Sakarya'da findik üreticilerinin harman mesaisi devam ediyorDavut Genç

Sakarya'da findik üreticilerinin harman mesaisi devam ediyorDavut Genç

SAKARYA (AA) - Sakarya'da findik üretiminin önemli merkezleri arasinda yer alan Kocaali ilçesinde, bahçe sahiplerinin ürünlerini kurutma islemleri sürüyor.

Ilçede 167 bin dekar arazide findik yetistiriciligi yapanlar, patoz makinesinde kabuklarindan ayristirdiklari ürünlerini, genellikle evlerinin önlerinde bulunan harman alaninda kurutuyor.

Çürük ve randimanini düsürecek çaptaki findiklar ile taslari ayiklayan yetistiriciler, ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) veya tüccara vermek üzere güneste kurutuyor.

Dede ve baba meslegini sürdüren 17 yasindaki Süleyman Kaçmaz, AA muhabirine, çocuklugundan bu yana bahçelerde çalistigini belirtti.

Harmanin zor bir ugras olduguna deginen Kaçmaz, "Findigi yayma ve kurutma en zor islerden biri. Yagmurlu havada, bu zorluk daha katlaniyor ama sonu çok güzel oluyor. Tarim bizim gelecegimiz. Dedelerimizden kalan bu mirasi devam ettirerek, üretmemiz lazim." dedi.

- "Isçi bulmakta zorlaniyoruz"

Yusuf Çatalbas da findigi 3-4 gün harmanda kuruttuktan sonra TMO'ya veya tüccara sattiklarini anlatti.

Gençlerin köy hayatindan uzaklasip sehirlere gittigini, bu nedenle isçi bulmakta zorlandiklarini aktaran Çatalbas, "Önceden is birligi ve yardimlasma daha çoktu. Bu da islerin hizli ilerlemesini sagliyordu ama simdi böyle bir durum söz konusu degil. Bu sadece findik toplama asamasinda degil, tüm asamalarda karsimiza çikiyor." diye konustu.

Çatalbas, iklim sartlarindaki degisimlerin, findigin olgunlasma süresine etki ettigine dikkati çekerek, "Bundan önceki yillarda ayni sezonda findigin önemli kisminin toplanma isi tamamlanmis oluyordu ama geçen yil hava sartlarinin olumsuz gitmesi, findigin geç toplanmasina neden olurken, bu yil hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayi erken baslamak zorunda kaldik." ifadesini kullandi.

Ailesi ile 50 dönümlük arazinin tamamini makine ekipmaniyla topladiklarini anlatan 23 yasindaki Mustafa Üy ise teknolojiden olabildigince yararlanmaya çalistiklarini ve insan gücünden makinelesmeye dogru ilerlediklerini kaydetti.

Üy, böylece hem isçi maliyetleri hem de zamandan çok büyük fayda sagladiklarini vurgulayarak, "Isçiye verdigimiz yevmiye bazinda toplamda 40 bin Türk lirasi daha kazançli hale geldik. Buradaki tek giderim, toplama makinesinin yaktigi yakit. O da günlük 2 isçinin yevmiyesine denk geldi." seklinde konustu.

Bahçesine traktör yardimiyla ilaç attigini anlatan Üy, bunun saglik sorunlarina yol açma riski nedeniyle ilerleyen zamanlarda dron ile ilaçlama yapacagini sözlerine ekledi.