaklasimlarini Israil’le en üst düzeyde ele aldiklarini ve Israil’in bu konudaki görüslerini bildigi yanitini verdi.

Israil’in yaklasimi konusunda yorum yapmaktan kaçinan Sözcü, diplomasinin Iran nükleer sorununa kalici çözüm oldugu görüsünü yineledi. ???????