Karikatürist ve yazar Varol Yasaroglu: "Amacim Kral Sakir'i dünyada markalastirmak"Hilal Ustuk,Salih Seref- "Içerigimiz basit seyler bile olsa, senaryomuz kuvvetli olsun. Biz insanlari gezdirelim, markalar yaratalim. Izleyici kitlesini elde ettikten sonra zaten para gelir" - "Yaptigimiz isin de evrensel oldugunu düsünüyorum. Kral Sakir her ne kadar bir Türk ailesi olsa da girdikleri maceralar hep evrensel boyutta"

Karikatürist ve yazar Varol Yasaroglu: "Amacim Kral Sakir'i dünyada markalastirmak"Hilal Ustuk,Salih Seref- "Içerigimiz basit seyler bile olsa, senaryomuz kuvvetli olsun. Biz insanlari gezdirelim, markalar yaratalim. Izleyici kitlesini elde ettikten sonra zaten para gelir"
- "Yaptigimiz isin de evrensel oldugunu düsünüyorum. Kral Sakir her ne kadar bir Türk ailesi olsa da girdikleri maceralar hep evrensel boyutta"

ISTANBUL (AA) - SALIH SEREF - HILAL USTUK - Çizgi karakter "Kral Sakir"in tasarimcisi, karikatürist ve yazar Varol Yasaroglu, çocuklara sunulan yapimlarin önemine isaret ederek, "Bundan sonraki amacim dünyada bu isi markalastirmak. Markalasma yolunda Kral Sakir emin adimlarla gidiyor. Eger dünyada da gerçekten büyük bir markalasma yasanirsa bu bence ülkemiz için muhtesem bir sey olur." dedi.

Grafi2000 Prodüksiyon tarafindan canlandirilan animasyon filminin karakter tasarimini hazirlayan Yasaroglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kral Sakir gibi bir karakteri olusturmanin çocukluk hayali oldugunu dile getirdi.

Varol Yasaroglu, evde çalisarak ise basladiginin altini çizerek, "Bir internet sitesi kurmaya karar verdim. 1999 senesinin sonunda, 2000'e yaklasan senelerde. O yüzden sitenin adini da Grafi2000 koymustum. Yani o siteyi ilk yayin hayatina soktugumda evde tek basimaydim. Bir webmaster arkadasimizla tanistik, Bülent Kelleroglu. Gerçekten benim için çok degerli bir insandir. Siteyi yazilimsal olarak o dizayn etti. Benim de o dönemde ürettigim çesitli minik flash animasyonlar vardi. Flas animasyonu, animasyon sektörünü takip edenler iyi bilir zaten. Çok küçük boyutlarda animasyonlar olusturup onlari internette yayinlayabiliyorduk. Böyle güzel bir site yaptik." diye konustu.

O dönem büyük ilgi gören, komik animasyon serisi 'Noel Dayi'nin tasarimcisi Berk Tokay'in yani sira Onur Demirsoy ve Haluk Can Dizdaroglu'nun ekipte yer aldigini kaydeden Yasaroglu, herkesin kendi animasyonlarini yapip sitede yayinladigini söyledi.

Yasaroglu, Grafi2000'in internetin 1.0 döneminde çok izlendigine isaret ederek, sunlari aktardi:

"Düsünün ortada sosyal medya yok. Ne Instagram var, ne Facebook. Biz animasyonlarimizi izletir hale geldik. Sonrasinda internette bu kadar izlenen animasyonlar yapinca, televizyon kanallarini dolasmaya basladim. O dönemin ünlü talk sovlarina gittim. 'Ben animasyonlar yapiyorum. Bunlari internette milyonlarca kisi izliyor. Bunlara küçük küçük skeçler yapsak, sizin programlarin arasinda göstersek falan.' dedim. Hiçbiri kabul etmedi. Bir tek o dönem, Kanal D'nin genel yayin yönetmenine, 'Kafamda bir program var. Ünlüler gelecek, araya animasyon karakterler girecek. Böyle bir sov yapmak istiyorum.' dedim. O kabul etti. Bir çocuk programi gibi basladi aslinda ama gerçekten hem çocuklar hem de yetiskinlerin izledigi komik bir program oldu. Adi grafi2000.com'dan türeyen Grafi2000 Komedi diye bir program yaptik. Cem Yilmaz arkadasim. Ilk konugum Cem Yilmaz'di. Ardindan Beyaz geldi. Türkiye'de ne kadar ünlü varsa, Mazhar Alanson'dan tutun da Özlem Tekin'e kadar hepsi benim konugum oldu."

- "Böylesine gelismemizi saglayan sey hep teknoloji oldu"

Grafi 2000'in sloganinin, "Mizah dünyasiyla teknoloji dünyasini birlestiren sirket" oldugunu vurgulayan Yasaroglu,"Sinema prodüksiyonlari yapmamizi, böylesine gelismemizi saglayan sey hep teknoloji oldu. Bilgisayari, programlari iyi kullandik. Bunlari nasil uygulayacagimizi gerçekten iyi analiz ettik. Bu bakis açisiyla hep ilerledik. 2006 senesinde halk oylamasi yapildi internette ve Grafi2000 Komedi en iyi eglence programi seçildi." dedi.

Varol Yasaroglu, Photoshop programiyla fotograf üzerinde insanin kafasinin büyütülmesinin komik oldugunu, ayni uygulamayi videoda da yapmayi düsündüklerini kaydederek, su bilgileri verdi:

"Oradan da çok komik bir sey çikti. Rahmetli Mehmet Ali Birand, 'Haber öncesinde bana bir program yapin.' dedi. Orada Koca Kafalar'la 'Baba Haber Bülteni' diye bir format yaptik. O program da çok basarili oldu. Bin program falan sürdü. Bayagi ciddi ve reytinglerde de sürekli üst siralardaydi. Yetiskinlerin ciddi anlamda Türkiye'de basarili bir sekilde izledigi aslinda tek animasyon programi diyebilirim. Yani yetiskinlere yönelik isler, animasyonlar Türkiye'de çok asiri basariya ulasmamistir. Ama Koca Kafalar'in apayri bir özelligi vardi o anlamda. Ardindan Firildak Ailesi diye yetiskinlere yönelik bir çizgi dizi yaptik. O da önce bir özel televizyon kanalinda 13 program yayinlandi. Sonradan onu internette sponsorlarla uzun yillar sürdürdük. Onun da ciddi fanlari olustu. Ama bizim kirilma noktamiz, Türkiye'de Cartoon Network kanalinin ilk defa bir konkur açip, 'Türkiye'de çocuk konusunda yerli çizgi film yapma karari aldik.' dediginde oldu. Konkura katildik. Kral Sakir'i sunduk oraya."

Kral Sakir dizisinin ilk kez 2016'da yayinlandiginin altini çizen basarili çizer, dizinin inanilmaz bir basari sagladigini ve ivmenin yükselerek devam ettigini kaydetti.

- "Kral Sakir'in inanilmaz bir lisans basarisi var"

Yasaroglu, bu basarinin sektör açisindan da önemine isaret ederek, "Sadece animasyonda çok izlenen bir programin ötesinde, rekor kiran sinema filmlerinden tutun, 360 derece tiyatrosundan tema parklarina, geldigimiz noktada bir lisans basarisi var. Yani bu aslinda Türkiye'deki animasyon sirketlerinin çok tadamadigi bir zevk aslinda. Gerçekten biz burada su anda Türkiye'nin 1 numarali çocuk ve aile markasi diyebiliriz Kral Sakir için. Çünkü lisansta inanilmaz basarisi var. Hatta yabanci markalarin lisansli ürünlerini bile sollamis durumda." ifadelerini kullandi.

Türkiye'de kaliteli ve çok mükemmel isler üretmek düsüncesiyle çok vakit kaybedildiginin altini çizen Yasaroglu, söyle konustu:

"Içerigimiz basit seyler bile olsa, senaryomuz kuvvetli olsun. Biz insanlari gezdirelim, markalar yaratalim. Izleyici kitlesini elde ettikten sonra zaten para gelir. Yani yeter ki o izleyici kitlesini kazanalim. Biz biraz öyle ilerledik, Kral Sakir'e basit animasyonlarla basladik. Hatta ben karakterleri, 'En basit sekilde nasil hareket edebilirler?' formunda tasarladim. Çok basit, minnacik vücutlari var. Sadece kafalar hep ön plandadir. Bunlarin hepsi bilinçli seçim. Biz de bilirdik çok ayrintili, bütün detaylarina kadar indirgenmis kollar, vücutlar yapmayi. O tür bir animasyon yapmak istiyorsaniz gerçekten yurt disindaki çok uluslu devasa sirketlerin yaptigi animasyon kalitesinde isler üretmek durumundasiniz. Onlarin da bütçeleri belli. Yani gerçekten milyon dolarlik yatirimlarla sürüyor. Türkiye'deki hiçbir sirketin öyle bir gücü yoktu su ana kadar."

Varol Yasaroglu, hiçbir destek almadiklarini söyleyerek, "Sadece kendimize yaptigimiz ürünlerle, o yaptigimiz ürünleri dogru yerlerde pazarlayarak bir noktaya ulastik. Su anda da aslinda bir yatirimcimiz yok ama su noktadan sonra belki de dünyaya açilmada degisik yatirimcilarla çalisilabilir." dedi.

Son yaptiklari filmi Disney Plus'a verdiklerini sözlerine ekleyen çizer, filmin orijinalinin alindigini ve bunun büyük bir basari oldugunu vurguladi.

- "Yaptigimiz isin evrensel oldugunu düsünüyorum"

Yasaroglu, Kral Sakir yapimlarinin iyi bir basari elde ettigine isaret ederek, sunlari söyledi:

"Yaptigimiz isin evrensel oldugunu düsünüyorum. Kral Sakir her ne kadar bir Türk ailesi olsa da girdikleri maceralar hep evrensel boyutta. Ilk vizyona giren filmimizde oyunlarla ilgili bir sey yapmistik. Kral Sakir çesitli oyun etaplarini geçmeye, Youtuber olmaya çalisan bir çocuktu. Ikincisi korsanlarla ilgiliydi. Türkiye'de de korsanlarla ilgili geçmis var ama yurt disinda zaten çok iyi bilinen korsan filmleri var. Bu son, 'Kral Sakir: Geri Dönüsüm' filmimiz bence çok önemli. Animasyon kalitesi açisindan diger filmlerimizin birkaç gömlek üzerinde ama onun disinda, isminden belli, bütün dünyayi ilgilendiren, sürdürülebilir bir dünya konusunda ciddi anlamda, bütün dünyanin sorunu olan geri dönüsümü masaya yatirdik. Filmi izleyen herkes bize ayni seyi söylüyor; 'Çocugumuz izledikten sonra, çevreye karsi nasil duyarli olabiliriz, nasil katkida bulunuruz diye konusmaya basladi.' Ben bütün dünya çocuklarinin ve ebeveynlerinin de ayni bakis açisiyla o filmi seçeceklerini düsünüyorum. Bence çok büyük bir adim bu.

Geri dönüsüm filmi o kadar güzel tepkiler aldi ki. Birlesmis Milletler Kalkinma Programi ilk defa dünyada Sirinler ve Angry Birds ile bir çalisma yapmis. Insanlara verdikleri güzel mesajlar, 17 küresel amaç var. Egitimden tutun da çevrenin temiz tutulmasina, nitelikli egitime kadar çok güzel mesajlari var. O konuda bizimle is birligi yaptilar. Mesela öncelikle Kral Sakir'e geri dönüsüm takvimi çikardilar. Kapaginda filmin afisini bastilar. Kral Sakir'in dizisinde, sinemasinda olan bütün mesajlar, takvim sayfalari seklinde insanlara sunuldu. Çok güzel bir çalisma."

Yasaroglu, Kral Sakir'in Disney Plus ile 26 ülkede yayinlanacagini, dizinin Cartoon Network'te, Orta Dogu ve Kuzey Afrika'da 23 ülkede, 8 ayri lehçede yayinlandigini söyledi.

Türkiye'de Kral Sakir konusunda en üst noktaya ulastiklarini düsündügünü dile getiren çizer, söyle devam etti:

"Bundan sonraki amacim dünyada bu isi markalastirmak. Markalasma yolunda Kral Sakir emin adimlarla gidiyor. Eger dünyada da gerçekten büyük bir markalasma yasanirsa bu bence ülkemiz için muhtesem bir sey olur. Söyle bir avantajimiz var: Türk dizileri dünyada çok büyük ragbet görüyor ve zaten MIPCOM fuarinin da krali bence yaptiklari dizilerle Türkler.

Dizi gerçekten Türkiye'nin çok büyük bir katma degeri. Dünyaya karsi büyük bir ekonomi olusturdu orada. O dizilerin çok fazla lisans basarisi yok. Onlarin ürünleri, tisört, oyuncak, vb. gibi bir endüstrileri yok. Bizim avantajimiz, biz onun üzerine bir katma deger daha katiyoruz."