Lübnan’dan Israil’in kuzeyine düzenlenen roketli saldirilarin ardindan bölgede gergin bekleyis sürüyorMücahit Aydemir - Anadolu Ajansi, Lübnan'dan atilan roketlerin Israil'in kuzeyindeki Celile'de yol açtigi hasari ve Israil askeri birliklerinin yeni saldirilara karsi sinirdaki hareketliligini görüntüledi - Bölge sakini Israilli kadin Yamid Dehan: - "Bati Kudüs’teki (Israil) hükümet bu sorunu yaratiyor, biz degil. Onlar kiskirtiyor savasi"

Lübnan’dan Israil’in kuzeyine düzenlenen roketli saldirilarin ardindan bölgede gergin bekleyis sürüyorMücahit Aydemir - Anadolu Ajansi, Lübnan'dan atilan roketlerin Israil'in kuzeyindeki Celile'de yol açtigi hasari ve Israil askeri birliklerinin yeni saldirilara karsi sinirdaki hareketliligini görüntüledi
 - Bölge sakini Israilli kadin Yamid Dehan:
 - "Bati Kudüs’teki (Israil) hükümet bu sorunu yaratiyor, biz degil. Onlar kiskirtiyor savasi"

CELILE (AA) - MÜCAHIT AYDEMIR - Lübnan’dan onlarca roketin firlatildigi Israil’in kuzeyindeki Celile bölgesinde yasayanlar, Israil’in Mescid-i Aksa ve Gazze saldirilariyla gerilimi tirmandirmasinin ardindan yeni saldirilarin tedirginligini yasiyor.

Israil’in ramazan ayinda Mescid-i Aksa’ya baskinlar düzenleyerek kutsal mabedi savas alanina çevirmesi ve burada ibadet edenlere saldirmasi, bölgedeki siddetin artmasina zemin hazirladi.

Lübnan’dan Israil’in kuzeyindeki Yukari Celile Bölgesi'ne dün gün içinde atilan 34 roketin ardindan aksam saatlerinde de sinirin sifir noktasindaki Metula kasabasina üç havan mermisi atildi.

Israil ordusu da roketlere karsilik Lübnan'in güneyini topçu atislariyla vurdu, ardindan Gazze’ye çok sayida hava saldirisi düzenledi.

- Israil’in kuzeyi teyakkuz halinde

Lübnan’dan düzenlenen roket saldirilarinin ardindan Yukari Celile Bölgesi'ne bagli Ros HaNikra, Eylon, Hila, Idmit, Slomi, Stula gibi çok sayida yerlesimde uyari sirenleri devreye girdi.

Israil acil yardim servisi Kizil Davut Yildizi, saldirilarda sarapnel isabet eden bir Israillinin hafif yaralandigi bilgisini paylasti.

Israil ordusu, saldirilar sirasinda Israillilere siginaklara girme çagrisi yaparken, askeri birlikler sinirda teyakkuza geçti.

AA ekibi, Lübnan'dan atilan roketlerin Israil'in kuzeyindeki beldelerde yol açtigi hasari ve Israil askeri birliklerinin yeni saldirilara karsi sinirdaki hareketliligini görüntüledi.

Roketlerin hedefindeki beldelere çok sayida Israil polisi, asker, sivil savunma ekipleri ve itfaiyeler sevk edildi.

Slomi beldesine düsen roketlerden birinin sarapnel parçalari, bir ticari isletmenin camlarinda kiriklara ve hasara yol açti. Ayni sekilde çevre beldelere düsen roketler, yol, sokak lambalari ve arabalarda hasara neden oldu.

- Israilli kadin: "Hükümet bu sorunu yaratiyor"

Bölgedeki yerel bir temizlik sirketinde yetkili olarak çalisan Yamid Dehan (38), AA muhabirine, sinir bölgesinde yasamanin kendilerinde sürekli bir tedirginlik olusturdugunu ifade etti.

Dehan, "Sinir bölgesinde yasayan biri olarak patlama seslerini duydum. Devlet yetkilileri siginaklara girmemizi istedi. Çok korkuyoruz. Yeni bir saldirinin nereden gelecegini bilmiyoruz. Her an korku içindeyiz." dedi.

"Bu sekilde yasamak istemediklerini, sükunet istediklerini" dile getiren Israilli kadin, artan gerilim ve siddetten Tel Aviv yönetimini sorumlu tuttu.

Dehan, "Bati Kudüs’teki (Israil) hükümet bu sorunu yaratiyor, biz degil. Onlar kiskirtiyor savasi." diye konustu.

Bölge sakini, reklamcilik sektöründe çalisan Seli Dadya (35) da saldiri anlarina iliskin sunlari anlatti:

"Üst üste patlamalar duymaya basladik. Sirenleri duyduk, sonra patlamalar yine devam etti. Bildiginiz gibi otuzdan fazla roket atildi. Sonra siginaga girdik. Evlerimizde saldirilar için özel olarak insa edilmis siginak odalari var. Oraya gittik. Saldirilar devam ettigi için disari çikmaya korktuk."

Dadya, yeni saldirilarin meydana gelmesinden korktuklarini, sinir bölgesinde yasayanlar olarak her an bir saldiri endisesi içinde olduklarini kaydetti.

- Turistler otelleri terk etti

Normal sartlarda, Israil’in kuzeyindeki Celile bölgesi, dogal güzellikleri ile ülkede çok sayida yerli turistin akinina ugruyor.

Çok sayida Israilli, Yahudilerin kutsal Pesah (Hamursuz) Bayrami dolayisiyla tatilini burada geçirmek için bölgeye gelirken, roket saldirilarinin ardindan turistler, tatillerini yarida keserek bölgeden ayrildi.

Eylon yerlesim birimindeki bir otelin resepsiyon görevlisi, AA muhabirine, saldirilar nedeniyle konuklarinin bölgeden ayrilmak için oteli terk ettigini, yalnizca gazetecilerin kaldigini söyledi.

Otel çalisani, Pesah Bayrami tatili dolayisiyla konaklama talebi yogun olmasina ragmen saldirilarin ardindan müsterilerin otelden ayrilmasi nedeniyle odalarin bos kaldigini dile getirdi.

- Israil’in Mescid-i Aksa baskinlari

Israil güçlerinin, son günlerde Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere karsi siddet kullanarak müdahale etmesi, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Bati Seria ile abluka altindaki Gazze’nin yani sira Lübnan’a da siçrayarak bölgede tansiyonu yükseltmisti.

Fanatik yerlesimcilerin Yahudilerce kutsal "Pesah Bayrami" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine teravih namazinin ardindan Filistinliler, Aksa'daki Kible Mescidi'ne siginmisti.

Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda Kible Mescidi'ndeki Filistinlilere siddet kullanarak müdahale ettigi ve buradakileri darbettigi görüntüler uluslararasi tepkiye yol açmisti.

Israil polisi, Kible Mescidi'nde ibadet edenlere göz yasartici gaz, kauçuk kapli mermi ve cop kullanarak müdahale etmis, kutsal mabedi adeta savas alanina çevirmisti.

Kible Mescidi'ne siginan 400'den fazla Filistinli gözaltina alinmis, çogu Filistinlinin Aksa’ya girisi engellenmisti.