Ticaret Bakani Ömer Bolat, eylül ayi ihracat rakamlarini açikladi: (2)Sinan Balcikoca,Cem San- "Ithalatimizda çok önemli bir gelisme var. Düsüs egilimi devam ediyor. 3 aydan bu yana ithalatimizda bir düsüs egilimi var. Temmuz ayinda yüksek bir ithalatimiz vardi; 32,3 milyar dolar. Agustos ayinda bu 30,3 milyar dolara, eylül ayinda 27 milyar 658 milyon dolara geriledi" - "Dezenflasyonist sürece katki saglayacak yapisal alanlarin, reformlarin en basinda cari islemler dengesinde basaracagimiz kalic

Ticaret Bakani Ömer Bolat, eylül ayi ihracat rakamlarini açikladi: (2)Sinan Balcikoca,Cem San- "Ithalatimizda çok önemli bir gelisme var. Düsüs egilimi devam ediyor. 3 aydan bu yana ithalatimizda bir düsüs egilimi var. Temmuz ayinda yüksek bir ithalatimiz vardi; 32,3 milyar dolar. Agustos ayinda bu 30,3 milyar dolara, eylül ayinda 27 milyar 658 milyon dolara geriledi"
- "Dezenflasyonist sürece katki saglayacak yapisal alanlarin, reformlarin en basinda cari islemler dengesinde basaracagimiz kalic

BURSA (AA) - Ticaret Bakani Ömer Bolat, 3 aydir ithalatta düsüs egiliminin sürdügünü belirterek, "Temmuz ayinda yüksek bir ithalatimiz vardi; 32,3 milyar dolar. Agustos ayinda bu 30,3 milyar dolara, eylül ayinda 27 milyar 658 milyon dolara geriledi." dedi.

Bakan Bolat, Türkiye Ihracatçilar Meclisince (TIM) Uludag Ihracatçi Birlikleri'nde (UIB) düzenlenen eylül ayina iliskin dis ticaret rakamlarinin açiklandigi toplantida, ihracatin ithalati karsilama oraninin yüzde 82'ye yükseldigini bildirdi.

Enerji ürünleri ithalatinin ciddi maliyet olusturdugunu dile getiren Bolat, geçen yil aylik ortalama 8 milyar dolar civarinda olan enerji ithalatinin bu yil 5,2 milyar dolar olarak gerçeklestigini söyledi.

Bolat, enerji ithalatinda döviz tasarrufu saglandigina dikkati çekerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Enerji hariç ihracatimizin ithalati karsilama orani yüzde 95,3. Enerji ve altin hariç ihracatimizin ithalati karsilama orani da yüzde 102 oldu. Ithalatimizda çok önemli bir gelisme var. Düsüs egilimi devam ediyor. 3 aydan bu yana ithalatimizda bir düsüs egilimi var. Temmuz ayinda yüksek bir ithalatimiz vardi; 32,3 milyar dolar. Agustos ayinda bu 30,3 milyar dolara, eylül ayinda 27 milyar 658 milyon dolara geriledi. Bakin temmuz ile eylül arasinda 5 milyar dolarlik bir gerileme var, ithalatimizda. Özellikle agustos ayindan bu yana altin ithalatimizda 2 milyar dolarlik gerileme söz konusu oldu. Otomotiv ithalatimizda yine agustos ve eylül ayinda bir gerileme sagladik. Bu da kayda deger bir gelisme. Cari islemler açisindan insallah eylül ayinda bir fazla görecegiz diye ümit ediyoruz. Ayni sekilde agustos ayinda da cari islemlerde insallah ya denge ya bir fazla görme ihtimalimiz var. Açik da olsa çok küçük bir açik olabilir. Yakinda o da açiklanacak."

- "3 sektörde aylik artis oranimizin çok çok üzerinde bir artis var"

Ithalati azaltmaya, ihracat artisini sürdürmeye devam ettiklerini söyleyen Bolat, "Demek ki alinan tedbirler ve uygulanan politikalar bizim dogru yolda oldugumuzu göstermektedir." ifadesini kullandi.

Bakan Bolat, Türk lirasiyla yapilan ithalattaki artisin ocak-eylül döneminde yüzde 141 artarak 416 milyar lira olarak gerçeklestigini dile getirdi.

Eylülde motorlu kara tasitlari ihracatinin yüzde 5,5 artisla 2,5 milyar dolar oldugunu belirten Bolat, "Kazan ve makine ihracatimiz yüzde 4,7 oraninda artisla 2,1 milyar dolar olarak gerçeklesti. Elektrikli makine ve cihazlar ihracatimizda da yüzde 10'a yakin bir artis var; 1,3 milyar dolar olarak gerçeklesti. Gördügünüz gibi bu 3 sektörde aylik artis oranimizin çok çok üzerinde bir artis var." diye konustu.

Bolat, ocak-eylül dönemindeki ihracata iliskin, "Motorlu kara tasitlari ihracatimiz ana sanayi ve yan sanayi olarak yüzde 17,5 artisla 22,3 milyar dolar olarak gerçeklesti. Kazan ve makine ihracatinda da yüzde 14,6'lik artisla 18,7 milyar dolara ulastik. Orada da gerçekten çok iyi bir tablo var. Elektrikli makine ve cihazlar ihracatinda da yüzde 16'lik artis var; 11,3 milyar dolar olarak gerçeklesti." dedi.

Bursa'nin ülkenin ekonomisine ciddi katki sundugunu söyleyen Bolat, kentin gayrisafi milli hasila içinde yüzde 4'lük payla 5'inci il olarak yer aldigini belirtti.

Bolat, Bursa'nin ihracatin ithalati karsilama oraninin yüzde 125,5 oldugunu, bu ilin net ihracatçi pozisyonunda bulundugunu ifade etti.

- "Ihracat yolculugunda daha fazla sizlere destek saglayacagiz"

Orta Vadeli Program ile ilgili de degerlendirmelerde bulunan Bolat, söyle konustu:

"Enflasyonla mücadele, programimizin en önemli gündemini olusturmaktadir, mihenk tasini olusturmaktadir. Depremzede vilayetlerimizin ayaga kaldirilmasi, enflasyonla mücadeleyle birlikte çalismalarimizda hükümetimizin en önemli hedefleri arasinda yer almaktadir. Bu vesileyle dezenflasyonist sürece katki saglayacak yapisal alanlarin, reformlarin en basinda cari islemler dengesinde basaracagimiz kalici ve sürdürülebilir iyilesme çok önemli bir rol oynayacaktir. Bu vesileyle hükümet olarak ve Ticaret Bakanligi olarak hem mal ihracatinin hem de hizmetler ihracatinin daha fazla artirilarak döviz gelirlerimizin artirilmasi temel amaçlarimizin basinda gelmektedir. Insallah bu vesileyle Ticaret Bakanligi olarak 2028 yili itibariyla önemli bir vizyon projesi, belgesi hazirladik. Ihracat tanitim ve pazarlama vizyonu. Bu noktada Türkiye Ihracatçilar Meclisindeki ihracatçilar birligi yöneticileriyle, baskanlarimizla çalisiyoruz. Yeni destek modülleri, yeni destek enstrümanlari gelistiriyoruz. Önümüzdeki yil Bakanligimizin bütçesi insallah 2 katindan biraz daha fazla artirilacak. Ihracat yolculugunda daha fazla sizlere destek saglayacagiz."

Bolat, ihracata destek amaciyla Ticaret Bakanligi olarak bu yilin 9 ayinda 148 ticaret heyeti programi düzenlediklerini, kalan 3 ayda da bu programlarin devam edecegini söyledi.

Bakan Bolat, 12-13 Ekim'de Istanbul'da Afrika Ticaret ve Is Forumu düzenlenecegini belirterek, is insanlarini bu etkinlige davet etti.

Hizmet ihracatina da deginen Bolat, sunlari kaydetti:

"Geçen yilki rakamimiz 90 milyar dolardi. Bu yil insallah 105 ila 110 milyar dolar arasinda bir hizmet ihracatimiz olacak. Zaten yeni açiklanan Orta Vadeli Program'daki 255 milyar dolar mal ihracati ve 110 milyar dolarlik hizmet ihracati rakamlarina ulasarak ülkemize toplamda 365 milyar dolar döviz gelirini saglayacagiz. Bunu basaracagimiza inaniyoruz. Turizm bu sene de çok iyi gitti. Son 12 ay itibariyla 48 milyon 700 bin turist girisi oldu. Ilk 8 ay itibariyla da 33,5 milyondu bu rakam. Yil sonuna kadar insallah 55-56 milyon turist rakamina ulasma hedefimiz devam ediyor. Gerçekten artik Türk ürünleri dünyada kalitesiyle, hizli teslimiyle, satis sonrasi hizmetlerle gerçekten marka degeri yüksek, algi degeri yüksek bir hale geldi. Bunlari siz kiymetli sanayicilerimize, çiftçilerimize, tarimcilarimiza ve ihracatçilarimiza borçluyuz. Türkiye Yüzyili'nda insallah Orta Vadeli Program'a göre 2026 yilinda 302 milyar dolarlik bir mal ihracatina ulasma hedefimiz var. Bu vesileyle katma degerli ve inovasyon odakli üretim, yatirim, istihdam, ihracat ve adil bölüsüm ve halkimizin refahinin artmasi önceliklerimiz çerçevesinde çalismalarimiza, reformlarimiza sizlerle birlikte devam edecegiz."

Toplantiya, Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, TIM Baskani Mustafa Gültepe, UIB Koordinatör Baskani Baran Çelik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ibrahim Burkay ile çok sayida sanayici katildi.

(Bitti)