ABD Özel Temsilcisi Escobar, Kosova-Sirbistan görüsmesinden güzel haberler bekledigini söylediEren Beksaç

ABD Özel Temsilcisi Escobar, Kosova-Sirbistan görüsmesinden güzel haberler bekledigini söylediEren Beksaç

PRISTINE (AA) - ABD'nin Bati Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, yarin Kuzey Makedonya’nin Ohri kentinde Kosova Basbakani Albin Kurti ile Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic arasinda yapilacak ve kendisinin de gözlemci olarak katilacagi görüsmeye iliskin, "Umarim, cumartesiden sonra güzel haberler aliriz." dedi.

Kosova Cumhurbaskani Vjosa Osmani ile Escobar, Kosova Cumhurbaskanligi'ndaki görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Osmani, Kosova Cumhuriyeti'nin “bu süreçte de oldugu gibi” yapici bir yaklasim ve tam kararlilikla Sirbistan ile diyaloga devam edecegini söyledi.

Kuzey Makedonya’nin Ohri kentinde yarin yapilacak görüsmenin önemli bir "momentum" oldugunu belirten Osmani, iki devletin esit muamele gördügü adil ve kapsamli bir anlasma ile bölgede uzun vadeli baris, istikrar ve refahin saglanacagini ifade etti.

Sirbistan ile varilacak olasi bir anlasmanin, Kosova Meclisinin de destegini almasi gerektigine dikkati çeken Osmani, söyle konustu:

"Cumhurbaskani olarak beklentim, Kosova için somut anlasmalar saglanarak Kosova'nin Avrupa kurumlarina entegrasyonu ve Kosova'daki Sirp toplumunun kapsamli entegrasyonunun saglanmasidir. Bu, Sirbistan'in (Kosova’da bulunan) tüm yasa disi yapilarinin derhal ortadan kaldirilmasiyla sonuçlanacaktir. Ayrica bu anlasma, karsilikli tanimanin önünü açacak uluslararasi hukuk ve uluslararasi iliskilerin önemli ilkelerini içermektedir."

- "Umarim, cumartesiden sonra güzel haberler aliriz"

ABD'nin Bati Balkanlar Özel Temsilcisi Escobar ise Ohri'de Kosova Basbakani Albin Kurti ile Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic arasinda çok verimli görüsmeler bekledigini söyledi.

Escobar, gözlemci olarak katilacagi Ohri’deki görüsmede Kosova ile Sirbistan arasinda barisçil bir çözüm bulma olasiligi konusunda çok iyimser oldugunu kaydederek, "Umarim, cumartesiden sonra güzel haberler aliriz." dedi.

ABD'nin bölgeyi barisa ve Avrupa Birligi (AB) entegrasyonuna yaklastiracak tüm sonuçlari destekleyecegini belirten Escobar, su ifadeleri kullandi:

“AB arabuluculugundaki bu Avrupa önerisinin, bölgenin iki önemli ülkesi arasinda sürdürülebilir baris için olaganüstü bir firsat oldugunu düsünüyoruz. ABD, Kosova'nin dünyadaki en büyük destekçisi olarak bunun (anlasmanin) Kosova ve bölge için islevsel olmasini ve Balkanlarin kendisine ve tüm Avrupa'ya sagladigi kaynaklarin açiga çikmasini hedefliyor.”

Escobar, Kosova ziyareti kapsaminda Kosova Meclis Baskani Glauk Konjufca, Basbakan Albin Kurti ve muhalefet partisi liderleriyle de ayri ayri görüsmeler yapti.

- Kosova-Sirbistan iliskileri

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, Avrupa Birligi arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.??

AB, Sirbistan ve Kosova arasindaki Belgrad-Pristine Diyalogu'nun yeni toplantisinin 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yapilacagini duyurmustu.