Tekirdag'daki "Heraion-Teikhos Antik Kenti" turizme kazandirilacakMesut Karaduman- Heraion-Teikhos Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Nese Atik: - "Kültür ve Turizm Bakanligi ile görüserek burayi ören yeri yapmak için gerekli izinleri aldik. Ören yeri projesi için üç canlandirma yapmayi düsünüyoruz. Mezarin yari açik canlandirmasi, ilaç firininin bir canlandirmasi ve kentin girisindeki tümülüs seklindeki yapinin canlandirilmasi"
TEKIRDAG (AA) - Istanbul Rumeli Üniversitesi Arkeolojik Arastirmalar Ofisi Koordinatörü ve Kazi Baskani Prof. Dr. Nese Atik, Tekirdag'in Süleymanpasa ilçesindeki Heraion-Teikhos (Hera'nin Sehri) Antik Kenti'ni turizme kazandiracaklarini söyledi.
Pro. Dr. Atik, Tekirdag Ticaret ve Sanayi Odasi'nda düzenlenen basin toplantisinda yaptigi konusmada, Karaevli Mahallesi'ndeki Hera'nin Sehri'nde 2000 yilindan bu yana kazi çalismalarinin sürdürüldügünü ifade etti.
Milattan Önce ve sonra farkli uygarliklara ev sahipligi yapan Tekirdag'daki kazilarda, Hera'nin Sehri'nde Trak uygarliginin günlük yasamina ait esyalar, mezarlar ve çesitli eserlerin gün yüzüne çikarildigini belirten Atik, "Kazilardan önce Traklarla ilgili bilgi sahibi degildim. 2000 yilinda bir hocamiz ve o zamanki müze müdürümüz bana gelerek kazi çalismasi yapmam için teklifte bulundu. Kisa sürede projemizi tamamlayip o yil içinde kaziya basladik." dedi.
Atik, Traklarin, Yunan tarihçi ve antik yazar Herodot'a göre Hindulardan sonra dünyadaki en kalabalik halk olarak bilindigini aktardi.
Traklar'in tarih boyunca farkli ülkelere göç ettigini anlatan Atik, "Bizim topraklarimiza geldiginde Traklar, burasinin bereketli topraklar oldugunu görüyor. Devlet kurmasalar da buraya yerlestiklerini ve hatta Marmara Denizi'nin Trak denizi olarak anilmaya basladigini görüyoruz. Antik kentteki kazilar çok önemli. Bizim antik kentte bulunan kalintilar baska yerlerde henüz bulunmadi. Çünkü bunlar Traklar'a özgü buluntular." diye konustu.
Atik, kazilardan ortaya çikarilan buluntular ve antik yazarlarin yazilarindan elde edilen verilere göre Traklar'in dikenli deniz salyangozundan ilaç ürettigini belirtti.
Atik, antik kentteki kazilari 12 aya yaymak istediklerini dile getirerek sunlari kaydetti:
"Kültür ve Turizm Bakanligi ile görüserek burayi ören yeri yapmak için gerekli izinleri aldik. Ören yeri projesi için üç canlandirma yapmayi düsünüyoruz. Mezarin yari açik canlandirmasi, ilaç firininin bir canlandirmasi ve kentin girisindeki tümülüs seklindeki yapinin canlandirilmasi. Bu canlandirmalarin için Traklar'i anlatan animasyonlar olsun istiyoruz. Kentin ortasinda da Trak kralinin canlandirmasi olsun. Bu canlandirmalari yaparak antik kenti turizme kazandirmak istiyoruz."
Istanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hazim Tamer Dodurka da Anadolu medeniyetlerinin izlerini tasiyan antik kentlere sahip çikilmasi gerektigini dile getirdi.
Türk tarihinin anlasilmasi için medeniyetlerin ortaya çikartilmasi gerektigini vurgulayan Dodurka, "Traklarin Türklerle baglantilarini ortaya koyabilirsek, bunlar Avrupa tarihini degistirecek kadar kiymetli bulgular olacaktir. Trakya da ayni Anadolu gibi birçok medeniyeti misafir etmis. Osmanli medeniyetinden sonra da en fazla Trak medeniyetinin eserleri günümüze gelmis. Trakya'ya adini veren medeniyetin adinin Traklar olmasi bile bu kazilarin önemini çok iyi anlatiyor. Çünkü tek Trak kazisi Karaevli altinda yapiliyor." dedi.
Tekirdag Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Albayrak ve Süleymanpasa Belediye Baskani Cüneyt Yüksel de toplantida konusma yapti.
Toplantiya, Süleymanpasa Kaymakami Mustafa Güler, Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacioglu, protokol üyeleri ve vatandaslar da katildi.