Bakan Varank, "Deprem Arastirmalari Projeleri Konferansi"nda konustu:Erhan Cihan Ünal-"Bilimle elde ettigimiz çiktilar, deprem riski altindaki ülkemizi güvenli hale getirmek için bize rehberlik edecek" -"Deprem ya da iklim degisikligi sebebiyle tetiklenen baska bir afet korkusu olmadan, vatandaslarimizin huzurla yasayabilecegi sehirleri mutlaka insa edecegiz"
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Bakanlik olarak bilimin isiginda üzerlerine düsen görevi yerine getirmekte kararli olduklarini belirterek, "Bilimle elde ettigimiz çiktilar, deprem riski altindaki ülkemizi güvenli hale getirmek için bize rehberlik edecek." dedi.
TÜBITAK tarafindan düzenlenen "Deprem Arastirmalari Projeleri Konferansi"na çevrim içi olarak katilan Varank, Türkiye'nin 6 Subat gecesi büyük bir felaket yasadigini söyledi.
Varank, deprem haberini aldiktan sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligina (AFAD) gittiklerini ifade ederek, 11 il, 110 bin kilometrekarelik alanda etki olusturan ve 14 milyon insani dogrudan etkileyen felaketin insanlik tarihinin kaydettigi en büyük deprem felaketlerinden biri olduguna dikkati çekti.
Felaketin büyüklügünün ve genis bir alanda yasanmasinin kendilerini sorumluluktan kurtarmadigini vurgulayan Varank, "Yakin tarihimizde Gölcük, Düzce, Van, Elazig, Izmir depremlerini yasadik. Türkiye aktif fay hatlari üzerinde yer aliyor. Bu gerçegi kabul etmek, depremle yasamayi ögrenmek zorundayiz. Bunu gerçeklestirip kötü tabloyu tersine çevirebilecek ortak akla da insan kaynagina da sermayeye de yani her türlü imkana sahibiz." diye konustu.
Varank, konferanstaki bilim insanlarinin, neyin, nasil yapilmasi gerektigini söyleyecegini bildirdi. Konferansin ve burada ortaya konulacak fikirlerin Türkiye için önemli oldugunu dile getiren Varank, depremden sonra yaptiklari çalismalara da degindi.
Depremin hemen ardindan "TÜBITAK Dogal Afetler Odakli Saha Çalismasi Acil Destek Programi"ni devreye aldiklarini bildiren Varank, 61 farkli kurumdan 124 projeyi desteklemeye basladiklarini söyledi.
Varank, Türkiye'nin dört bir yanindan 577 bilim insanin, jeofizikten lojistige kadar farkli alanlarda saha verisi topladigini belirterek, "Ayrica 1001 yani Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi kapsaminda da Deprem Özel Çagrisi'na çikarak 79 proje teklifini desteklemeye basladik." dedi.
Depremin sadece fiziksel yapilari etkilemedigini, ayni zamanda sosyoekonomik, toplumsal ve çevresel etki ve yikimlara da neden oldugunu anlatan Varank, bu kapsamda konferansin sonuçlarini en iyi sekilde analiz etmenin önemli bir görev oldugunu söyledi.
Varank, Kovid-19 salgini sonrasinda dijital teknoloji uygulamalarinin arttigini belirterek, bu teknolojilerin kullaniminin deprem riskini azaltmak için önemli firsatlar sundugunu kaydetti.
Bakanlik olarak, bilimin isiginda üzerlerine düsen görevi yerine getirmekte kararli olduklarini ifade eden Varak, "Bilimle elde ettigimiz çiktilar, deprem riski altindaki ülkemizi güvenli hale getirmek için bize rehberlik edecek." degerlendirmesinde bulundu.
-"Vatandaslarimizin huzurla yasayabilecegi sehirleri mutlaka insa edecegiz"
Bakan Varak, TÜBITAK ile depremle ilgili bugüne kadar atilan adimlara da degindi. Bu kapsamda Izmir depreminden sonra TÜBITAK eliyle 8 deprem kayit istasyonu ve 5 hassas konum belirleme sistemi kurduklarina isaret eden Varank, bu sistemler sayesinde önemli bilimsel çalismalarin yapildigini dile getirdi.
Varank, Bornova havzasinin yapisal özellikleri ve geometrisi ile gömülü faylarini görüntülediklerini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:
"Sonuçlari bilim dünyasiyla da paylastik. Deprem arastirmalarina yönelik Türkiye Deprem Platformu'nu kurduk. Platform kapsaminda tamamen ulusal kaynaklarla, ülkemiz arastirmacilari ve kurumlari tarafindan gerçeklestirilen ilk milli deniz arastirma projesini hayata geçirdik. Proje ile toplam 2 bin 300 kilometrelik sig-sismik veri toplandi ve deniz tabanini kesen tüm aktif faylar haritalandi. Bunlarin disinda son dönemde deprem arastirmalari baslikli toplam bütçesi 150 milyon lira olan 80 ayri projeyi destekledik. Yaklasik bir ay önce Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli'ni tartismak üzere ülkemizin ve dünyanin önde gelen bilim insanlariyla Sayin Cumhurbaskani'mizin riyasetinde bir araya geldik. Devaminda düzenledigimiz toplantilar, afet riski altindaki bölgelerdeki güvenlik risklerini degerlendirmek, ülkemiz adina hayati kararlar almak için önemli bir firsat olusturuyor. Bu ve benzeri toplantilar vesilesiyle elde edecegimiz sinerji ve ortak akilla muhtemel afetlere karsi ülkemiz adina yol gösterici bir çerçeve çizecegiz. Deprem ya da iklim degisikligi sebebiyle tetiklenen baska bir afet korkusu olmadan, vatandaslarimizin huzurla yasayabilecegi sehirleri mutlaka insa edecegiz."