Pakistan'da askeri mahkemede yargilanacak göstericilerin sayisi 66 olduMuhammet Nazim Tasci

Pakistan'da askeri mahkemede yargilanacak göstericilerin sayisi 66 olduMuhammet Nazim Tasci

ISLAMABAD (AA) - Pakistan'da 9 Mayis'ta eski Basbakan Imran Han'in tutuklanmasinin ardindan baslayan gösterilerde, siddet olaylarina karistigi iddiasiyla askeri mahkemelerde yargilanmak üzere silahli kuvvetlere teslim edilen sivillerin sayisinin 66’ya yükseldigi bildirildi.

Ulusal basindaki haberlere göre, Pencap eyaletinde simdiye kadar 52 sivil, askeri mahkemelerde yargilanmak üzere orduya teslim edildi.

Hayber Pahtunhva eyaletinde daha önce orduya teslim edilen 14 göstericiyle bugüne kadar askeri mahkemelerde yargilanmak üzere silahli kuvvetlere verilen sivillerin sayisi 66 oldu.

Içisleri Bakani Rana Sanaullah, 26 Mayis’ta yaptigi açiklamada, Hayber Pahtunhva ve Pencap eyaletlerinde 33 kisinin askeri mahkemelerde yargilanmak üzere teslim edildigi bilgisini paylasmisti.

- Han'in tutuklanmasi ve protestolar

Pakistan'da eski Basbakan Han'in yolsuzlukla suçlandigi dava sebebiyle 9 Mayis'ta tutuklanmasinin ardindan baslayan protestolarda en az 10 kisi hayatini kaybetmisti.

Gösterilerde çok sayida özel ve kamu mülkü zarar görmüs, polis araçlari atese verilmisti. Protestolarda Ravalpindi'deki Genelkurmay Baskanligi dahil farkli sehirlerdeki askeri kurumlar da hedef alinmisti.

Anayasa Mahkemesi 11 Mayis'ta Han'in tutuklanmasinin yasa disi oldugunu belirterek, bir an önce tahliye edilmesine hükmetmis, Han 12 Mayis'ta kefaletle serbest birakilmisti.

Yasanan gelismelerin ardindan aralarinda genel baskan yardimcilarinin da bulundugu çok sayida isim 9 Mayis'taki gösterileri isaret ederek, Pakistan Adalet Hareketi Partisinden (PTI) istifa etmisti. Han ise istifalarin zorla gerçeklestigini savunarak, ordunun bunun arkasinda oldugunu öne sürmüstü.