Ticaret Bakani Ömer Bolat, eylül ayi ihracat rakamlarini açikladi: (1)Sinan Balcikoca,Cem San- "Eylülde ihracatimiz yillik yüzde 0,3 artisla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçeklesti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatina ulastik" - "3 aydir ihracatimiz sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir basari. Dünya konjonktürüne ragmen Türkiye'deki bazi dogal afet olumsuz etkilerine ragmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz"

Ticaret Bakani Ömer Bolat, eylül ayi ihracat rakamlarini açikladi: (1)Sinan Balcikoca,Cem San- "Eylülde ihracatimiz yillik yüzde 0,3 artisla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçeklesti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatina ulastik"
- "3 aydir ihracatimiz sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir basari. Dünya konjonktürüne ragmen Türkiye'deki bazi dogal afet olumsuz etkilerine ragmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz"

BURSA (AA) - Ticaret Bakani Ömer Bolat, "Eylülde ihracatimiz yillik yüzde 0,3 artisla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçeklesti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatina ulastik." dedi.

Bakan Bolat, Türkiye Ihracatçilar Meclisince (TIM) Uludag Ihracatçi Birlikleri'nde düzenlenen eylül ayina iliskin dis ticaret rakamlarinin açiklandigi toplantida, Bursa'nin sanayisiyle, tarimiyla, hizmetler sektörüyle, turizmiyle lokomotif sehirlerden oldugunu söyledi.

Bu vesileyle eylül ayi dis ticaret rakamlarini Bursa'da açiklamak istediklerini belirten Bolat, 2023 yilinin dünya ekonomisi için büyüme anlaminda oldukça durgun bir seyir gösterdigini vurguladi.

Küresel ticaret anlaminda da çok ciddi bir durgunluk oldugunu dile getiren Bolat, "Hatta gelismis ülkeler açisindan gerileme de söz konusu. Biz bir de çok agir bir deprem felaketiyle karsi karsiya kaldik. Bunun hem büyüme anlaminda üretime hem de dis ticaret anlaminda ihracat rakamlari açisindan olumsuz etkilerini yasadik. Bütün bunlara ragmen makro ekonomik göstergelerimiz ve ihracat performansimiz bu yilin ilk 9 ayi itibariyla ekonomimizdeki dayanikliligi, direnci göstermektedir. Bunu görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konustu.

- "Ocak-eylül döneminde ihracatimiz 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçeklesti"

Eylül ayi dis ticaret rakamlarina deginen Bakan Bolat, sözlerini söyle sürdürdü:

"Eylülde ihracatimiz yillik yüzde 0,3 artisla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçeklesti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatina ulastik. Tebrik ediyoruz. Temmuz ayinda ihracat rakamimiz yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamiydi. Agustos ayinda yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamiydi. Bu anlamda gerçekten ihracat anlaminda iyi bir performans gösterdik. Temmuz ayinda 20,3 milyar dolardi, agustos ayinda 21,6 milyar dolara yükseldik. Eylül ayinda da 22,7 milyar dolara ulastik. Bakin 3 aydir ihracatimiz sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir basari. Dünya konjonktürüne ragmen Türkiye'deki bazi dogal afet olumsuz etkilerine ragmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ocak-eylül döneminde 9 aylik baktigimizda ise ihracatimiz 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçeklesti. Geçen yilki seviyeyle hemen hemen ayni. Kafa kafaya bir rakam."

Bolat, subat ayindaki Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan yasanan ihracat kaybini son 7 ayda telafi ettiklerini anlatti.

Son 12 aylik ihracatin ise yüzde 0,4 artisla 253 milyar 534 milyon dolara yükseldigini bildiren Bolat, "Burada sunu ifade etmek isterim ki deprem sürecinde 7 ayda tam 6 milyar dolarlik bir kaybimiz var ihracatta. Deprem felaketi olmasaydi aslinda ihracat rakamimizda bugün itibariyla 9 ayda 6 milyar dolar daha fazla bir ihracattan bahsediyor olacaktik." diye konustu.

(Sürecek)