Iklim degisikligi, sel ve kuraklik görülme sikligi ve siddetini artirdiGökhan Zobar- ITÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadioglu: - "Iklim degisikligi, sel ve kuraklik olaylarinin sayisini, süresini ve siddetini artiriyor"

Iklim degisikligi, sel ve kuraklik görülme sikligi ve siddetini artirdiGökhan Zobar- ITÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadioglu:
- "Iklim degisikligi, sel ve kuraklik olaylarinin sayisini, süresini ve siddetini artiriyor"

EDIRNE (AA) - Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadioglu, iklim degisikliginin sel ve kuraklik olaylarinin görülme sikligi, siddeti ve süresini artirdigini söyledi.

Prof. Dr. Kadioglu, Yapilarda Enerji Verimliligi Dernegi (VERIMDER) tarafindan Edirne'de bir otelde düzenlenen Anadolu Bulusmalari etkinliginde, fosil yakitlarin yogun kullaniminin küresel isinmaya ve iklim degisikligine neden oldugunu ifade etti.

Fosil yakit kullaniminin atmosferdeki kimyasal madde oranini yükselttigini ve pek çok olumsuz etki meydana getirdigini anlatan Kadioglu, iklim degisikliginin bu etkilerin basinda geldigini vurguladi.

Iklim degisikliginin sel ve kuraklik olaylarinin etkilerini güçlendirdigini anlatan Kadioglu, sunlari kaydetti:

"Dünya var oldugundan beri sel olaylari ve kuraklik hep vardi. Iklim degisikligi sel ve kuraklik olaylarinin sayisini, süresini ve siddetini artiriyor. Sel ve kuraklik birbiriyle kardes. Birisi yagisin azligi, birisi fazlaligi. Bu sene Türkiye kuraklikla ugrasiyor, bir yandan da seller oluyor. Iklim degisikligiyle ne kadar mücadele edersek afetlerle de mücadele etmis oluyoruz. Iklim degisikligi ve afetlerle mücadele etmek istiyorsaniz sonuçta fosil yakit kullanimina dikkat etmek zorundasiniz."

Kadioglu, Türkiye'nin enerji ihtiyacinin büyük bölümünü ithal ettigini dile getirerek, enerji verimliligi konusunda çalismalar yapilmasi gerektigine dikkati çekti.