TÜBITAK Baskani Mandal, Teknoloji Liderleri Zirvesi'nde konustu:Ergin Garip- "Gayrisafi yurt içi AR-GE harcamasinin GSYH'deki orani 2020'de yüzde 1,37 iken, 2021'de yüzde 1,40'a ulasti. Özel sektör de bu orana yüzde 61,3 ile katki sagladi" - "Dogal afetler konusu, hem kisa vadede hem uzun vadede en önemli küresel risk basligini olusturuyor. Yalnizca Türkiye için degil, tüm dünya için bu durum geçerli"
ISTANBUL (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, gayrisafi yurt içi AR-GE harcamasinin GSYH'deki oraninin 2020'de yüzde 1,37 iken, 2021'de yüzde 1,40'a ulastigini, özel sektörün de bu orana yüzde 61,3 ile katki sagladigini söyledi.
DataExpert'in katkilari ve BMI Business School'un organizasyonuyla bu yil ilk kez gerçeklestirilen Teknoloji Liderleri Zirvesi'nin açilisinda konusan Mandal, depremlerin yasandigi bölgede hareketliligi gözlemlemek için 500'ü askin TÜBITAK arastirmacisinin sahada çalistigini belirterek, Kahramanmaras merkezli depremlerin "asrin felaketi" olarak nitelense de aslinda son 500 yilin karasal boyuttaki en büyük afeti oldugunu ifade etti. Mandal, böylesi büyük afetlerin etkisinin daha kisitli olmasi için teknolojik çözümlerin önemini vurguladi.
Gelecek 10 ve 2 yilin küresel risk haritasindan örnekler sunan Mandal, sunlari kaydetti:
"Bazi güçlüklerle karsiya gelecegiz ve bu güçlüklere göre de bir politika belirleyecegiz. Dogal afetler konusu hem kisa vadede hem uzun vadede en önemli küresel risk basligini olusturuyor. Yalnizca Türkiye için degil, tüm dünya için bu durum geçerli. Ayrica, dogal afetlerden deprem konusunun, iklim degisikligiyle beraber es zamanli olarak düsünülmesi gerekiyor. Risk haritasina baktigimizda, olasiligi ve etkisi yüksek olan salgin hastaliklar, iklim degisimleri, biyoçesitlilik ve bu konularda devletlerin yetersizligi, asiri iklim olaylari ki ülkemiz bunlari geçtigimiz yil belirgin bir sekilde yasadi, gida sikintisi, su krizi, geçim sikintisi, siber güvenlik açiklari, sosyal uyum erozyonu, zorunlu göçmenlik, borç krizleri, uzun süreli ekonomik durgunluk ve devletlerarasi iliskilerde kirilganlik durumlarini görüyoruz. Bunlarin tek bir nokta olarak degil de, bütünlesik bir sekilde ele alinmasi gerekiyor."
Karmasik risklere karsi geleneksel yöntemlerle çözüm bulmanin zorluguna isaret eden Mandal, "Evet, finans önemli ama bu riskler daha fazla yetkinlikleri ve kapasitelerin gelistirilmesini gerektiriyor. Nesnelerden iliski ve is birliklere dogru dönüs gerekiyor. Kapali sistemlerden açik, yani bilime dogru dönüsüm gerekiyor." ifadelerini kullandi.
- "Teknolojiyi kullanan ile üretenlerin iliskisi tek yönlü olmamali"
Hasan Mandal, teknolojiyi üreten ile kullanan kurumlarin iliskisinin dogrusal ve tek yönlü olmamasi, birbirini geri besleyen bir iliski kurulmasi gerektigini, böylece daha karmasik olan sorunlarin çözülebilecegini söyledi.
Teknoloji tabanli girisim firmalarinin, yükselen ekonomilerin en önemli kaldiraçlari arasinda sayildigini aktaran Mandal, Türkiye'de bu kapsamdaki firma sayisinin son 12 yilda önemli ölçüde artis gösterdigini kaydetti.
TÜBITAK "Girisimcilik Destek Programi (BiGG)" araciligiyla verilen desteklerle kurulan girisim firmalarinin söz konusu artistaki rolüne dikkati çeken Mandal, TÜBITAK olarak daha çok platform ekosistemini desteklemeyi tercih ettiklerini belirtti.
Mandal, gayrisafi yurt içi AR-GE harcamasinin GSYH'deki oraninin 2020'de yüzde 1,37 iken, 2021'de yüzde 1,40'a ulastigini belirterek, "1,4 yeter mi, yetmez. Ancak 1,4'ü gelisim noktasi olarak görüyoruz. Ama bundan daha önemlisi, özel sektörün de bu orana yüzde 61,3 ile katki saglamasi. Bunu teknoloji liderlerinin Türkiye'ye katkisi olarak düsünüyorum. Bu AR-GE harcamasinin içerisindeki insan bileseninin üçte ikisini özel sektörün temsil ettigi firmalardaki insan kaynagimiz olusturuyor." dedi.
- Zirve "En Etkin 50 Teknoloji Lideri Ödül Töreni" ile sona erecek
HPE ve QNB Finansbank ana sponsorlugunda düzenlenen Teknoloji Liderleri Zirvesi'nde, global trendlerin sirket stratejilerine ve yatirimlarina etkileri, Türk teknolojisinin global pazardaki yeri, dijital dönüsümün sürdürülebilirligi ile yapay zeka konulari ele alinacak.
TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal'in konusmasiyla baslayan program, McKinsey & Company Ortagi Dr. Henning Soller'in "Tech At The Edge: Trends Reshaping Turkey's Future Digital Business" baslikli konusmasi ve HPE Türkiye Dogu Güney Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Genel Müdürü Güngör Kaymak'in "Dijital Dönüsümünüz Ne Kadar Sürdürülebilir?" baslikli konusmasiyla devam etti.
Zirvede es zamanli olarak Türkiye'nin önde gelen sirketlerinin üst düzey yöneticileri yuvarlak masa toplantilarinda bir araya geliyor. 4 ayri toplantida yöneticiler, "Veri Platform Teknolojilerinin Gelecegi", "Supply Chain Dünyasinda Degisim, Dönüsüm ve Insan Kaynaklari", "Gelecegin e-Ticaretindeki Teknolojik Yatirimlar ve Öncelikler" ve "Stratejik Is Kararlarinda Ileri Düzey Analitik Destegi" konularini masaya yatiracak.
Zirvenin ardindan DataExpert is birligiyle yürütülen ve subat ayinda Milliyet Executive dergisinde açiklanan "En Etkin 50 Teknoloji Lideri Ödül Töreni" gerçeklesecek. Törende Koç Holding, BSH, AXA Sigorta, Sisecam, Yapi Kredi, Yildiz Holding, Eczacibasi Holding, ASELSAN, Enerjisa gibi sirketlerden En Etkin 50 Teknoloji Lideri'ne ödülleri takdim edilecek.