ELDER'den depremzedelerin yüksek elektrik faturasi ödedigi iddiasina iliskin açiklama: Sibel Morrow- "Bölgede görev yapan elektrik dagitim ve görevli tedarik sirketleri, OHAL sonrasinda çikan karar ve düzenlemeleri yakindan takip etmekte ve yasal çerçeve içinde faaliyetlerini sürdürmektedir"

ELDER'den depremzedelerin yüksek elektrik faturasi ödedigi iddiasina iliskin açiklama: Sibel Morrow- "Bölgede görev yapan elektrik dagitim ve görevli tedarik sirketleri, OHAL sonrasinda çikan karar ve düzenlemeleri yakindan takip etmekte ve yasal çerçeve içinde faaliyetlerini sürdürmektedir"

ANKARA (AA) - Elektrik Dagitim Hizmetleri Dernegi (ELDER), depremzedelerin yüksek elektrik faturasi ödedigine iliskin haberlerin gerçegi yansitmadigini bildirdi.

ELDER'den yapilan açiklamada, deprem sonrasinda yasanan afet sürecinde elektrik dagitim ve görevli tedarik sirketlerinin, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan belirlenen düzenlemelere göre çalismalarini yürüttügü belirtildi.

Dagitim sirketlerinin, sayaçlari düzenli okuma sorumlulugu bulundugu ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Depremden kaynaklanan olaganüstü kosullar nedeniyle okuma ve faturalama islemleri bir süre ötelenmis, sonrasinda ise depremden direkt olarak etkilenmeyen il ve ilçelerde islemler tekrar baslatilmistir. Buna göre, okuma dönemindeki gün sayisindan bagimsiz olarak, mesken aboneleri günlük 8 kilovatsaate kadar, ticarethane aboneleri ise günlük 30 kilovatsaate kadar düsük enerji bedeli üzerinden hiçbir degisiklik yapilmadan faturalarini ödemeye devam etmektedir. Okuma dönemi boyunca günlük ortalama endeks degerleri kullanildigindan okuma döneminin uzamasi nedeniyle tüketicilerin herhangi bir zararinin olusmasi mümkün degildir."

Açiklamada, 25 günlük fatura okuma dönemi baz alindiginda, toplam 250 kilovatsaat tüketen bir meskende günlük tüketimin 10 kilovatsaate denk geldigi örnegi verilerek, "Buna göre ortalama günlük tüketimin ilk 8 kilovatsaati düsük tarifeden, kalan 2 kilovatsaati ise yüksek tarifeden hesaplanarak faturalanmaktadir. 35 günlük daha uzun bir okuma döneminde ise toplam 350 kilovatsaat tüketmis bir tüketicinin de günlük ortalama tüketimi 10 kilovatsaattir. Buna göre yine ayni yöntemle faturalama yapilmakta ve yine günlük tüketimin ilk 8 kilovatsaati düsük tarifeden, kalan 2 kilovatsaati ise yüksek tarifeden hesaplanarak faturalanmaktadir. Her iki durumda da birim fiyatlar ayni kalirken sadece fatura tutari, daha uzun okuma dönemi ve daha fazla tüketimden dolayi daha yüksek gerçeklesmektedir." bilgisi paylasildi.

Elektrik tüketiminde EPDK'nin belirledigi bedeller disinda eksik ya da fazla bir tutarin alinmadigi vurgulanan açiklamada, "Bazi yazili basin ve internet haber sitelerinde yer alan yüksek kademeden faturalandirma nedeniyle depremzedelere astronomik faturalar gönderildigi yönündeki haberler üzerine kamuoyunu ve tüketicileri dogru bilgilendirmek adina açiklama yapma geregi dogmustur. 6 Subat'ta gerçeklesen iki büyük deprem sonrasinda yasanan afet sürecinde gerek elektrik dagitim gerekse görevli tedarik sirketleri, düzenleyici kurum tarafindan belirlenen düzenlemelere uygun olarak çalismalarini yürütmektedir. Bölgede görev yapan elektrik dagitim ve görevli tedarik sirketleri, OHAL sonrasinda çikan karar ve düzenlemeleri yakindan takip etmekte ve yasal çerçeve içinde faaliyetlerini sürdürmektedir." ifadeleri kullanildi.